4Hero - The remix album (Raw canvas)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

MustHave!


Intro:Voor wie ze nog niet kent, (kan toch?), even een beknopte 4Hero geschiedenisles. Dennis Mcfarlane en Marc Clair ontmoetten elkaar in 1988, beide heren draaiden toen voor een Londens piratenradiostation. In 1989 richtten ze 4Hero op. Hun eerste album In rough territory (1991) zette de standaard voor het drum & bass geluid van die tijd. Terwijl het genre zelf nogal vastgeroest raakte, wilden de heren zich juist verder ontwikkelen. Jazzy invloeden op de opvolger Parallel Universe hadden als gevolg dat de overstap naar een major label kon worden gemaakt. Op Talkin Loud verschenen Creating Patterns, Two Pages en de remix-cd daarvan, Interpretations. Met een beetje fantasie, en niet eens zo heel erg veel, zouden deze mannen indertijd wel eens de fundering van het broken beat-genre kunnen hebben gestort.

Tekst: John

Genre: Laat je niet afschrikken door de term drum & bass, dit is gewoon supergroovy house!
Bijzonderheden: Goed, de gloriedagen van de drum & bass zijn voorbij, zoveel is vandaag de dag zeker. Ook het contract met Talkin Loud is einde verhaal. Maar 4Hero is nog steeds actief. Op het nieuwe eigen label Raw Canvas, exclusief voor 4Hero producten, verscheen deze dubbelaar. De eerste cd is gevuld met remixen die 4Hero voor anderen maakten, de tweede met remixen die anderen van 4Hero maakten. Belangrijkste drijfveer hiervoor is, naar eigen zeggen, het verlangen een nieuwe generatie luisteraars met hun muziek in aanraking te brengen. Laten we hopen dat het ze lukt, want daarmee halen die rookies dan meteen een ideaal referentiepunt in huis qua ontwikkeling in de housemuziek: 2 cd's vol met moois, in dit geval.


24 nummers is een beetje teveel om te bespreken, daarom dus maar de namen: Cd1: Nuyorican Soul (TOP), Courtney Pine (TOP), Scarface, Goldie/Metalheadz, Ultra Nate (TOP), Focus, Shade of soul, YMO, Terry Callier (TOP, alleen Zero 7 deed het nog beter), Shaun Escoffery (TOP), Marcos Valle (TOP) en John Coltrane (TOP). Cd2 (remixen door:) Bugz in the attic (TOP), Masters at work (TOP), Visioneers (Unreleased, TOP), Jazzanova (WERELDTOP), Restless Soul (unreleased, TOP), New sector movements, Metalheadz (TOP), Marcus Intalex (TOP), Exemen (TOP), Dj Spinna, King Britt (TOP) en nog eens Marcus Intalex (TOP).
Hoogtepunt: Veel, want bijna alles is gewoon heel erg goed. Cd2 is daarnaast ook nog eens superorigineel.
Dieptepunt: Een enkeling is net iets minder goed dan heel erg goed, en is dus alleen maar goed. Beetje jammer...
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, deze moet je echt kopen, E C H T!
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: verzamelaar The Goodgood op Degos label 2000 Black, een goed overzicht van waar ze zich nu onder andere mee bezig houden.
Oordeel: 9,5

Luisteren naar: 4Hero

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws