Plaid - Spokes (Warp)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Balans tussen ambience en experiment


Intro: Begin jaren negentig vormden Ed Handley and Andy Turner samen met Ken Downie het innovatieve en invloedrijke trio The Black Dog dat Detroit techno van vers Engels bloed voorzag op labels als GPR en Warp Records. Na onenigheid ging Downie onder de naam The Black Dog verder en Handley & Turner maakten van de naam Plaid (waaronder het tweetal al in 1991 het zeldzame Mbuki Mvuki uitbracht) een van de belangrijkste spelers in het electronica veld. Met albums als Not For Threes (1997), Rest Proof Clockwork (1999), compilatiealbum Trainer (2000) en Double Figure (2001) lieten Handley & Turner, op voor Ken Downie nogal pijnlijke wijze, horen dat zij het waren die de muziek van The Black Dog van hart en ziel voorzagen. Mocht je daarvan nog niet overtuigd zijn, dan is er nu Spokes.

Tekst: Nico

Genre: Electronica
Bijzonderheden: Spokes is weer onmiskenbaar Plaid, alle ingredienten zijn daarvoor aanwezig: De sprankelende melodietjes die zoals altijd uit een muziekdoos lijken te komen, de complexe maar o zo knap in elkaar geknutselde ritmes en de betoverende soundscapes die dan weer als pure chill dienen, dan weer als warm omhulsel voor hevig over elkaar buitelende en botsende ritmes. Op Spokes zoekt Plaid verder naar de perfecte balans tussen ambience en het experiment.

Gelijk bij de opening wordt je de sprookjeswereld van Plaid ingetrokken. Twinkelende speeldoosmelodietjes, ingetogen tikkende beats en de sfeervolle vocalen van Lucca Santiucci. Maar al na een minuut of twee laat het tweetal de kletterende beats los en neemt het klankenspel in hevige intensiteit toe. Op 'Crumax Rins' gaat de voet weer even van het gaspedaal en zijn het de melancholieke soundscapes en sprankelende melodieen die je naar adem doen happen. Even rust, niet dus. Want Plaid zou Plaid niet zijn als ze tegelijkertijd niet lekker zouden prikkelen met wellustig kronkelende synths en stekelige geluiden, om de boel na een minuut of vier toch weer te laten ontaarden in gecontroleerde chaos. Opmerkelijk is dat ook Plaid de verleiding van de 303 niet kon weerstaan en regelmatig een (subtiel) snerpende acidbas aan het toch al goed gevulde geluid toevoegt, zoals op 'Upona' het geval is. Met chirurgische precisie knutselt, knipt, plakt en muteert het tweetal drum n bass achtige ritmes en vermengt dat kunstig met melancholieke Detroit techno. Spokes biedt wat dat betreft weinig nieuws onder de zon, maar zolang door het vakmanschap van Plaid betoverend mooie en prikkelende electronica uit de speeldoosjes wordt getoverd, hoor je ons nergens over klagen.
Hoogtepunt: 'Even Spring'
Dieptepunt: nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: The Black Dog - Bytes en Temple Of Transparent Balls en alle hiervoor genoemde Plaid albums
Oordeel: 8.5

Meer info & luisteren: Plaid @ Warp Records

Meer recente Warp Records op Love2Party:
Recensie: Luke Vibert - YosepH
Recensie: Chris Clark - Empty The Bones of You
Recensie: Prefused73 - Extinguished Outtakes
Recensie: Aphex Twin - 26 mixes for cash
Interview: Aphex Twin

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws