Jeff Mills - Lifelike (Axis)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Utrecht, november '98 in Tivoli. Wie herinnert zich die memorabele set van Jeff Mills niet? Een dag voordat hij geboekt stond op de eerste editie van Innercity, gaf hij een dj optreden weg voor zo'n vijfhonderd techno die hards in Utrecht. Mills klassiekers zoals Kat Moda (The Bells), Changes Of Life, Medusa en Alarms kwamen allemaal voorbij en werden ondersteund door zijn 909 drumcomputer. Vijfhonderd man en vrouw bereikten een absoluut technorgasme!

Jeff Mills is technisch een van de beste dj's op onze aardbol. Mixt ontzettend snel een plaat in en durft risico's te nemen. (dat dit niet altijd even soepeltjes verloopt wordt hem vergeven, want hij hersteld zich razend snel. Het heeft ook wel zijn charmes)
Op productieniveau behoort hij ook tot de groten. Minimale Detroit techno met diepgang is zijn handelsmerk. Niet altijd even hard, ook melodieus en soulvol.

Lifelike is zo'n album. Bevat de nodige diepgang, is soulvol en zelfs bij vlagen jazzy. Maar is absoluut niet vernieuwend! Oude 'Transmat-releases' van Derrick May en Juan Atkins zijn identiek aan Lifelike. De omgekeerde wereld kun je zeggen. Daar waar Mills eindeloos werd gekopieerd door menig producer, is het nu Mills zelf die oude 'Transmat' tijden doet herleven. 'Rhythm is Rhythm' klassiekers van weleer bevatten genoeg elementen van 'Lifelike' (of andersom). Daar staat wel tegenover dat dit album absoluut groots klinkt. In tegenstelling tot zijn voorganger 'Purposemaker Compilation' (dat puur dansvloergericht was) is dit album grotendeels bedoeld voor de huiskamer.

Het heeft wel wat tijd nodig om deze muziek te begrijpen, maar wanneer je ze allemaal op een rijtje hebt zul je hem grijs draaien. Geloof me.

Luisteren naar lifelike

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws