Party report: Club Liberty Opening

Rick Francissen | 2 december 2013
party reports


libertyopeningposterWat: Club Liberty Opening
WaarClub Liberty, Aalsmeer
Wanneer: Zaterdag 30 november
Line up: Shermanology, Yellow Claw, Kid Vicious, Apster en Kenneth G
Reporter: Anna Zhuravel
Fotograaf: Anna Zhuravel

Na de sluiting van Powerzone misten veel dansmuziekliefhebbers een ruime nachtclub in de buurt van Amsterdam. Zij keken uit naar een club die wekelijks geopend zou zijn en die makkelijk bereikbaar was met een eigen parkeergelegenheid. Club Liberty in Aalsmeer geeft hier het perfecte antwoord op. Zaterdag 30 november was de Grand Opening van deze locatie. Deze spetterende opening sluitte november op een mooie manier af en smaakte absoluut naar meer.

Nachtclub in een studiocomplex

De nieuwe nachtclub is gelegen in studiocomplex Aalsmeer, de voormalige huisvesting van Endemol. 'Toen Endemol eruit ging, had ik meteen het gevoel dat deze locatie uitermate geschikt zou zijn voor een nachtclub, die de bezoekers net extra bijzondere beleving kan bieden', zegt de clubeigenaar Frans Mulckhuijse, die voorheen zelf bij Endemol werkte. Toen de ruimte vrij kwam, greep hij de kans. Alleen heeft het nog een paar jaar geduurd totdat zijn club daadwerklijk open ging. 'Het decor was er al, maar het was best oud en er moest een hoop worden opgeknapt. De club moest ook aan alle veiligheidseisen voldoen en de toestemmig van de gemeente liet lang op zich wachten.'

liberty6

Showbizz uitstraling

Frans heeft het uiteindelijk mooi voor elkaar: Liberty zier er splinternieuw uit. Hoewel de club maar een deel van het studiocomplex in beslag neemt, is er alsnog ruimte voor 1400 bezoekers. Buiten de clubavonden is het een mooie locatie voor bedrijfsfeesten, lezingen, presentaties en overige evenementen.
Dankzij de luxe uitstraling en decor a-la New York smaakt de clubsfeer in Liberty naar showbusiness. Een verlichte trap, typisch voor televisiestudio's leidt naar het podium toe. Midden op het podium staat een grote dj-booth, versierd met vele knipperende lampjes. Rechts op het op het podium bevindt zich een grote kopie van het beroemde Vrijheidsbeeld. Verlichte skyline van Manhattan siert één van de grote muren en een kopie van de Brooklyn bridge verbindt de dansvloer en de eerste verdieping. Men moet wel even de tijd nemen om het decor te herkennen: lichtinstallaties die door de professionele technici worden bediend, zorgen voor een soort geheimzinnige camouflerende mist.
Verder is er een ruime zithoek op de begane grond en een extra comfortabele zitruimte op het balkon van de eerste verdieping. Het uitzicht van het balkon op het interieur, het podium en de dansvloer is prachtig. "Vandaag is boven een area voor de genodigden, maar in de toekomst kan men hier gewoon een tafeltje huren en net even wat luxer genieten van het feestje', zegt Frans. 'Menu is hetzelfde als beneden, muziek is hetzelfde, alleen net even wat meer service en ruimte.'

liberty5

Betaalbare luxe

Ondanks de chique uitstraling is het uitgaan in club Liberty goed te betalen. Tickets voor een feest met een goede line-up zijn 10 euro in de voorverkoop, voor 5 euro per avond kan de auto veilig voor de deur worden geparkeerd, de garderobe kost 1 euro en consumptiemunten schaf je aan voor 2,50 per stuk. Eén munt staat gelijk aan een fris, wijn of een biertje. Voor een muntje meer heb je een red bull of een mix drankje met binnenlands gedistilleerde drank. Voor drie munten heb je een coctail met sterke buitenlands gedistilleerde drank in je bezit. Toiletten waren gratis en waren ook om drie uur 's nachts nog betrekkelijk schoon. Het enige minpuntje van de locatie is de rookruimte. Dankzij de glazen muren en deuren hoeven de bezoekers niet veel van het feest te missen, alleen bij een volle club is er in de rookhok net te weinig ruimte voor alle rokers. Ook de afzuiger werkt hierdoor niet meer goed genoeg.

Glas of geen glas

Op de Grand Opening avond werden consumpties in glas geserveerd, wat tegenwoordig amper voorkomt in de uitgaansgelegenheden. Glas past natuurlijk beter dan plastic bij de luxe uitstraling van de club. Daarbij drinkt het een stuk lekkerder dan uit een plastic bekertje. Het brengt alleen wel extra veiligheidsrisico's met zich mee. Frans is daar vooralsnog optimistisch over. 'Ik weet dat er maar één incident hoeft te gebeuren, maar wij hebben meer dan genoeg professionele beveiligers. Zij houden alles goed in de gaten en kunnen ingrijpen voordat het misgaat. Bovendien merk ik dat er veel mensen boven de 25 zijn terwijl ik me eigenlijk richt op de 18+ doelgroep. We merken dat dit de sfeer ten goede komt.' Toch lag er aan het eind van de avond best veel stukken glas op de grond doordat mensen hun lege glazen lieten staan. Ook lag er een van de deuren van de rookruimte eruit doordat iemand de deur verkeerd open wilde doen.

liberty3

Iedere clubavond beste dj's

'Mijn doel is om iedere clubavond de beste Nederlandse DJs hier te hebben.' Op de openingsavond is het hem goed gelukt: het publiek werd vermaakt door onder anderen Shermanology en Yellow Claw. 'Onze dj's vormen één van de meest succesvolle Nederlandse export producten, maar ze zijn daardoor bijna niet te vinden in hun eigen land. Ik wil het graag anders zien', legt Frans uit. 'Door hun populariteit in het buitenland is het wel lastig om ze binnen te krijgen: hun agencies zijn heel strikt.' Desondanks is hij goed op weg en daarbij staan er voor december al artiesten geboekt als Justin Prime, Don Diablo en Benny Rodrigues

Helemaal los

De Grand Opening was overduidelijk geslaagd. Om halftwaalf draaide de resident-dj Kid Vicious voor de lege dansvloer en om twaalf uur stond al een grote rij voor de deur. Om halfeen was de dansvloer helemaal vol. Iedereen zong lekker mee met de live act van Shermanology. Daarna nam Apster het van hun over en zijn house-beats hielden bezoekers zeker warm.

Het echte gekkenhuis begon om 3 uur, tijdens de set van Yellow Claw. Hun, vooral mannelijke, fans hebben een bijzondere manier van dansen ontwikkeld: iets tussen dansen en stoeien in. Van bovenaf leek het op een behoorlijke spring-duw-bijna matpartij. Zo nu en dan lag er iemand op de grond, maar iedere keer ging het net goed, al moesten de dj's een paar keer muziek stoppen en mensen tot orde roepen. Ze sloten hun performance af met een massale twerkpartij van de dames, die vrijwillig hun danskunsten op het podium wilden laten zien. Twee daarvan hebben zelfs een Yellow Claw twerk-prijs gewonnen.
Hoewel er rond vier uur al wat bezoekers naar huis waren, bleven er genoeg mensen over om de laatste uur met Kenneth G door de brengen. Hij zette een leuke set van populaire edm-tracks neer.

liberty4

Heel wat om op te ruimen

Aan het einde van de avond was de club zeker toe aan een grote opruimpartij, wat bij een volle zaal logisch is. De eerste avond was geslaagd, met hier en daar wat glasschade. Jaren aan werk en voorbereidingen, die Frans Mulckhuijse in het concept heeft gestopt, resulteerden in een mooie grote club op een goede locatie. Het is heel wat anders dan overige uitgaansgelegenheden in de regio. Als alles volgens zijn plan verloopt, heeft Amsterdam en omstreken een mooie aanwinst voor het bruisende nachtleven.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws