Vloggers opgelet; jouw rise to fame is nu te koop

Christel de Wolff | 3 augustus 2020
nieuws



Panasonic heeft vandaag de nieuwste ster aan het assortiment vlogcamera’s toegevoegd. De LUMIX G100 is speciaal gemaakt voor content creators en blinkt uit in het snel opnemen en kunnen delen van jouw verhalen.

Panasonic zet met deze camera helemaal in op startende vloggers. Waar moet zo’n vlogcamera eigenlijk aan voldoen?  

1. Een kantelbaar scherm

Duh, wanneer je continu jezelf in beeld neemt, moet je wel op een of andere manier kunnen volgen of je niet per ongeluk uit beeld raakt. Klooien met een spiegel is nergens voor nodig, want de meeste camera’s hebben tegenwoordig wel een kantelbaarscherm. Sommige schermen van moderne camera’s kantelen echter naar beneden. Dat is niet zo handig, want wanneer je jezelf wil filmen, ga je niet heel de tijd met je uitgestrekte hand staan, en wil je je camera dus op een statief kunnen zetten. Klapt het schermpje naar beneden, dan zit de poot van het statief er waarschijnlijk voor en kun je jezelf nog niet zien. Beter is het om te kiezen voor een camera met een vrij-kantelbaar scherm dat omhoog of naar de zijkant klapt. Probeer jezelf wel aan te leren om niet de hele tijd in het schermpje te kijken, dan kijk je namelijk naast de camera en dat is best wel raar om te zien.

2. Goede filmkwaliteit

Ook dit spreekt weer voor zich. Wanneer je vlogs maakt wil je dat in de best mogelijke kwaliteit doen. Filmen gaat tegenwoordig in 4K, dus je wil je niet meer laten verleiden door een Full  HD-camera. Tevens moet je bij het vloggen letten op de geluidskwaliteit die de camera opneemt, al kun je natuurlijk ook kiezen voor een externe microfoon. In dat geval moet de vlogcamera van jouw keuze natuurlijk wel een input hebben voor zo’n externe microfoon. Opletten dus!

3. Afmetingen en gewicht

Camera’s zijn zwaarder en groter dan je smartphone, maar filmen en fotograferen beter. Een kleine tegenslag voor een grote hoeveelheid voordelen dus. Bovendien zijn camera’s een stuk robuuster en val- en stootbestendiger dan de meeste smartphones. Al moet je dit natuurlijk liever niet zelf uittesten…

Een goede vlogcamera is zo licht en compact mogelijk. Je wil voorkomen dat je rond loopt te zeulen met een zware camera en aan het einde van de dag jezelf niet meer in beeld kunt houden omdat je arm zo moe is. Daarnaast ben je als startende vlogger misschien nog niet zo zelfverzekerd. Dan kan het een grote stap voor je zijn om met een opvallende camera rond te lopen. Een kleine camera trekt minder aandacht, waardoor jij je verhalen ook een stuk beter kunt vertellen.

Introductie Panasonic LUMIX G100

De Panasonic LUMIX G100 voldoet aan elk van de bovenstaande aandachtspunten met als grootste voordeel het draai- en kantelbare scherm. De camera is zo licht dat je haast vergeet dat je hem meedraagt. Het kleine – maar fijne - 12-32mm-objectief kan buiten gebruik worden ingeklapt, waardoor het geheel nóg compacter wordt en zowaar in je jas- of broekzak past. De compacte en lichte body heeft als groot voordeel dat je niet langer veel te zware apparatuur hoeft mee te sjouwen op jouw avonturen, maar gaat natuurlijk niet ten koste van de beeldkwaliteit. De Panasonic LUMIX G100 met 20,7 megapixel sensor maakt namelijk gewoon vloeiende beelden in 4K. Panasonic heeft hiervoor goed geluisterd naar wensen van startende vloggers, die vooralsnog vaak content maken met hun smartphone. Door gebruik te maken van de beeldkwaliteit van de LUMIX G100 laat je de video’s van de concurrent gewoon verbleken.

Beter dan je smartphone

De MFT-sensor van deze camera is vele malen groter dan de sensoren van smartphones en dat verschil zie je meteen. Omdat de sensor van deze camera grotere pixels heeft, en daarom veel beter is in weinig licht, kan je in indoorlocaties en zelfs ’s nachts prachtige foto’s en video’s maken.

Belangrijk bij het filmen is dat je beschikt over soepele beelden. De 5-assige hybride beeldstabilisator van de Panasonic LUMIX G100 zorgt ervoor dat jouw beelden absoluut stil blijven, zelfs wanneer je loopt of fietst tijdens het filmen.  De beelden die uit je camera komen rollen zien er gewoonweg gelikt uit.

Geluidskwaliteit heeft deze camera ook in huis, dankzij het geïntegreerde OZO Audio by Nokia-geluidssysteem. Een primeur in een primeur: dit ’s werelds eerste spiegelloze camera met zo’n geavanceerd geluidssysteem. Het maakt gebruik van drie interne microfoons die het geluid helder en levendig kunnen vastleggen. Een aparte microfoon is dus niet meer nodig. Precies wat jij nodig hebt bij het filmen.

Supersnel content delen

Waar veel telefoons het winnen ten opzichte van de camera, is het delen van content. Panasonic doet ook hier echter een flinke duit in het zakje en biedt connectiviteit aan via zowel bluetooth als wifi. Een speciale uploadknop start het overzetten van je video’s en foto’s naar je smartphone, waarna je ze direct kunt delen op social media dankzij de gratis LUMIX Sync-app voor iOS en Android. De camera kan ook in de beeldverhouding 4:5 fotograferen, wat ideaal is voor Instagram. Tevens worden verticale opnames automatisch gedraaid op je smartphone scherm.

Je smartphone kun je tevens gebruiken als afstandsbediening én je kunt er automatisch GPS-geotags mee toevoegen aan je foto’s.

Extra mogelijkheden met Tripod Grip

De Panasonic LUMIX G100 is ook verkrijgbaar met de nieuwe Tripod Grib DMW-SHGR1, een kleine tripod die je kunt verbinden met je camera, waarna je hem nog makkelijker kunt vasthouden en neerzetten. Op de tripod bevinden zich ook opnameknoppen waarmee je de camera gemakkelijk kunt bedienen. Hiervoor moet je de camera wel met het usb-kabeltje verbinden. De usb-poort heeft tevens als fantastische functie dat je hem kunt aansluiten met een powerbank om on-the-go op te laden wanneer je even geen stopcontact bij de hand hebt.

Prijs en beschikbaarheid

De Panasonic LUMIX G100 zal verkrijgbaar zijn vanaf de tweede helft van juli en heeft een adviesprijs van € 749,- voor de camera met het 12-32mm-objectief en € 799,- voor de camera, het objectief én de tripod.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws