Murcof - Utopia (Leaf)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Stralenkrans


Intro: Mexico, niet echt de plek waar je zo snel naar duistere, diepe, minimale elektronica op zoek gaat. Maar vergis je niet. In 2002 verraste componist en producer Fernando Corona, aka Murcof, de internationale elektronica liefhebbers met het prachtige album Martes. Het album verscheen op het Leaf label, zo'n label dat de liefhebbers al een paar jaar gestaag van net even van die andere albums voorziet. In 2003 volgde de 12-inch 'Ulysses' en eerder dit jaar de 'Utopia-remixes'. Deze 12-inches, inclusief de remixes, zijn nu opgenomen op Utopia, aangevuld met drie nieuwe tracks van Murcof.

Tekst: Nico

Genre: elektronica
Bijzonderheden: Het album opent met het dik 10 minuten durende 'Ulysses' in z'n originele opzet. Denk aan de lome dub techno van het Duitse ~Scape, de soortgelijke ambient ruis van Vladislav Delay, het muzikale Noorse landschap van Biosphere, voeg daar dan nog het melancholieke geluid van een cello aan toe en je hebt dik en dik kippenvel. Piep, knor, kraak en ruis knip en plak fanaat Jan Jelinek uit Duitsland neemt vervolgens 'Maiz' onder handen en laat de baslijn zachtjes stotteren in je cd-speler en speelt een vervreemdend spel met soundscapes en ruis. De Noor Helge Sten, aka Deathprod trekt 'Ulysses' naar de hoogste Noorse met sneeuw bedekte bergen waar gure winden waaien en smeltwater langs de rotsen naar beneden sijpelt. Geen ene sterveling (en beat) in de verste verte te bekennen maar zo beklemmend mooi.......Suthek uit San Francisco heeft andere ideeen met Murcof en bouwt het van Martes afkomstige 'Memoria' om tot een minimale techhouse plaat die aan alle kanten knarst, kraakt, piept en bliept. Er mag gedanst worden.



Meer info: Murcof

Op 'Urano' een 10 minuten durende nieuweling, schetst Murcof een beklemmend surrealistisch schouwspel van klanken die tergend traag uitwaaieren over dorre woestijnvlaktes. Jammer is het dan ook dat de Engelsmannen Ollie Brown & Sam Britton zich in hun Icarus mix van 'Maiz' verliezen in teveel gefreak en gefriemel in de marge, zonder enige emotie te raken. Of het moet irritatie zijn. Gelukkig is daar de fraaie Fax mix van 'Ullyses' van Mexicaan Ruben Tamayo, die de nadruk legt op de emotie van de strings en het origineel meeneemt naar de Duitse Basic Channel kelders zonder ingrijpend aan het prachtige origineel te sleutelen. Op de a.mo.re. - aeroc mix van 'Mo' krijgen we Murcof in lome Autechriaanse stijl aangeboden door Geoff White met prettig schurende beats waartussen sinistere melodieen en sterk vervormde stemmen zijn verstopt. 'Una' is Murcof zelf die opnieuw zijn orkestraal klinkende cello voor de melancholieke noot laat zorgen op een bedje van haperende ritmes. Geen beat is er meer te bekennen in de minimale, maar o zo sprookjesachtige Colleen mix van 'Muim' terwijl Fernando Corona zelf mag afsluiten in het al even betoverende 'Ultimatum'. Geen muziek om je tuinfeestje mee op te luisteren, eerder om diep filosoferend naar de sterren te staren. En te reiken. Muziek voor de donkerste uurtjes die je deze zomer kunt vinden. Niet voor niets is corona de atmosfeer van de zon, die alleen zichtbaar is bij een zonsverduistering als een prachtige stralenkrans.
Hoogtepunt: 'Ulysses' (origineel + remixen)
Dieptepunt: Icarus Mix van 'Maiz'
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader als je je elektronica graag diep, duister, beklemmend en vervreemdend opgediend krijgt.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Vladislav Delay, Fluxion, Auch, Monolake of Biosphere, Deathprod en Tom Opdahl.
Oordeel: 9+

Meer info: The Leaf Label

Murcof live @ State-X New Forms Festival

Vrijdag 2 en zaterdag 3 juli 2004 organiseren het Haags Pop Centrum en het Paard van Troje voor de eerste maal het State-X New Forms festival. Het festival zal plaatsvinden op meerdere locaties in Den Haag waaronder het Paard van Troje, De Nieuwe Kerk, de Vrije Academie en het Gemeente museum.
Vrijdag 2 juli:
multidisciplinair (performance) festival: Donna Summer (a.k.a. Jason Forrest!), Plaid, Tortoise, Dillinger Escape Plan en In Dutch Inc. (G zaal) Lawn, Zu, Willoos Werktuig, Tecroc en Clique (K zaal)
Zaterdag 3 juli:
multidiciplinair (performance) festival: Alice Donut, No Means No, Ikara Colt, Shadow Huntaz en Black Sun Empire (grote zaal) Elektrovolt, Seconds, Murcof, Sole, Boris Kovac & La Campanille en Slepcy. Meer info: Paard

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws