Party report: Rotterdamse Rave

Rick Francissen | 28 oktober 2013
party reports


Wat: Rotterdamse Rave
Waar: Factory 010, Rotterdam
Wanneer: Zaterdag 26 oktober 2013
Reporter: Rick Francissen
Fotografie: Give Soul

Give Soul, de organisatie achter het concept van de Rotterdamse Rave, heeft zichzelf met de vorige edities van dit feest op de kaart weten te zetten. Nu, ruim twee jaar later, staat het concept als een huis en het feest weet bijna elke techno-liefhebber uit Rotterdam aan te trekken.

Goede voorbereiding

De promotie voor de Rotterdamse Rave is erg vroeg begonnen. Via social media heeft de organisatie de fans vanaf het moment van de kaartverkoop warm weten te houden. Dit deed Give Soul door foto's en video's te plaatsen van een van de vorige edities van het feest.

damseraveLine-up

Van tevoren werden de supportacts al snel op social media bekendgemaakt. Hieruit was al op te maken dat er echt alleen harde techno gedraaid zou worden. Toen later ROD en Abstract Division aan de line-up werden toegevoegd, wisten we zeker dat de muziek stevig zou worden. Tot onze verassing kwam er ook nog een tweede area bij. Hier was de muziek minder hard, maar nog wel in de lijn met de grote main area.

Locatie

Net als een aantal vorige edities vond ook dit feest plaats in Factory 010. Deze grote industriële zaal zit boven de bekende club Maassilo. Factory 010 bevindt zich op de tiende verdieping van het gebouw. De entree van de club is daardoor ook een lift. Eenmaal boven aangekomen voel je meteen de underground-sfeer overal om je heen. Oude stoommachines, afvoerbuizen en overal beton illustreren dit beeld het best.

Daarbij zorgden de verlichting, rookmachines en lasers voor een bijzondere sfeer. Stond je in de grote mensenmassa, dan kon je vaak door de rook niets anders zien dan een aantal mensen om je heen en gekleurde lichten. Ook kon je naar boven. Vanaf daar had je overzicht op de zaal en zag je de lasers overal naartoe gaan. Tevens kon je op de tweede verdieping van de zaal naar buiten kijken over Rotterdam.

Service

Toen we binnenkwamen was er direct een enorme rij bij de muntjesbalie. Een groot minpunt was dat er maar twee kassa's waren, waarvan er bij een gepind kon worden. Kluisjes waren gelukkig wel snel te krijgen en opniew te openen met een sleuteltje dat je voor 10 euro inclusief borg kon huren.20131027_034448

Stevige start

Eenmaal binnen met onze jassen in een kluisje, een voorraad muntjes op zak en een drankje in de hand konden we eindelijk gaan feesten. De opwarmset van James D hadden we net gemist, maar Argyle Hes wist ons ook goed warm te draaien met zijn stevige beats.
Iets na half twee kwam één van de headliners. ROD, die beter bekend staat als Benny Rodrigues, starte zijn set een stuk rustiger dan verwacht. Het tempo werd door hem eerst wat naar beneden geschroefd en bouwde langzaam met veel trage momenten weer op. Hiermee bewees Benny Rodrigues dat zijn kwaliteiten als dj ook tot zijn recht komen onder zijn techno-alias ROD.

Een stapje terug

Tegen het eind van ROD's set waren we toch wel een beetje moe van het dansen. Daarom besloten we even een drankje te halen en naar de andere zaal te gaan, want hier scheen de muziek wel iets rustiger te zijn.
De route naar de tweede zaal liet ons meer zien van het indrukwekkende pand. We kwamen langs nog meer oude machines en verroeste apparatuur die vroeger in de Maassilo gebruikt werd en konden we weer over de stad uitkijken.
Zoals verwacht was de muziek inderdaad wat rustiger. Het tempo lag een stuk lager waardoor we wat tot rust konden komen. De zaal was niet zo mooi in vergelijking met de main area. Geen speciale verlichting, lasers of rookmachines, maar alleen een ruimte vol dansende mensen. Wel was er in de hoek van het zaaltje speciale live-art. AAA Gallery maakte ter plekke schilderijen. Tegen onze verwachting in trok dit veel bezoekers.

rdamserav2Alles is hard

We hadden het ondanks de magere aankleding van de tweede zaal enorm naar ons zin. Toch verlieten we deze weer omdat we de set van de tweede headliner graag wilden horen.
Abstract Division was al aan het draaien toen wij weer aankwamen in de grote zaal. Het was een enorme omschakeling van de ene naar de andere zaal, want zowel het tempo als het volume waren veel sneller in de main area.
De hele set hielden wij niet vol in het tempo waarin Abstract Divion draaide. Op zich was dit niet erg, want wij waren niet de enige die tussendoor even gingen zitten. De gemoedelijke sfeer liet ons even de tijd vergeten en toen we weer terug wilden gaan naar een van de zalen was het alweer vijf uur. Na een half uurtje vertrokken we na zaal twee, ook hier was de muziek hard en in tempo toegenomen. Uiteindelijk zijn we hier nog even gebleven en vonden het daarna tijd om naar huis te gaan.

Conclusie

Give Soul heeft met het concept van de Rotterdamse Rave in combinatie met Factory 010 goud in handen. Voor iedereen die van techno houdt is het feest een absolute aanrader. De mogelijkheid om ook iets rustigere muziek in een tweede zaal toe te voegen was volgens ons een groot pluspunt want heel de avond de knallende techno uit de main area kostte ons iets te veel energie. Kleine minpuntjes waren de lange rijen bij de muntjesbalies en de karige versiering in zaal twee. Ondanks dit hebben wij genoten van het feest. Wij kijken uit naar de volgende editie!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws