Scannerfunk - Wave of Light by Wave of Light (Boudisque-NL)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

De Engelsman Robin Rimbaud kennen we vooral van zijn pseudoniem Scanner. Onder deze naam speurt de Engelsman de ether af naar gesprekken die hij ontvangt via, jawel, zijn scanner. Met flarden van de telefoongesprekken, gesprekken van hulpdiensten en andere conversaties knutselt hij vervolgens in zijn studio en haalt ze door de mengtafel. Hij verbergt de stemmen in mistige soundscapes en tussen rustig tikkende beats.

Rimbaud haalde de internationale media toen hij een proces aanspande tegen de IJslandse zangeres Bjork, die een minuscuul fragment van zijn werk had gesampled voor haar album, zonder daar toestemming voor te hebben gevraagd. Rimbaud had succes waarna de hele eerste persing van Bjork's album naar de vuilverbranding kon. Het leverde hem ook veel kritiek op. Want hoe kan iemand die ongevraagd gesprekken opneemt en ze gebruikt in zijn muziek, een proces aanspannen tegen het gebruik van een paar seconde durend fragment van zijn werk? In ieder geval heeft de hele discussie rondom, en met de advocaten van, Bjork hem geen windeieren gelegd.

Na die tijd is Rimbaud zich steeds meer artistiek verantwoord gaan opstellen. Installaties voor galeries, deelnemen aan forumdiscussies, samenwerken met kunstenaars. Tot nu dan. Onder de naam Scannerfunk bewandelt Rimbaud ineens heel andere paden. Op 'Wave of Light' zoekt hij de dansvloer op met stevige technobeats. Hij hult zijn beats daarbij in bijzonder fraaie soundscapes en speelt toch ook nog met flarden van gesprekken. Hier en daar een zweverig rustpuntje maar het zijn vooral de dwingende beats die domineren. Een opmerkelijke stap voor de geluidskunstenaar. Maar wel een die hem goed past. Zijn fascinerende spel met klanken en melodieen maakt zijn techno spannend en uitdagend. Een van de betere albums in het genre van de laatste tijd.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws