Party report: Klear [22 & 23 augustus 2014]

Rick Francissen | 24 augustus 2014
party reports


Wat: Klear
Waar: Tolhuistuin, Amsterdam
Wanneer: Vrijdag 22 en zaterdag 23 augustus
Line-up: STWO, Darius, Kartell, Zimmer, IAMNOBODI, Jarreau Vandal, G I R L S, Snakeships, Pedestrian, Luxury, Wantigga, Gurney Champion
Reporter: Roziena Salihu

Het einde van de vakantie nadert. Geen warme zomerdagen en picknickkleedjes meer, geen zon die kietelt op mijn wangen, maar in plaats daarvan schurende regen. Één troost: we krijgen hier de hardste feesten op de gekste locaties voor terug. Opdat we voor altijd jong mogen blijven!

Een nieuw geluid

Op 22 augustus mocht ik aanwezig zijn bij de opening van Klear weekender. Twee dagen feest en met het pondje binnen twee minuten op locatie. Voor een dag ticket betaal je €18 en voor een weekender €34. De Tolhuistuin was thuishaven voor een opkomend muziekgenre in Nederland. Over de naam is nog niemand het eens. Een mix van trap, groovehouse en hiphop vormen new generation beats. En new generation it is. Het publiek bestond uit veel nieuwe, jonge gezichten. Feestjes zoals deze bestaan nog maar weinig in Nederland en Klear lijkt hier het voortouw in te nemen. Op 9 februari heb ik al eerder een feest van Klear bij mogen wonen. Bij Pllek op de ndsm-werf zette Kaytranada een gruwelijke show neer. Ik had dus hoge verwachtingen voor deze editie van Klear.

Een beetje te Klear

Op twaalf uur stipt stapte ik de pond af en bevond ik mij, aan de overkant van het Ij, vlak bij de Tolhuistuin. Waar deze precies was, wist ik niet, maar na tien minuutjes zoeken had ik hem dan eindelijk gevonden. Het feest, dat van 11:00 tot 6:00 zou duren was nog maar net een uurtje bezig en dat was te merken: de zaal was nog vrij leeg. Na zo'n drie kwartier begon de zaal vol te lopen, maar de leegte bleef. De ruimte, de afstand die men van elkaar bewaarde en de groene, rode en blauwe discolichten maakten dat de sfeer op die van een schoolfeest leek.

Doe mij nog maar zo'n nummertje

Naar mijn mening zat de sfeer niet volledig op de juiste plek. Ik vroeg me constant af waar dit aan zou kunnen liggen. Het kon de muziek in ieder geval niet zijn. I Am Nobodi, Stwo en Darius speelde deuntjes waarop je wel moést bounchen. Met de ogen gesloten voelde alles zo ongedwongen. Even mocht ik blij zijn dat ik nog jong ben en had ik de tijd mijn zomervakantie te evalueren. Oude nummers werden in een nieuw jasje gestoken door gekke mixen en harde beats.

Praktische zaken

De Tolhuistuin is op zich een erg mooie locatie en de zaal heeft qua indeling iets weg van Paradiso (verder mag er qua locatie absoluut geen vergelijking getrokken worden met Paradiso). Op het balkon heerste een intiem gevoel van vrede. Bij de bar, achterin de zaal kon helaas alleen gepind worden. Al stond dit op de Facebookpagina vermeld, ik vond dit toch een minpunt. Met maar drie pinautomaten aan de bar werden onnodig lange wachtrijen veroorzaakt. Een biertje voor €2,60 vind ik een redelijke prijs in het Amsterdamse nachtleven, eveneens als garderobe voor €1 en een kluisje voor €2.

Te ja of te nee

Al met al heb ik, merendeels door de muziek, een erg leuke avond gehad. Toch is de sfeer vaak hetgeen dat een feest kan maken of breken. Een gebroken feest kan ik dit niet noemen, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Toch groot respect tegenover de organisatie van Klear: het feest was netjes in elkaar gezet. Zoals ik al zei zijn dit soort feesten in Nederland nog in opkomst, dus er is nog zat ruimte om te groeien. Daarnaast heeft het Ravende Nederlandse publiek nog genoeg tijd om kennis te maken met deze nieuwe manier van Fissa. Ben benieuwd hoe dag twee van Klear weekender eruit gaat zien. En nogmaals; opdat we voor altijd jong mogen blijven.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws