VPRO Medialab experimenteert met storytelling op Telegram in Maandverbond

Partyscene redactie | 20 juli 2021
nieuws

Van 1 t/m 28 augustus live via Telegram en npo3.nl

Chat-app Telegram inzetten om op een vernieuwende, persoonlijke manier verhalen te vertellen? Dat doet VPRO Medialab met Maandverbond, een innovatief project over de hormooncyclus, dat zich gedurende 28 dagen, de duur van een gemiddelde cyclus, live afspeelt op 28 Telegram-kanalen. Deelnemers kunnen middels een simpele rekentool instappen in het kanaal dat matcht met hun eigen cyclus. 

Met Maandverbond zet VPRO Medialab chat-app Telegram in als platform voor op maat gemaakte content over hormonen en de cyclus; én voor het gesprek daarover. Dit onderwerp, dat momenteel steeds vaker besproken wordt onder jonge mensen, vraagt om een besloten, intieme plek die tegelijkertijd laagdrempelig is. 

Daarom onderzocht VPRO Medialab in oktober 2020, met steun van NPO Innovatie, of Telegram een geschikt platform is om een gevoelig onderwerp als de cyclus op een vernieuwende, toegankelijke manier te behandelen. Het validatie-onderzoek, door middel van een pilotweek met 100 deelnemers, wees uit dat Telegram werd ervaren als een prettig, laagdrempelig platform. Deelnemers gaven ook aan dat zij gedurende de testweek meer hadden geleerd over hun cyclus en zich verbonden voelden met andere deelnemers. Op basis van de positieve resultaten is het project doorontwikkeld. Van 1 t/m 28 augustus gaat de 28 dagen-versie live. 

wat is Maandverbond?

De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch weten de meesten weinig over de bijbehorende hormooncyclus. Is dat niet raar? Maandverbond verkent live, via Telegram, de wondere wereld van de cyclus en schuwt daarbij geen taboe. Dzifa Kusenuh is de host en laat zich in haar ontdekkingstocht bijstaan door reporters Lize Korpershoek, Thorn Roos de Vries en Fatima Warsame. 

Maandverbond speelt zich gedurende 28 dagen, de duur van een gemiddelde cyclus, live af op 28 Telegram-kanalen. Deelnemers kunnen door middel van een simpele rekentool op npo3.nl/maandverbond instappen in het kanaal dat matcht met hun eigen cyclus. Daar ontvangen ze 28 dagen lang dagelijks passende short form content in video, audio en tekst en kunnen ze met andere deelnemers in gesprek gaan. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws