Blue Note Trip - Jazzanova (Blue Note)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

In- of afhaken?


Intro: Met maar liefst gelijk twee begrippen in een cd-titel! Blue Note, het onverwoestbare jazzlabel, reeds opgericht in 1939. En de meesters van de goede smaak: Jazzanova. Na drie keer doordraaien met Dj Maestro, vroeg Blue Note dit zeskoppige collectief eens een fijne trip voor te schotelen. Zij waren er dus al jaren klaar voor.

Tekst: John

Genre: Jazz.
Bijzonderheden: Jazzanova werd opgericht vanuit een gezamenlijke verzamelwoede voor oude jazzplaten. Met zijn zessen hebben ze er al zo'n 160.000! Het samenstellen van deze cd was dus geen enkel probleem. De door de platenmaatschappij aangeleverde doos vol cd's werd zelfs rigoureus terzijde geschoven. Platen waren niet het probleem. Die hadden ze al lang. Maar hoe ze lekker aan elkaar te mixen? Wel, dat is ze toch nog best gelukt. Hier en daar een strakke mix, en verder nog wat knap knip- en plakwerk. Hoewel de mannen tegenwoordig toch vaker een groovy, funky set neerzetten, reikt hun collectie heel ver terug. En daar zit hem dus net het probleem van deze mix. In hun keuze onderscheiden we twee duidelijke blokken. Enerzijds zijn daar de jaren vijftig en zestig. Een tijdperk waarin instrumentaal gefreak, hier veelal over een bossabeat, hoogtij vierde. Daarnaast zijn er de seventies. Plotseling deden de soul en funk hun intrede. Zo zit je dus het ene moment vol kippenvel te genieten van een soulnummer, en rijzen de haren je daarna te berge bij een hardboptrack. En dat gebeurt op beide cd's. Het was prettig geweest als Jazzanova beide cd's zelf al had gesplitst. Het is hier niet echt duidelijk waarom de ene cd lookin' back, en de ander movin' on heet, terwijl op beide schijfjes dezelfde werkwijze wordt gehanteerd.
Hoogtepunten: Dan toch de seventies selectie.
Dieptepunt: De fifties en sixties.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Twijfelgeval, dat wel. Het is geen prettige cd om in een keer in zijn geheel te beluisteren. Of je moet wel een heel brede muziekvisie hebben.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Jazzanova mixing en Jazzanova's Secret Love.
Oordeel: 6,5

Love2Party Essentials: Secret love
Love2Party Essentials: Jazzanova mixing

Jazzanova
Blue Note
Blue Note Trip

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws