Party report: Electric Deluxe - 5 Days Off [6 maart 2014]

Rick Francissen | 7 maart 2014
party reports


5daysWat: Electric Deluxe - 5 Days Off
Waar: Melkweg, Amsterdam
Wanneer: Donderdag 6 maart
Line-up: Collabs 3000 (Speedy J & Chris Liebing), Marcel Fengler, Truss, Abdulla Rashim, Will & Ink, Jean Pierre Enfant
Reporter: Lobke Ruijs
Fotograaf: Celeste Filius

5 Days Off is het eerste meerdaagse indoor festival voor elektronische muziek in Nederland. Het is een samenwerking tussen de Melkweg, Paradiso en de Balie. Dit jaar was het de veertiende editie alweer en Clublife Magazine was aanwezig in de Melkweg, voor een avondje fijne techno.

Warming-up

Vele techno liefhebbers keken uit naar deze avond, een ijzersterke line-up en eindelijk weer een set van Speedy J en Chris Liebing samen, beter bekend als Collabs 3000. Maar voor het zover was draaide eerst Jean Pierre Enfant een set in de grote zaal. Het publiek moest nog wat opwarmen en de zaal bleef lange tijd vrij leeg. Will & Ink kregen het met hun live act in de wat kleinere zaal wel voor elkaar om het publiek te laten dansen. De relaxte techno geluiden in combinatie met futuristische lichteffecten boden een mooie balans.

De Britse Truss nam vervolgens de controle over, maar helaas was zijn opbouw wat traag, het tempo wat Will & Ink hadden ingezet werd niet geëvenaard. De teleurstelling in het publiek was merkbaar, mensen stonden stil en vele maakten de keuze om naar Marcel Fengler te gaan in de grote zaal.

EDLX_2

Collabs 3000

De grote zaal stroomde rond een uurtje of half 1 behoorlijk vol. De beats van Marcel Fengler maakten het publiek vrolijk en vele handjes waren in de lucht te vinden. Het publiek genoot met volle teugen, maar links en rechts hoor je geluiden die smeken om Collabs 3000. De verwachtingen zijn torenhoog, dit wordt nogmaals bevestigd als om 01:59 Marcel Fengler zijn set eindigt en Speedy J aankondigt. Een oorverdovend applaus en gejuich verwelkomt de heren.

Als Speedy J om precies 02:00 uur zijn eerste beukende beat inzet lijkt Melkweg uit zijn voegen te springen, de energie, de minimalistisch maar rauwe vierkwartsmaat, de zware bassline en de dansende mensen laat de vloer letterlijk trillen. Vier uur lang namen Speedy J & Chris Liebing het publiek volledig over, stilstaan was geen optie, de remmen waren thuis gelaten. De heren bestuurden moeiteloos hun laptops, samplers, mixers, controllers en de nieuwste software waardoor een intense set, vol rauwe, compromisloze en beukende beats, indringende strings en bijtende loops werd gemaakt. “Excuus voor warvertoning” een tekst die een van de fans op een spandoek had gemaakt, was compleet van toepassing. De heren gaven in een voorgaand interview al aan dat ze uitkeken naar deze avond, hij zou legendarisch worden, en ja, dat was ie!

Organisatie

EDLX_1De organisatie was blij. De dag ervoor hadden ze een afgeladen volle Melkweg met Darkside-fans, maar deze avond was, ondanks dat het niet uitverkocht was, nog intenser. De sfeer was fijn en de organisatie heeft er goed over nagedacht om dit extra te stimuleren. Om het contact tussen de dj’s en het publiek nog toegankelijker te maken hebben ze de booth voor het podium gezet in plaats van erop. De dj stond op gelijke hoogte met zijn publiek, wat een fijne sfeer creëerde. De nieuwsgierige liefhebber kon het podium op en meekijken over de schouder van de meesters van de muziek, super tof!

Conclusie

Wauw. De hoge verwachtingen zijn volledig overtroffen! Collabs 3000: Zwaar, intens, brutaal en meedogenloos. Een super sfeer, een ijzersterke line-up en een goede organisatie. Het plaatje klopte volledig. Dat het niet uitverkocht was, was waarschijnlijk voor het publiek alleen maar een pluspunt: geen rijen voor de deur, tijdens het halen van drinken of de wc. Verder kon er nog prima gedanst worden. Wat verder erg opviel was het diverse publiek, van jongvolwassenen tot veertigplussers, alle groepen waren gelijk. Storend? Zeker niet, iedereen deelde namelijk dezelfde liefde, die voor techno muziek.

Plus

  • Sterke line-up
  • Goede sfeer
  • Kloppend concept
  • Kwalitatief hoogstaande techno

Min

  • Flesje water erg duur (€3,50)
  • Begin van de avond was het wat koud in de zalen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws