ADE report: Armada Night

frank | 22 oktober 2012
party reports

Als echte EDM liefhebber had ik natuurlijk afgelopen jaar al een aantal dagen vrij gevraagd, om deze week Amsterdam helemaal op zijn kop te zetten. Al is op zijn kop zetten misschien niet gelukt, het waren hoe dan ook een aantal geweldig goede, en muzikaal afwisselende dagen. Op mijn derde en tevens laatste ADE dag stond Armada Night uiteraard op het programma. Helaas was de keuze hiervoor dit jaar net iets moeilijker dan afgelopen jaar, want ik had namelijk graag gezien dat het DJ Mag top 100 feest een dag later had plaats gevonden. Uiteindelijk was de keuze om naar Armada Night te gaan, toch een hele goed beslissing geweest. Afgelopen jaar was het tenslotte ook een van de beste ADE feesten, die ik toen bezocht heb. Dus ook voor dit jaar waren de verwachtingen heel erg hoog. 
 
Vreemd genoeg zag ik zojuist, een dag na Armada Night, en tijdens het schrijven van dit verslag, een diversiteit aan reacties over dit feest. Het grootste deel van de mensen hebben het volgens mij wel heel erg goed naar hun zin gehad, maar toch viel het op dat er ook veel negativiteit geuit werd. 
 
Als ik alleen kijk naar mijn persoonlijke ervaringen, en de ervaringen van mijn vrienden groep, dan was dit het beste ADE feest van dit jaar. Zonder enig twijfel! Het begon al met een binnenkomst die heel snel verliep. Een stuk beter dan wat ik verwacht had. Zeker vanwege het feit dat Armin zo vroeg draaide, had ik eigenlijk wel hele lange rijen verwacht, die er al vóór 20:30 zouden staan. Maar gelukkig stonden er pas zo’n 20 a 30 man voor de deur. En als ik me niet vergis, mochten we zelfs al iets eerder dan 20:30 naar binnen. 
 
De security controle was gelukkig erg soepel en vriendelijk, dus vervolgens maar meteen door naar de kluisjes. Deze hadden de normale prijzen, zoals je die tegenwoordig op elk festival wel ziet. Dus op zich helemaal niks schrikbarends. 
 
Bij het stijgen in hoogte op de roltrap richting de zaal, begon ik toch weer zo’n heerlijk en tevens ligt gespannen gevoel in mijn buik te krijgen. Als een klein kind op de vooravond van Sinterklaas, had ik lange tijd naar dit feest uitgekeken, en hoe hoger we kwam op de roltrap, hoe méér geluid er op mijn trommelvliezen terecht kwam. Heerlijk deze eerste klanken van Tenishia!
 
Deze zaal van de Passenger Terminal heeft sinds ADE, twee jaar geleden, toch echt een speciaal plekje in mijn hart. Ik hoorde ook dit jaar weer reacties dat het een onpersoonlijk en kille zaal was. Nou, ik ben het daar eerlijk gezegd helemaal niet mee eens. In mijn optiek heeft het eigenlijk alles wat je van een zaal mag verwachten. Het heeft de echte kwaliteiten van een grote evenementen hal zoals de Rai of Jaarbeurs, maar dan gewoon een stukje kleiner. 
 
Het moderne en ruimtelijke aan de zaal is perfect, en juist hierdoor misschien wel een van de mooiere locaties van Amsterdam. Het is zonder twijfel de beste locatie die Armada Night tijdens ADE de laatste jaren heeft gebruikt. Want als je het mij vraagt is de Paradiso, en de zelfs de Escape, die men de laatste jaren voor dit feest gebruikt heeft, niet geschikt voor Armada Night. Veel van ons zullen het nog wel weten hoe we jaren terug op die locaties geen stap konden zetten, en geen dancemove kon maken, omdat het tijdens het uitverkochte Armada Night gewoon veel en veel te druk was. Dit jaar was het wederom uitverkocht, al heb je daar in zo’n mooie locatie als deze, helemaal geen last van. 
 
 
Als ik terug kijk naar de muziek van deze avond zijn we ook weer heel erg goed verwend. De opbouw van de time-table kwam voor sommige mensen misschien wel wat vreemd over, maar deze was wel heel erg begrijpelijk als je de achterliggende situaties snapt. Het feit dat Armin vroeg geprogrammeerd zorgde er gelukkig voor, dat de zaal lekker snel gevuld was. De meeste mensen waren toch wel op tijd op dit feest binnen, al zullen er ongetwijfeld ook nog mensen zijn geweest die tijdens Armin, nog steeds buiten in de rij stonden. 
 
Armin's set was eigenlijk wel wat ik er van verwacht had. Iets rustiger dan gehoopt, maar gelukkig zat er voldoende variatie in. Bekendere hitjes, een paar vocale trance plaatjes, een tracks om lekker op te knallen! Voor mij is het juist deze afwisseling die ik zo heerlijk vind in de EDM. Jammer genoeg zijn er nog steeds té veel mensen die denken en vinden dat trance, of welke muziek stijl dan ook, een statisch, levenloos of passief iets is. Maar gelukkig is dat ziet zo. Gelukkig is de muziek continue in beweging. De trance van 5 of 10 jaar terug, dat is allang niet meer het zelfde als dat van nu. En dat is maar goed ook. Het zou anders ook maar een saaie en eentonige boel worden.
 
 
Zijn opvolgers, de jongens van W&W, dat was voor mij toch ook wel een van dé redenen om hier naartoe te gaan. De energie die deze jongens leveren is echt ongekend. In al de jaren dat ik naar feesten en festivals ga heb ik nog maar zelden zoiets mee gemaakt, als wat hun elke keer weer opnieuw voor elkaar krijgen. 
 
Lekker knallen, stampen, beuken, of hoe je het dan ook wilt noemen. Hooguit één mindere plaat gehoord in hun set, de rest was perfect. Tijd om even naar de bar of naar de WC te gaan, dat gunde ik mijzelf niet. Want zoiets als dit daar moet je van de eerste tot de laatste minuut bij blijven. 
 
 
Sied van Riel en Max Graham mochten vanaf ongeveer 00:40 plaats nemen achter de DJ booth, en vormde hiermee de eerste back2back set van de avond. Daarmee kwamen in mijn ogen ook meteen de eerste minpunten van de avond naar boven. B2b sets zijn ooit heel erg mooi, maar niet altijd. De dag eerder tijdens Full On, heb ik een paar perfecte back2back sets gezien, maar hier op Armada Night was het toch weer wat minder. 
 
Ik ben van mening dat een back2back set iets moet toevoegen aan de primaire DJ, en niet zijn stijl en tempo afbreken. Helaas zag ik dat hier te vaak gebeuren. Het tempo ging bij Sied steeds goed omhoog, met de perfecte plaatkeuzes die hij maakte. Maar Max Graham, brak de energie vervolgens weer af. En dat gewoonweg jammer. 
 
Hiermee hadden we het muzikaal beste deel van de avond gehad. Op de set van Wallbridge na. Want Aly & Fila voegde voor mij persoonlijk helemaal niets toe aan dit feest. Hoe dan ook hebben we weer een zeer goed feestje gehad. Eentje waar we nog lang aan terug zullen denken. Al waren er toch wel enkele minpunten op te noemen. 
 
Ten eerste was het heel vervelend dat er nergens gelegenheid was om even te kunnen zitten. Als het gewoon een feestje ergens halverwege het jaar is, was dat nog niet eens zo’n probleem. Maar je moet hier wel beseffen dat de meeste mensen er al 2 nachten van feesten en 2 dagen van nauwelijks slapen, op hebben zitten. 
 
Tevens is het belachelijk dat de WC’s die gewoonweg in het pand aanwezig zijn, zowel op de begane grond als op de eerste verdieping, afgesloten waren. Nu moest je dus steeds naar beneden toe om op een vuile dixie te gaan, terwijl de echte WC’s eigenlijk langs het podium liggen, op nog geen 20 meter afstand. 
 
Maar goed, als dit alles is hebben we eigenlijk nog steeds niks te klagen. We hebben een mooi feest gekregen, en ik heb met mooie herinneringen het pand verlaten. Dus ik zou zeggen, op naar volgend jaar ! Dan ben ik er weer bij !
 
 
Verslag + Foto's
Dominic Wetzer
 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws