Win Alien Radio Remixed van Slam!

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

"File under: House, techno, electro, breaks"

Ongeveer een jaar na de release van 'Alien Radio' brengt Soma ons 'Alien Radio Remixed'. Een compilatie van de remixes van de diverse nummers op 'Alien Radio', waarvan er eerder een groot aantal op 12-inch verschenen. Remixes door onder andere Josh Wink, Darren Emerson en Carl Cox. In bijna 80 minuten tijd komt 'Lifetimes' in twee variaties langs, 'Virtuoso' werd vier maal geremixed en 'Alien Radio' drie maal. Verder op dit album nog remixes van 'Visions' en 'Narco Tourist' en twee bewerkingen van Slam's klassieker 'Positive Education'.

Tekst: Marcel

Stuart McMillan en Orde Meikle vormen al sinds '88 het technoduo Slam. Ze zijn mede verantwoordelijk voor de oprichting van het succesvolle Somalabel uit Glasgow en hebben dankzij hun diverse inbreng een onmisbare functie in de Schotse dance scene. Geduchte labelmanagers, uitstekende techno- en houseproducers en getalenteerde dj's; Stuart en Orde zijn van alle markten thuis. Toch was de functie van labelmanager in het groeiende Soma imperium te veel van het goede voor de twee leden van Slam en richten ze zich hedendaags puur op het produceren en dj'en. De opvolger van het in 1996 verschenen debuutalbum 'Headstates' verscheen in 2001 onder de naam 'Alien Radio'. Een album dat naast de oude vertrouwde Detroit en Chicago sound, ook die vooruitstrevende Europese techno eigenschappen bleek te bezitten. Diverse tracks van dit album werden het afgelopen jaar diverse malen onder handen genomen en verschijnen nu verzameld op cd, onder de even simpele als doeltreffende titel 'Alien Radio Remixed'.

Lifetimes
Het album opent met de H-Foundation Dub van de eerder op single uitgebrachte track 'Lifetimes' dat in het origineel al verraste met de mannelijke vocalen van Tyrone Palmer, de zeer dreigende synthesizers en de opzwepende beats. Het uit San Diego afkomstige duo Hipp-e and Halo bewerkte 'Lifetimes' tot een funky mix van tribal en dub. Labelgenoten Silicone Soul verzorgden een geheel andere versie van 'Lifetimes' waarbij voornamelijk de vocalen van Tyrone Palmer als belangrijkste uitgangspunt dienden.

Virtuoso
Funk D'Void's Boutaka Dub is een heerlijk swingend geheel geworden. Funky baslijnen met af en toe een zomers tintje. Underground Resistance's Rolando bewerkte 'Virtuoso' tot een beetje eentonige kruising tussen techno en house. De uit Montpellier afkomstige groep The Youngsters maakten 'Virtuoso' tot een rollend deep-techno nummer. Stuart McMillan en Orde Meikle, oftewel de heren Slam zelf maakten uiteindelijk zelf deze stampende Slam remix. Dit nummer is vrijwel altijd de afsluiter van iedere DJ-set die de heren draaien. Verdere toelichting is dan ook overbodig.

Stuart McMillan en Orde Meikle zelf aan de knoppen

Alien Radio
Tony Thomas levert een duistere mix af welke een kruising is tussen electro en techno. Ook zitten in deze track wat tribal elementen verwerkt. Paul Daley's Drunk'in Bass remix begint met een vrij standaard baslijntje, het stampt allemaal lekker door, maar het is een vrij ingetogen nummer geworden. Voormalige Underworld lid Darren Emerson bewerkte 'Alien Radio' tot een duister en sinister geheel. Een pompende bas en scherpe hi-hats aangevuld met de nodige samples.

Positive Education
De moeilijkste taak was weggelegd voor Josh Wink en Carl Cox. Hoe remix je een nummer wat vrijwel niet te overtreffen is. Het origineel komt uit 1993 en is dus inmiddels alweer bijna tien jaar oud. Dit nummer mag absoluut tot een van de klassiekers gerekend worden. Josh Wink brengt de snelheid van het nummer aanmerkelijk terug en vormt het om tot een nummer wat in een chill-out room niet zou misstaan. Heerlijke relaxte chill-out-techno. De poging van Carl Cox is wat minder geslaagd. Dit is een soort overstuurde versie van het origineel geworden. Dit nummer is erg druk en kan lang niet tippen aan het origineel. Zonder twijfel bevat het remixalbum een aantal ijzersterke remixen. Laten we alleen hopen dat dit geen voorbode is om weer vijf jaar op een nieuw album van het Schotse duo te hoeven wachten!

Tracklisting 'Alien Radio Remixed'
1. Lifetimes (H-Foundation Dub)
2. Virtuoso (Funk D'Void's Boutaka Dub)
3. Lifetimes (Silicone Soul Remix)
4. Alien Radio (Tony Thomas Remix)
5. Positive Education (Josh Wink Remix)
6. Virtuoso (Rolando Remix)
7. Alien Radio (Paul Daley Drunk'in Bass Remix)
8. Visions (Two Lone Swordsmen Remix)
9. Narco Tourist (Unkle Remix)
10. Alien Radio (Darren Emerson Remix)
11. Virtuoso (The Youngsters Remix)
12. Positive Education (Carl Cox In-tec Remix)
13. Virtuoso (Slam Remix)

Meer info: Soma Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws