The Detroit Experiment (Ropeadope Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Gevarieerd, warm en authentiek

Ropeadope Records heeft weer een nieuwe release in de serie stadsexperimenten. Was het de vorige keer Philadelphia waar het experiment plaatsvond, nu is Detroit aan de beurt. Ropeadope Records gooide een aantal 'Detroit Greats' uit de jazzscene bij elkaar en liet ze vijf dagen jammen. Carl Craig werd aangetrokken om de ideeen uit te werken tot strakke jazz en p-funkproducties met hier en daar zelfs een vleugje hiphop.

Tekst: Menno

De lijst jazzmusici wordt als eerste getrokken door trompetvirtuoos Marcus Belgrave, die met zijn Tribe Records al decennia lang een warme schoot vormt voor Detroits jazztalenten. Ook wordt de waterval aan creativiteit opgefleurd door Regina Carter, die met haar solo-album 'Freefall' zelfs een Grammy-nominatie in december 2001 kreeg. Ropeadope Records heeft verder nog een hoop andere artiesten bij elkaar gekregen zoals de Athletic Mic League, Aaron Levinson, Ron Otis, Karriem Riggins en Invincible. En natuurlijk Carl Craig. Een bonte boel vol percussionisten, violisten, toetsenisten en andere -isten die samen in de studio vijf dagen lang hebben zitten jammen.

En Carl Craig heeft de boel zeker interessant gemaakt: op bijna elke track heeft hij zijn muzikaliteit naar voren kunnen brengen en al de instrumenten een plaats kunnen geven. Hij is zeker geslaagd in de opzet om de muzikale ideeen die tijdens de jamsessies zijn geboren om te vormen tot strakke en avontuurlijke tracks. Is het de ene keer de trompetsolo van Marcus Belgrave op de openingstrack 'Space Odyssey', de andere keer is het Regina Carters viool die tijdens 'Revelation' de show steelt. Ook Carl Craig heeft een prachtklus afgeleverd met het sublieme 'Think Twice' en 'Vernors'. Het album is gevarieerd, warm en authentiek. Het verwarmt de huiskamer en intrigeert door de trompetsolo's en strakke arrangementen. De enige tracks die wellicht iets te gospelachtig klinken voor de heidense ongelovige is 'There Is A God' en 'Church', die beide een heel karakteristieke liefde-voor-alles sfeer om zich heen hebben. Maar The Detroit Experiment komt daarna weer heel anders uit de hoek met de dikke funk en loodzware werkritmes van 'Vernors' en de soepele fluit in 'Midnight At The Twenty Grand'. Ook aan het eind van het album komt ook de hiphop aan bod in de vorm van de raps van de Athletic Mic League en Invincible.

Ja, The Detroit Experiment is geslaagd: een warm jazzy album met onder andere de trompet van Marcus Belgrave en de 'finishing touches' van Carl Craig. Een aanrader voor de jazzliefhebbers. En niet alleen zij hebben hieraan een mooi album, de aantrekkingkracht van dit album blijft zeker niet beperkt tot alleen de jazzfreaks: ook mensen die van ritmische, funky en avontuurlijke muziek houden hebben met The Detroit Experiment iets goeds in handen.

The Detroit Experiment is verkrijgbaar op cd (Rykodisc/Ropeadope) en voor de liefhebbers op dubbel vinylpack op Planet E Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws