Shifting Gears - A Continuous Mix by DJ C1 (Intec Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Je hebt mixalbums en je hebt Shifting Gears!




Een livemix, maar dan zonder publiek. Geen computers die ieder schoonheidsfoutje gladstrijken maar gewoon een dik uur lang beukende techno. Rauw, funky en opzwepend. Met een aantal klassiekers in het genre, een aantal exclusieve platen en vooral een uitmuntende selectie en een opbouw om van te watertanden. De Engelse DJ C1 peinsde er niet over om zijn mix te laten plakken, knippen en editten. Het blijkt ook niet nodig. Hij doet zijn ding op Shifting Gears. En wij dansen en joelen er uitbundig op los!

Tekst:Nico
Foto's: Intec Records

DJ C1, samen met Carl Cox is hij de oprichter en drijvende kracht achter het Engelse Intec Records. In april van dit jaar stond het label in de belangstelling tijdens Chesterfield Labelland in 013, Tilburg waar de veelbelovende techno-dj achter de decks stond met zakelijke partner Carl Cox en Trevor Rockcliffe. Zoals verwacht ging de aandacht vooral uit naar Cox, waar C1 door een groot deel van het publiek als een opwarmer voor de "grote man" werd beschouwd. Onterecht, want C1 wordt geroemd om zijn platenkeuze waarin techno domineert, maar stijlen als disco, latin en house net zo makkelijk worden verweven. En met Shifting Gears laat C1 horen dat we hem niet moeten onderschatten. Shifting Gears is zijn eerste mixalbum voor het in 1999 opgerichte Intec Records, en plaatst de "grote man", hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, in ieder geval voor even in de schaduw!



Shifting Gears is een verademing. Vrijwel alle mixalbums die verschijnen zijn tot in den treuren geknipt en geplakt en ieder schoonheidsfoutje, maar daardoor ook alle spontaniteit, is door al dat geedit blijven hangen in de computers. Onwaarschijnlijk perfecte overgangen, zoals je ze vrijwel nooit hoort als je op de dansvloer staat. Dat kom je dus op Shifting Gears niet tegen. Dit is een mix, waarbij we verdomd graag bij aanwezig hadden willen zijn. Rauw, funky, meeslepend, maar vooral opzwepend! En dat allemaal in een indrukwekkende opbouw! C1 koos 23 tracks waar een beetje liefhebber het water van in de mond krijgt. Tracks van Heiko Lauz, Rino Cerrone, DJ Q, Octave One, Ian Pooley, Marco Carola, Oxia, Gaetano Pariso, Adam Jay, the Hacker, Kevin Saunderson, noem maar op, teveel om op te noemen. Natuurlijk mag een klassieker als Mills Step To Enchantment uit 1993 niet onvermeld blijven. Maar nog meer indruk maakt C1 met het ongelooflijk mooie Stardancer van The Martian uit 1992 waar het Underground Recistance team achter schuilgaat. Een plaat die je niet vaak op een mixalbum zal terugvinden, maar waar het kippenvel spontaan van op je lijf springt, en de tranen van je in ogen schieten. Tijdloze techno met de grootste T die je je maar kunt voorstellen!


Cox en C1 back to back!


Maar zo knalt C1 nog wel meer fraais in de mix. Sommige tracks mogen maar een dikke minuut deel uitmaken van al het plezier, sommige, zoals uiteraard Stardancer, mogen ons een paar minuten bezighouden. Gelijk vanaf de opener, Moving Between Lines van Heiko Laux gaat C1 in rap tempo door zijn selectie heen. Energiek, soms rauw en funky, dan weer meedogenloos beukend. Snerpende acidlijnen, moddervette rollende baslijnen, funky riffs, diepe zuigende synths en knallende beats. De lange overgangen hoor je al van verre aankomen en C1 laat overtuigend horen hoe meerdere platen gedurende lange tijd door elkaar heen kunnen lopen zonder dat het je echt opvalt, totdat hij ze ineens met hoorbaar enthousiasme uit elkaar trekt en basdrums wegdraait om ze vervolgens in alle hevigheid op ons los te laten. Of we krijgen The Preface 1 van Gaetano Parisio voorgeschoteld waar C1 uit de losse pols de accapella versie van de klassieker Ease Your Mind van Joey Negro overheen mixt. Een dj die geen computers nodig heeft om indruk te maken. Wat een geweldige mix!

Shifting Gears is nu verkrijgbaar via NEWS

Meer info: Intec Records

Luisterlink Oxia - Chrono
Luisterlink Oxia - Hypnotik

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws