Marc Leclair - Musique pour 3 femmes enceintes (Mutek)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Van bevruchting tot geboorte


Intro: De zwangerschap is een even fascinerend als wonderbaarlijk mooi fenomeen. Vooral als je het van heel dichtbij meemaakt. Dat deed ook Marc Leclair, de uit Montreal afkomstige electronica producer die de minimale techneuten en micro-housers ongetwijfeld beter kennen van zijn Akufen pseudoniem. Voor zijn tweede album liet hij zich inspireren door de zwangerschap van zijn vrouw en enkele bevriende stellen, en besloot het Akufen pseudoniem er voor thuis te laten. De fascinerende ontwikkeling van de embryo/foetus en het wonder van de geboorte, muzikaal verteld via een persoonlijk electronica-dagboek in negen hoofdstukken.

Tekst: Nico
foto: Gerard Chevrier


Genre: clicks & cuts electronica / micro house
Bijzonderheden: Ondanks de dromerige, mistige klankgordijnen die Leclair veelvuldig optrekt, is deze "Muziek voor drie zwangere vrouwen" niet de ontspanningsmuziek om tijdens de weeen op mee te puffen. Zeker niet. Net als de celdeling die plaatsvindt in de baarmoeder is de muziek van Leclair constant in beweging. Betekenisvol, schijnbaar repetitief maar vol mooie, golvende bewegingen. De ambienteske soundscapes vormen welhaast de warme, beschermende baarmoeder waarin de bevruchte eicel zich razendsnel deelt en na veel celdelingen verandert in een embryo om na een week of acht te veranderen in de foetus. Zo ingenieus als dit natuurlijke proces, zo surrealistisch, abstract en ongrijpbaar is het muzikale pallet dat Leclair er, met behulp van Stefan Betke (alias Pole) van maakt.
Op en onder de bedwelmende, traag uitwaaierende ambient scapes schuiven bliepjes, melodieen en allerhande vreemde geluidjes over elkaar en rakelings langs elkaar, als de microscopisch kleine bouwsteentjes die keihard werken aan de bouw van de organen, longen, hart en hersenen. Knisperend, ruisend en rondzoemend, zich herschikkend om uiteindelijk na veel delen, vermenigvuldigen en weer splitsen in perfecte harmonie samen op te gaan in weer een nieuwe fase van dit ingenieuze natuurlijke proces. En met het verder volgroeien van de foetus wordt het muzikaal ook allemaal wat tastbaarder. Zo voegt Leclair er bijvoorbeeld vanaf de helft van de zwangerschap regelmatig het rustgevende, tokkelende geluid van een akoestische gitaar aan toe, en laat hij zich naarmate de bevalling in zicht komt, steeds vaker verleiden tot doffe, minimale vierkwartsmaatritmes. Al blijven ze lang gehuld in mistige nevelen vol statisch geknetter, gekraak en geknisper. Totdat de grote dag daar is, en er gedanst mag worden.
Hoogtepunt: De intrigerende opbouw, steeds weer
Dieptepunt: nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Pole, Jan Jellinek, Vladislav Delay, Kit Clayton, Fluxion, Burnt Friedman & the nu dub players
Oordeel: 9

Meer info: Mutek

Love2Party Essentials
Scanner - The Radiance
Fabric 17 - Akufen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws