Verzamelaar vd week: Depeche Mode - Remixes 81...04

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Soms subtiel, veel vaker radicaal


Intro: Remixen zijn al vanaf de start begin jaren tachtig onlosmakelijk verbonden met Depeche Mode. Bij het label Mute Records moet welhaast iemand al die jaren als een waakhond de ontwikkelingen in de dansscene in de gaten hebben gehouden. En op het moment dat er een dj of producer maar net even vanuit de ondergrond omhoog kwam borrelen...hupsakee, die werd ingelijfd om het werk van Depeche Mode onder handen te nemen. Niks mis mee, zo blijkt uit deze overweldigende collectie remixen, verspreid over 1, 2 of 3 (gelimiteerde) schijven.

Tekst: Nico

Genre: Techno, house, elektronica, triphop, dub etc. etc.
Bijzonderheden: Drie schijven vol met Depeche Mode remixen. Waar te beginnen? Dat moeten de samenstellers van deze compilatie ook gedacht hebben. Het is teveel om op te noemen. En dan nog mis ik geweldige remixen die zijn gemaakt door Richie Hawtin, The Orb, Tim 'Bomb The Bass' Simon en ga zo maar door. Maar goed, kom je in het bezit van de gelimiteerde uitgave met drie schijven, dan heb je aan deze 36 stuks voorlopig je handen vol. Het gaat te ver om ze hier inhoudelijk te gaan bespreken. Maar denk aan tot de verbeelding sprekende artiesten als Underworld, het Weense duo Kruder & Dorfmeister, het Franse duo Air, onze eigen Speedy J, Dave Clarke, Timo Maas, Danny Tenaglia, Franscois Kevorkian, Jack 'Meat Beat Manifesto' Dangers, Adrian 'On-U-Sound' Sherwood, Goldfrapp etc. etc. etc. Op geheel eigen wijze haalden ze de nummers van Depeche Mode door de remixtafel.



Dave Clarke met Depeche Mode


En ook onze Speedy J

Soms subtiel, veel vaker radicaal. Natuurlijk lenen de karakteristieke stemmen van Martin L. Gore en Dave Gahan zich voor opmerkelijke kunsten in de mix, maar een eervolle vermelding gaat zeker uit naar Goldfrapp die de stem van ijskoningin Alison Goldfrapp toevoegt aan het toch al ijzingwekkend mooie 'Halo'. Of William Orbit, die geheel in de stijl van zijn baanbrekende album Strange Cargo III het nummer 'Walking In My Shoes' omtoverde, alsof het zo van Strange Cargo afstamt. Underworld die het spel hard spelen met 'Barrel of a Gun'. Of de werkelijk betoverende Ulrich Schnauss Remix van 'Little 15'. Gewoon ademloos aanhoren. Kippenvel. Zo wordt twintig jaar Depeche Mode remixen veel meer dan de zoveelste verzamelaar van deze band. En aanzienlijk meer dan een optelsom van de losse delen. Remixes 81...04 is een terugblik op twintig jaar dance met toonaangevende spelers uit elk stukje van die twintig jaar. Met de daarbij behorende 'remixcultuur'. Van de early housesounds tot de meest prikkelende electronica uit de 21e eeuw. Met als enige constante Depeche Mode.
Hoogtepunt: De gelimiteerde 3cd box! Want met deze derde schijf, volgepropt met de zeldzaamste remixen en nieuwe remixen krijg je bovendien toegang tot een secret website waar je ook nog eens het nodige exclusiefs kunt downloaden!
Dieptepunt: Je zult maar geen Depeche Mode fan zijn
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Het onvermijdelijke vervolg dat komen gaat?
Oordeel: 8.5

Meer info en luisteren naar: Depeche Mode

Love2Party Essentials:
Recensie DM Devotional DVD
Impressie DM One Night in Paris

WIN WIN WIN WIN WIN
Wij mogen vijf exemplaren weggeven van de 2cd-release van Depeche Mode Remixes 81...04. Stuur voor 1 november het antwoord op de volgende vraag naar: Nico en maak kans op 1 van de vijf exemplaren! Welke single verschijnt tegelijkertijd met deze remixbox?
Let op. Alleen reacties voorzien van naam en adres worden in behandeling genomen!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws