Party report: Essential Festival [zaterdag 9 augustus]

Steven Wiertz | 11 augustus 2014
party reports


Wat: Essential Festival
Waar: Kuurpark Cauberg, Valkenburg
Wanneer: Zaterdag 9 augustus
Line-up: Carnage, Sidney Samson, Bassjackers, Ahzee, Thomas Newson, Billy The Kit, Mike Hawkins, DJ Dyna, La Fuente, Loopers, Stanley More, DJ La Bree, MC Ambush, Crypsis, Phuture Noize, Warface, Innovatorsdj, Fantazoo
Reporter: Steven Wiertz
Fotografie: Steven Wiertz

De vorige editie van Essential Festival in Gulpen schijnt een absolute knaller te zijn geweest, vorig jaar was hierbij onder andere het jonge talent Martin Garrix aanwezig. Dit jaar wist de organisatie weer wat grote namen te strikken waaronder Carnage, Sidney Samson, Bassjackers, Billy The Kit, Warface en ga zo maar door. Naast de grote namen op dit festival krijgen ook de wat minder grote namen genoeg ruimte om zichzelf te bewijzen en om er een mooie dag van te maken. Vol goede moed vertrekken we dus naar Valkenburg!

Eenmaal aangekomen blijkt dat we niet de enigen zijn geweest met het idee om rond drie uur naar binnen te gaan, bij de ingang en bij de verkoop van kluisjes en bonnen lijkt geen schot in de zaak te komen. Gelukkig schijnt het zonnetje en kunnen we na enige tijd gewacht te hebben onze spullen in een kluisje deponeren en richting de mainstage lopen. Naast de mainstage voor house is ook nog een tweede stage, hier zijn vooral de hardere stijlen gerepresenteerd.

Groter dan verwacht

Essential Festival

Meteen valt ons op dat dit festival groter is dan we verwacht hadden in eerste instantie. Ook de stage zelf ziet er prima uit. De visuals, ook al is het overdag, zijn toch zoals we gewend zijn van de grotere festivals. Rook- en vuurkanonnen en een groot scherm op de achtergrond animeert met de muziek mee.

Stanley More sluit net zijn set af en La Fuente begint zijn set zoals we van hem gewend zijn met wat heerlijke house beats. Het publiek heeft er overduidelijk al zin in en ondanks het slechte weer van de afgelopen dagen schijnt het weer Essential Festival goed gezind te zijn!

Gedurende de dag hebben we een veel gewisseld tussen de verschillende area’s, pas nadat Warface zijn harde set ten einde kwam zijn we de rest van de avond blijven plakken bij de mainstage.

Carnage sloot de avond af met een knaller van een set, ook al was het een lange dag voor veel bezoekers, stilstaan was duidelijk geen optie. Het publiek ging nog even extra hard uit de plaat toen hij ‘Tremor’ van Dimitri Vegas & Like Mike en Martin Garrix draaide. Zoals vaker op dit nummer ontstond ook deze keer een moshpit voor de stage. Nadat Carnage zijn set tot een einde is gekomen krijgen de bezoekers nog een mooie vuurwerkshow.

Carnage_EssentialFestival

Prima geregeld

Ondanks de tegenvaller gezien het lange wachten bij de ingang en verhuur van lockers werd het me toch vrij gauw duidelijk dat alles goed geregeld was. Veel beveiliging, veel barren, veel verschillende soorten eten te krijgen, een aparte VIP area waar voor VIP’s een gratis (heerlijke!) BBQ was, een aparte area voor liefhebbers van hardstyle met prominente namen en overal vriendelijk personeel. Gezien de organisatie geen grote naam zoals ID&T of ALDA Events is mag hier best een pluim voor worden gegeven.

Prijzen

Laat ik beginnen met het vermelden dat ik alle prijzen behoorlijk eerlijk vond! Muntjes waren verkrijgbaar voor €2,25 per stuk. Parkeren op loopafstand van het festival was mogelijk tegen een prijs van 5 euro. Een ticket voor het festival zelf kon je in de early bird periode krijgen voor ongeveer een tientje, ook werden ze een tijdje goedkoop aangeboden via SocialDeal. Uiteindelijk, voor de late beslissers, was een ticket nog verkrijgbaar voor €21,50. Mocht je nou echt op het allerlaatste moment nog een ticket bij de dagkassa willen kopen dan was je hier €30,- voor kwijt.

Conclusie

Essential Festival heeft bewezen dat je geen grote speler hoeft te zijn om een groot en leuk festival neer te zetten. De line-up, de sfeer en de prijzen vallen als een zwaar pluspunt te noemen. Het enige minpuntje, het lange wachten in het begin, valt weg tegen de mooie rest van de dag die we gehad hebben. Mocht er volgend jaar weer een editie zijn dan zijn we wat ons betreft er zeker weer bij!

Plus

  • Line-up
  • Goede sfeer
  • Prijzen
  • Een over het algemeen “goed geregeld” gevoel

Min

  • Lang wachten bij verhuur lockers

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws