The Best of Grandmaster Flash and Sugar Hill (Sanctuary)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

The hip, the hop, the hipy, the hipy to the hip-hip-hop


Intro: Het begon allemaal een kwart eeuw geleden met twee draaitafels en een microfoon, ergens op straat in The Bronx. 25 jaar later krijgen we een overzicht wat het allemaal aan klassiekers heeft opgeleverd.

Tekst: Nico

Genre: Hiphop
Bijzonderheden: Iedereen zou toch zonder enig probleem het volgende intro mee moeten kunnen zingen: "The hip, the hop, the hipy, the hipy to the hip-hip-hop and ya dont stop the boogie to the bang bang boogie the - up jump the boogie to the rhythm of the boogie the beat! Now what you hear is not a test, i'm rappin' to the beat...". Ook al ben je niet zo tekstvast, mee hummen met Sugar Hill Gangs all time classic hiphopper 'Rapper's Delight' moet verplichte kost zijn op iedere muziekschool! En iedereen die ook maar in de buurt van een draaitafel of mengpaneel komt, zou op z'n minst de "inburgeringcursus" Grandmaster Flash's epos "The Adventures of Grandmaster Flash On The Wheels Of Steel' gevolgd moeten hebben. Heb je een kwart eeuw geleden iets gemist, of gaan er sowieso nu geen bellen rinkelen? Ga je eerst even in een hoekje diep schamen en bedank dan Sanctuary Records dat dus niet te beroerd is om het beste van Sugar Hill en Grandmaster Flash nog maar eens aan schijf toe te vertrouwen. 'White Lines', 'The Message', 'Step Off', 'Pump Me Up' en uiteraard 'The Adventures' naast Sugar Hill Gang's 'Rappers Delight'. En voor ons aller plezier rijkelijk aangevuld met highlights van het Sugar Hill label. 25 jaar na dato heeft geen een van de nummers ook maar iets aan zeggingskracht verloren, en als dan ook The Scratch Perverts op de bonusmix de hele shit aan, in en over elkaar mixen en scratchen, dan weet je toch zeker ook wel dat deze niet in je platenkast mag ontbreken?
Hoogtepunt: Gek genoeg, is dat dan toch de bonus mix, zie dieptepunt...
Dieptepunt: Toch even zeiken, er is zoveel klassieks op de schijf gepropt dat je het met verkorte versies moet doen. Dus mis je het glasgerinkel in 'The Message': "Broken glass, everywhere, people pissing on the station and they just don't care". En dat is dan wel weer misdadig.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Kent uw klassiekers
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Kijk dan vooral ook nog eens naar geweldige films als 'Breakdance' en 'Beat Street'!
Oordeel: 8.5

Meer info: Grandmaster Flash
Luisteren naar: The Best of Grandmaster Flash and Sugar Hill


Love2Party Essentials
Grandmaster Flash @ Paradisoul

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws