Party report: Laundry Day [6 september 2014]

Rick Francissen | 10 september 2014
party reports


Laundry DayWat: Laundry Day
Waar: Nieuw-Zuid, Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 6 september
Line-up: Dimitri Vegas & Like Mike, Laidback Luke, Martin Solveig, Basto, Yves V, Wolfpack, Alvar & Millas, DJ Licious, Tom Swoon, Kaz James, Kolombo, Lee Curtiss, Murdock, Cookies & Cream, Eptic, D-Block & S-te-Fan, Code Black, Gunther D, Noisia, TLP, Discobaar A Moeder, Ramon Tapia, 2Dirty, 2Empress, Axel Daeseleire, Back In Time, Bonzai All Stars, Bram Willems, Cemode, Champion Daniel Murillo, Dave-D, Dave Lambert, Deepack, Delafino, Digital Punk, Dimaro, Dimension, Disco Dasco, DJ A.M.C. DJ Cashmere, DJ F.R.A.N.K, DJ Ghost, DJ Rebel, Doctrine, Double Pleasure, Dux & Mr. Dum, Faisal, Festuca, Flapjackers, Gascar, Gewelt, Hermanez, Ilse Liebens, Isaac, Jenna G, Johnny DC & Linde Merckpoel, Junior, Lennert Wolfs, Les Frères Wowens, Les Mecs, Lethal MG, Lis Smolders, LNY TNZ, LouLou Players, Makasi, Marko, Maxim Lany, MC Carasel, MC Messenjah, MC Pyro, MC Youthstar, Megalodon, Michael Midnight, Miss Faction, Mr. Grammy, Mystique, Nawt, Neon, Nexuz, Nicolaz, Partyshakerz, Phasetonerz, Phill & Steve, Q-IC, Roma, Sakso, Sam De Bruyn, Skyve, SL8, Solina, Stavroz, Sven Van Hees, Teka B, The Mixfitz, TND, Vodex, Wout, Yamo
Reporter: Richard Bos
Fotografie: Nick Geudens

Laundry Day is binnen een paar jaar uitgegroeid naar een festival van formaat. Negen podia en, pak ‘em beet, honderd acts, allemaal op één dag. Laundry Day is het grootste ééndaagse Belgische festival, en dat is goed te zien. De helft van de podia zou niet misstaan op Tomorrowland qua grootte, en er zitten pareltjes tussen. De mainstage lijkt op een communistisch hoofdkwartier ten tijde van de Koude Oorlog en dit thema is overal te vinden. Van over-sized beveiligingscameras tot grote gele sterren die herinneringen opbrengen naar het regime onder Mao en Stalin, het is er allemaal. En natuurlijk is het feest met de duizenden festivalgangers. In het publiek zijn oa. Australische, Amerikaanse en Canadese vlaggen te spotten.

Neerland en Belgie hand in hand

Met Noisia en Laidback Luke staan er twee Nederlandse artiesten van formaat op het festival. Noisia speelt jammer genoeg in de vroege namiddag op de Rampage Stage, maar heeft binnen tien minuten de zaal aan het springen. Laidback Luke daarentegen draait warm voor Dimitri Vegas & Like Mike, de afsluiters van het festival. Een mix van electro, house en bigroom zorgt ervoor dat het publiek geen seconde stil staat. Toch Laundry Day staat toch vooral bekend om het feit dat er voornamelijk Belgische acts staan, een mix van old- en new school. Zo staat Yves V back-to-back te draaien met Basto en mogen Alvar & Millas het publiek hypen voor Martin Solveig, die een dijk van een set neerzet.

Mainstage a.k.a The Place to Be

Vanaf Wolfpack is de ruimte voor de mainstage eigenlijk al vol. Duizenden mensen staat te springen, te dansen en te zweten om ervoor te zorgen dat ze de zomer goed afsluiten. Waar het bij Wolfpack toch nog vooral blijft bij dansen, zorgt Yves V voor een ware interactie tussen dj en publiek. Er wordt meegezongen, het publiek doet gretig mee aan de hey-ho’s en de toon voor de rest van de avond is gezet.

Laundry Day 2014

Verborgen schat

De Viva Bacardi Stage blijft een verborgen schat op Laundry Day. Deep house beats gepaard met een lounge bar gehost door Bacardi zorgen voor een enorme chille atmosfeer en bieden een plek om even tot rust te komen onderweg terug van de hardere podia. De was hangt letterlijk in de bomen, maar niemand stoort zich eraan. Beter nog, het voegt een bepaald gevoel toe aan het podium. Alsof het gewoon in je eigen achtertuin was en al je buren langskwamen om een dansje te wagen op de beats van oa. Delafino, Neon en Dave Lambert.

Audiovisuele orgie

Zoals het een goed festival betaamt, heeft ook Laundry Day gezorgd voor het nodige visuele spektakel. CO2 kanonnen, vuurwerk, de ontwerpen van de podia (waaronder de stierenvechtersarena House of the Bull), een hele sloot aan graphics die van het scherm spatten, het is allemaal kleurrijk en zorgt ervoor dat de sfeer warm en broeierig is, en dit allemaal terwijl de zon zich eigenlijk geen enkel moment laat zien. Het afsluitende vuurwerk is een explosie van kleur, en met de laatste track van Dimitri Vegas & Like Mike wordt de dag perfect afgesloten. Laundry Day is de perfecte afsluiter voor de Belgische festivalzomer.

Laundry Day 2014

Conclusie

Op het moment dat Dimitri Vegas & Like Mike hun set afsluiten valt er een enorme stilte over het terrain en er wordt collectief gehoopt dat het feestje nog wordt doorgezet. Laundry Day had tot diep in de nacht door kunnen gaan, niemand had het erg gevonden, behalve misschien de bewoners van Antwerpen dan. Maar traditie is traditie en 12 uur pompende house, electro, trance en dancebeats is voor de oren eigenlijk ook wel weer genoeg. Laundry Day groeit elk jaar net een stukje door en wordt elk jaar beter. Dit belooft wat voor 2015.

Plus

  • Vroeg donker, dus visuals komen beter over
  • Zeer sterke line-up
  • De Viva Bacardi Stage

Min

  • De file naar LD 2014
  • De tien minuten stilte tussen Laidback Luke en Dimitri Vegas & Like Mike

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws