Slam - Alien Radio (Soma)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Stuart McMillan en Orde Meikle vormen al sinds '88 het technoduo Slam. Ze zijn mede verantwoordelijk voor de oprichting van het succesvolle Somalabel uit Glasgow en hebben dankzij hun diverse inbreng een onmisbare functie in de Schotse dance scene. Geduchte labelmanagers, uitstekende techno- en houseproducers en getalenteerde dj's; Stuart en Orde zijn van alle markten thuis. Toch was de functie van labelmanager in het groeiende Soma imperium te veel van het goede voor de twee leden van Slam en richten ze zich hedendaags puur op het produceren en dj'en. De kwaliteiten achter de draaitafels kwamen afgelopen december uitstekend tot hun recht in Nighttown Rotterdam, waar ze de Basement zowat afbraken en de grote zaal, waar op dat moment Carl Craig stond, nagenoeg leeg bleef.

Tekst: Marcel

De mixcompilatie Past Lessons/Future Theories die Slam recent uitbracht bewijst dit nog maar eens door de imposante terugblik naar het verleden en zeer aangename kijk in de toekomst. Een reis van diepe, oude Chicago house die via de energieke techno van het Europese continent terugkeert naar de funk van Detroit. Zo ook het nieuwe studioalbum Alien Radio, die naast de oude vertrouwde Detroit en Chicago sound, ook die vooruitstrevende Europese techno eigenschappen bezit. De reeds uitgebrachte single 'Lifetimes' is zo'n track waarmee Slam bewijst dat het ook nog steeds in staat is om met een geheel nieuw geluid voor de dag te komen. De mannelijke vocalen van Tyrone Palmer, de zeer dreigende synthesizers en de opzwepende beats grijpen je direct bij je strot, zo heftig! Niet voor niets compileerde Darren Emerson dit nummer op zijn nieuwe Global Undergroud mixalbum, die binnenkort in de schappen ligt.

Vervolgens komen 'Narco Tourist' en 'Visions' voorbij, die opvallen door de ingetogen melodielijnen en o zo pakkende grooves! Bij 'Visions' worden daar ook nog eens loepzuivere zangpartijen aan toegevoegd, om kippenvel van te krijgen! Nog steeds heerlijk in het gehoor ligt de klassieker 'Positive Education' die speciaal voor dit album in een modern jasje werd gestoken. Ook de afsluiter 'Virtuoso' is voor de door techno gedomineerde dansvloeren gemaakt! Techno die overigens nooit het gevoel verliest en van het begin tot het einde blijft boeien. De veelal lange tracks hebben stuk voor stuk een prima op- en afbouw, waardoor deze lp een must voor de dj's onder ons is! Slam laat ons met Alien Radio weer eens ouderwets genieten. Het is te hopen dat er niet weer zo'n lang tijdsbestek tussen deze en het volgende album zit. Als we weer vijf jaar moeten wachten (het debuutalbum Headstates dateert van '96) wordt de lange lijdensweg een regelrechte hel! Slam staat eind augustus op de planken van Lowlands

Luisteren naar Alien Radio

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws