Party report: Festyland [10 oktober 2014]

Rick Francissen | 12 oktober 2014
party reports


FestylandWat: Festyland
Waar: Recreatiepark Hemelrijk, Volkel
Wanneer: Vrijdag 10 oktober
Line-up: La Pegatina, Yellow Claw, Jett Rebel, Memphis Maniacs, De Straat, Navarone, Birth of Joy, Vato Gonzalez, MC Tjen, La Fuente, Lady Bee, Tony Junior, DJ Irwan, MC Boogshe, FeestDJRuud, LNYTNZ, JeBroer, Cesqeaux, Banganaganbangers, Moski, D.MC, Imca Marina, Las Vegas DJ Team, DJ Timmie Tirol, The Fabulous 90's DJ Team, Hardstyle John, Sweaty Disco, Rundfunken, Support, Beat The Stones, DJ Toon Wouters, BZB, Navarone, Rex Pharao, Märel Bijveld, Twenty Sicks, Radio Feelgood, J.O.S. De Kunst & Ronszin, Feelgood Allstars, Irie Badeo, DJ Gozert, Keizer Skarel, Jimmy Spliff, Dawn Panty & King Chubby, Party Ploppers, 666 The Nightmare, Twenty Sicks, Echte Mannen Rock.
Reporter: Etiënne Slijpen

Alweer de zevende editie van Festyland, de absolute afsluiter van het festivalseizoen. Dit jaar geen twee dagen maar drie dagen waarbij de derde dag is gedoopt tot Hemelrijk Festival. De twee verschillende festivals hebben hun handen namelijk ineengeslagen. Een festival dat niet onder één categorie te typeren is, want veel verschillende muziekstijlen kun je hier vinden. Pop, Rock, Dance, theater en absurditeiten maken Festyland uniek. Wij waren erbij en genoten op een heerlijke nazomeravond van het laatste echte zomerfestival van het jaar.

Sfeervolle stijl

Als het zonnetje plaatsmaakt voor de maan komen we aan  bij recreatiepark Hemelrijk. Een korte wandeling over het strand en we staan op het festivalterrein. Geheel aangekleed in een sfeervolle stijl met allemaal lampjes waan je je op een braderie. Al direct starten met een festival in het donker op deze vrijdagavond heeft wel iets speciaals.

Jupiler Live stage

De Jupiler live stage is de mainstage van het festival. Een grote tent voorzien van een groot podium waar niet alleen dj’s gebruik van maken, maar vooral ook live bands. Wanneer de mannen van Yellow Claw beginnen, stroomt de tent goed vol. Helaas werkt de techniek niet echt mee. De cd-spelers willen niet starten. Na een korte onderbreking heeft de technische dienst het euvel verholpen en kunnen we van start. Bizzey de Mc grapt en dolt wat met het publiek en houdt zo de stemming er goed in. Als de apparatuur werkt kunnen we los. De echte diehard Yellow Claw fans, die inmiddels ook herkend worden door YC zelf, springen het podium op en maken er een feest van. Gedurende de set helpen de mannen, die gehuld zijn in Yellow Claw shirts, om de sfeer omhoog te gooien. Een grote mosh pit ontstaat recht voor het podium. Zelfs een Wall of death die geheel geregisseerd wordt door TeamHatseflats en een aantal andere diehard YC fans gaan helemaal los. De zaal wordt van begin tot eind gesplitst alvorens alles weer in elkaar schuift. Ze promoten ook nog even hun nieuwe plaat ‘Legends’ die afgelopen week uitkwam. Eén uur lang alleen maar springen, rennen en moshpitten. Het had niet langer moeten duren, niet dat het niet gezellig was, maar de energie is nu al vrij ver op.

Het podium wordt omgebouwd voor een live optreden. We besluiten een rondje te maken over het terrein waar we Omroep Brabant tegenkomen. Even snel een tekstbordje scoren met een ludieke tekst waarmee menig festivalganger de blits maakt.

Dance Palace

Dance Palace wordt gehost door het succesvolle concept Dirty House. Het lijkt wel of ieder festival over een Dirty House stage beschikt. Het concept van Vato Gonzalez weet zich dus goed te verkopen. We pikken de laatste klanken van Vato en Tjen mee. En waar je nu zou denken dat de mannen onderhand hun aapje alweer gevonden hebben, blijkt maar eens te meer dat ze nog steeds op zoek zijn naar hun aapje. De plaat ‘Where’s my Monkey’ is hun grootste zomerhit.

Een nieuw lid van de Dirty House familie Tony Junior aka Bootymonstah, die zijn naam dankt aan zijn liefde voor blote billen, neemt over. Een uur lang pompen en knallen op zijn muziek. Er hangt een geweldige sfeer, want iedereen gaat lekker los. Zijn plaat ‘Immortal’ die begin dit jaar uitkwam doet het nog steeds fantastisch.

Afsluiter

Als afsluiter van de avond bezochten we twee stages. Allereerst  gingen we even naar de feesttent van niemand minder dan FeestDJRuud, 100 % garantie op een feestje. Opblaasdieren en flugels worden het publiek in geworpen. Onder weg naar de parking kwam je de dolfijnen, krokodillen en opblaasbootjes in grote getale tegen.

Op de Dirty House stage sloot vanavond niemand minder dan La Fuente de avond af. La Fuente die door het leven gaat als Job en dit weekend als de Jarige JOB door diverse Fans wordt gefeliciteerd middels een bordje  van Omroep Brabant. Voor La Fuente de kans om een aantal van zijn special invites voor zijn b-daybash uit te delen.

Na het gebeuk van Tony Junior legt Fuente het tempo weer wat terug. Hij begint met deephouse en bouwt zijn set goed op naar het hoogtepunt van de avond. Deephouse, dat eigenlijk underground muziek was, heeft afgelopen jaren een enorme vlucht gemaakt mede door de producties van Oliver Heldens.

Conclusie

Een festival met meer dan alleen dance. Voor jong, oud en liefhebbers van alle soorten muziek een perfect evenement om na een zomer vol immense festivals weer terug te keren naar de intieme club sfeer. Ondanks dat het festival tot ruim 1 uur ’s-nachts duurde vloog de tijd voorbij. Er was eigenlijk veel te weinig tijd om op een avond het gehele festival te ontdekken. Een tweede dag bezoeken had zeker niet misstaan. Veel festivalgangers hebben daarom ook gekozen om alle dagen aanwezig te zijn.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws