Various - Deetron In The Mix (Music Man)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Smooth three-deck mixing into techno, house and Detroit territory!

Je bent 24 jaar. 12-inches van je hand verschenen reeds op labels als Dave Angels Rotation, Jay Denhams Black Nation, Steve Bicknells Cosmic en op het Belgische Music Man. Op verzoek maakte je remixen voor mannen als Samuel L. Session, Ben Sims, Damon Wild, Steve Bicknell, Orlando Voorn en Paul Mac. En als resident van Club Trax in Zurich stond je samen met dj's als Jeff Mills, Robert Hood, Luke Slater en Surgeon achter de draaitafels. Dan wordt het toch ook wel de hoogste tijd om je draaikunsten een keer aan een schijf toe te vertrouwen?

De feiten
Achter Deetron schuilt de 24-jarige Zwitser Sam Geiser die opgroeide met hiphop om vervolgens via de hiphouse van Todd Terry in aanraking te komen met Detroit pioniers als Juan Atkins en Kevin Saunderson. Vanaf 1992, toen hij op 14-jarige leeftijd zijn eerste paar decks kocht, ging het snel met de talentvolle dj en producer. Hij draaide vooral in Zwitserland in vrijwel iedere club en ontwikkelde zich al snel tot een 3-decks dj. Een residentie in de befaamde Club Trax in Zurich was de start van een internationale carriere. In deze club kwam hij in aanraking met dj's en producers als Jeff Mills, Robert Hood, Luke Slater, Surgeon en Steve Bicknell en stond samen met hen achter de draaitafels.



Meer info over Deetron

In 1997 verscheen zijn eerste 12-inch op Phont Music onder de naam Soul Mate, gevolgd door de samen met DJ Shufflemaster in Topkyo opgenomen ep 'Double Exposure Vol.1' op datzelfde Phont Music. Het bekende balletje begon pas echt te rollen met de in 2000 verschenen 'Alien Entertainment EP' op In-tec Records dat een vaste plek kreeg in de platenkoffers van dj's als Jay Denham, Jeff Mills, Claude Young en Laurent Garnier.
Het Belgische Music Man zocht contact en bracht vorig jaar de 12-inch 'Doll for a diva' uit, gevolgd door de 'Outerworld ep' eerder dit jaar. In de tussentijd verschenen er succesvolle platen op labels als Dave Angels Rotation, Jay Denhams Black Nation, Steve Bicknells Cosmic en kwamen er remixopdrachten van Samuel L. Session, Ben Sims, Damon Wild, Steve Bicknell, Orlando Voorn en Paul Mac binnen. Een succesverhaal dat haast onvermijdelijk wordt vervolgd met een mixalbum.

De mix
Even simpel als doeltreffend is de titel 'Deetron In The Mix' waarmee Sam Geiser als dj op plaat debuteert. Minder simpel is de inhoud, doeltreffend des te meer. Wel op blijven letten, anders heb je al weer een plaat gemist. Maar liefst 37 platen jaagt Geiser er in hoog tempo doorheen, die hij strak en zonder al te veel kunsten en trucs aan elkaar plakt. Te veel namen om op te noemen maar een kleine, behoorlijk representatieve en aansprekende selectie bestaat uit namen als Inner City, Kevin Saunderson, Ben Sims, Oliver Ho, Rino Cerrone, Jeff Mills, Ron Trent, James Ruskin, Slam, Gerd en natuurlijk de dj zelf die onder de naam Deetron vijf tracks aanlevert.


Geiser bouwt, ondanks het hoge tempo waarmee hij de tracks er door heen jaagt, opmerkelijk rustig op. Een mix die start met de Carl Craig remix van Inner City's Good Life krijgt natuurlijk gelijk al het voordeel van de twijfel. Maar daar blijft het niet bij. Voordat je een half uur en twintig platen verder bent is er al zoveel fraais voorbij gekomen, dat je hongerig naar een dansvloer vol gelijkgestemden verlangt. Geiser slaagt erin om, ondanks de relatief korte fragmenten, een bijzonder sfeervolle mix neer te zetten, die toch aan alle kanten knalt en beukt. De funk en soul druipen in dikke klodders uit je speakers en stemsamples stuwen de toch al aangenaam beukende ritmes nog wat verder op. Veel platen zijn een feest van herkenning en het is dankzij het talent van de nog jonge Sam Geiser dat ze op deze gedegen en mooi opbouwende wijze gerangschikt en aan elkaar gemixt zijn. We mogen aannemen dat het niet bij dit debuut blijft.

Tekst: Nico

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws