Photek - Solaris (Science-UK)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Al jaren knutselt de Engelse producer Rupert Parker zich naar de top van de intelligente drum 'n bass met ingenieus geprogrammeerde beats en donkere synhts onder de naam Photek. Zijn albums worden zonder uitzondering positief ontvangen en leveren bewondering op voor de vooruitstrevende manier waarop de Engelsman knipt, plakt en knutselt met zijn machines. Het leverde hem in ieder geval een plaats op in de top van de Engelse drum 'n bass scene.

Groot is dan ook de verrassing bij beluistering van zijn nieuwste wapenfeit getiteld Solaris. In plaats van drum 'n bass ritmes begeeft Photek zich op het vlak van de vierkwartsmaat. En daarmee keert hij terug naar de periode van de old-school Chicago house. Opmerkelijk en verrassend goed blijkt de samenwerking met de Amerikaanse zanger Robert Owens (bekend van zijn grootste hit I'll Be Your Friend). Owens mag op twee tracks zijn mond opendoen en het resultaat is bijzonder aangenaam. Geheel in stijl van de echte klassieke housetracks houdt Photek het tempo bewust laag (rond de 120 BPM) en mag Owens zijn krachtige vocalen uitsmeren over de toch nog steeds donkere synthesizergeluiden.

Het hele album is eigenlijk een grote verrassing. Op een track speelt Photek nog met ratelende drum 'n bass ritmes maar verder is het vooral veel traag pompende house dat hij ons voorschotelt. Maar ook overstuurd industrieel geweld trekt hij uit zijn machines. En op de tweede helft van dit album duikt hij zelfs de diepte in met angstaanjagend donkere ambientracks. De Engelse producer woont tegenwoordig samen met de Nederlandse regisseuse Miriam Kruishoop, voor wiens films hij een gedeelte van de soundtracks voor zijn rekening nam. Op zijn eigen album is tegen het einde goed te horen dat hij ook dat kunstje goed beheerst. Diepe en duistere soundstracks sluiten het album voortreffelijk af. En zo neemt een van de pioniers van het drum 'n bass genre bewust afstand van het genre, om vervolgens even hard terug te slaan met een even verrassend als sterk album!

Luisteren naar 'Solaris'

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws