ADEMusicTalks met Martin Garrix: 'Bespreek royalties altijd van tevoren'

Lucas Boon | 16 oktober 2015
onbekend


Een paar uur voordat de DJ Top 100- en Amsterdam Music Festival-gekte losbarst, stond Martin Garrix zijn fans te woord tijdens ADEMusicTalks in De Brakke Grond. Al zo'n drie kwartier van tevoren stond er een ellenlange rij voor de zaal. Maar goed, Martin Garrix is dan ook razend populair. Er hangt een 'buzz' om hem heen, goeie zaak dus dat hij meedoet aan dit onderdeel van de ADE Playground.

ademusictalks3

Team

Opvallend: Martin Garrix verscheen niet in zijn eentje op deze ADEMusicTalks. Om hem heen zijn team, wat zoveel wil zeggen als: Martijn's tourmanager, co-manager en pr-agent. Betekent dit dat Martijn voor ieder antwoord toestemming moet vragen aan zijn management? Gelukkig niet, het uur verliep soepel en Martin Garrix kwam uitgebreid aan het woord. Over zijn team laat hij weten: 'Ik ben de computernerd. Zij regelen de rest. Ik zou niet zonder ze kunnen.'

Zijn tourmanager verklaart: 'Ik ben 24/7 bereikbaar voor Martijn en de rest van het team. Als ik mijn telefoon niet opneem, dan raken ze in paniek. Dat geeft al aan hoe belangrijk we voor elkaar zijn.' Hij vervolgt met een aardige anekdote: 'Bij BBC Radio mag je maar drie keer schelden tijdens een opname, maar Martijn houdt nogal van het woordje 'fucking'. Dus wij hadden afgesproken dat hij dat woord niet in de mond zou nemen. Diezelfde avond had Martijn een show in Glasgow die uitgezonden werd op BBC. Het eerste wat hij roept: 'Glasgow are you fucking ready?!' De zaal barst in lachen uit.

Sound

Natuurlijk werd er ook over zijn muziek gepraat. Zo is Martin Garrix van plan meer te gaan experimenteren in de toekomst. 'Na het succes van 'Animals' werd ik wat ongerust, en probeerde ik dezelfde soort tracks te maken. Dat doe ik niet meer. Ik doe nu gewoon wat ik wil wanneer ik in de studio ben. 'Forbidden Voices' bijvoorbeeld, is een track die meer experimenteel is. Dat kun je dus ook meer verwachten in de toekomst.'

Spinnin' en DJ Top 100

De eerder genoemde buzz om zijn persoon draait eigenlijk om twee dingen: Spinnin' Records (dat hij heeft verlaten) en de DJ Top 100 (die hij zou weigeren). Deze onderwerpen kwamen héél even aan bod:

Spinnin' Records
Wanneer hier dan eindelijk naar wordt gevraagd kijkt Martijn even verschrikt naar zijn pr-agent. 'Ik wil nu iets gaan zeggen, maar dat is misschien niet heel slim'. Helaas wordt er niet doorgevraagd. Dan: 'Nouja, ik heb leermomenten doorgemaakt. Royalties moet je altijd van tevoren bespreken, laat ik het zo zeggen.' Maar waar brengt hij dan zijn muziek op uit in de toekomst? 'Op iets heel anders, een verrassend label. Bijvoorbeeld Mad Decent. Maar we (kijkt naar zijn team) zitten er ook over te denken om een eigen label te starten.'

DJ Top 100
Over de welbekende Top 100 laat hij weten: 'Ik ben excited, een beetje nerveus, maar ook blij.' Over het feit dat hij de prijs zou weigeren wordt met geen woord gerept.

Maar goed, dat kan natuurlijk ook van te voren afgedongen zijn. 'Mensen vragen altijd naar stupid shit. Ik wil gewoon over leuke dingen praten.' En dat is dan ook veelvuldig gedaan.

Fans

Dat Martin Garrix zo populair is, heeft zonder twijfel te maken met zijn sympathieke karakter. Everybody loves Martin. Van over heel de wereld zitten er mensen in de zaal en Martijn staat ze allemaal vriendelijk en geduldig te woord. Ook mooi: Martijn herkent zijn fans. 'Hey Alex!', roept hij uit wanneer hij een bekend gezicht in de zaal ziet.

martingarrixademusictalks2

Over het beroemd zijn laat hij weten: 'Ik probeer die akwardness ook gewoon zoveel mogelijk te vermijden.' Houdt zijn telefoon dicht tegen zijn gezicht. 'Soms wil een fan out of the blue een foto van me nemen. Wat ik dan doe: ik pak die telefoon zelf en maak een selfie samen met hem. Ik probeer gewoon altijd chill te blijven.'

Op een gegeven moment gaat Martijn's telefoon af. Relaxed neemt hij op - het blijkt zijn zusje. 'Hé Laura! Je bent bij een Q&A!' Een selfie met de zaal op de achtergrond is het vervolg. Wederom gelach en gejoel.

Doorgaan?

Wanneer de conferentie tegen het einde loopt, steken er nog tientallen handen in de lucht. Iedereen wil een vraag stellen. 'We kunnen toch gewoon nog doorgaan?', vraagt hij aan zijn pr-agent. Niet verstandig, er moet echt afgerond worden.

Niet heel raar ook, een paar uur later wacht de DJ Top 100 en daarna het Amsterdam Music Festival. Fans krijgen nog even de kans hun muziek af te leveren bij de 'demodrop' (en dat waren er nogal wat) of om een selfie te maken met hun grote held. Waarna Martin Garrix zwaaiend en lachend de zaal verlaat.

 

Lees ook de ADeMusicTalks met Afrojack

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws