Battles - EP C/B (Warp)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Weerbarstig



Luisteren naar Battles

Intro: Zo kennen we Warp. Als een label van uitersten. Het laatste promopakketje uit Sheffield bevatte de nieuwste van Nightmare On Wax (release 3 maart) en dat is weer heerlijk soulvol chillen. Maar het pakketje bevatte ook Battles, een verzameling van drie ep's die de vier Amerikaanse muzikanten John Stanier, Ian Williams, Dave Konopka en Tyondia Braxton eerder uitbrachten aan de andere kant van de oceaan. Ter voorbereiding op het album dat in september verschijnt, zijn de drie ep's op Warp verzameld.

Tekst: Nico

Genre: Avant garde (Post)rock, elektronica
Bijzonderheden: Bij mij gaan maar weinig lampjes branden bij de namen achter Battles. Gewoon op hun eerste wapenfeiten afgaan dan maar. En dat is best even wennen. Ergens op het onwaarschijnlijke scheidingsvlak van jazzimprovisatie, rockmuziek en de onbegrensde mogelijkheden van de computer ontmoeten de vier elkaar. En brengen ze met wiskundige precisie structuur aan in de chaos die zou ontstaan als ieder van hen gewoon lekker zijn ding zou doen. Al vergt deze mathematische ritmische zoektocht wel wat van de luisteraar. De ene keer worden er ingetogen speldenprikken uitgedeeld in een omgeving van grillige melodieen, het volgende moment komt de woede waarmee drums en gitaren worden aangeslagen tot uitbarsting en schuurt Battles getergd langs je ziel. Of snijdt het met z'n snerpende klanken en militante drums dwars door je ziel. Om in de minuten daarna met korte melodielijnen op ambienteske wijze z'n onschuld te willen bewijzen. Twee schijven vol uitersten. Net als het label waarop ze verschijnen.
Hoogtepunt: Het 12,5 minuten durende 'BTTLS'
Dieptepunt: Een ineens irritant militant gedrumd intermezzo als 'IPT2'
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Battles trekt je langs doemgeestige scenario's en is even fascinerend als kil en afstandelijk.
Oordeel: 7

Meer info: Warp Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws