Party Report: Rotterdam Beats [14 en 15 november 2014]

Lucas Boon | 24 november 2014
party reports


Wat: Rotterdam Beats
Waar: diverse locaties in Rotterdam; zoals Hiphophuis, Bar, Mess, Rooftop
Wanneer: vrijdag 14 en zaterdag 15 november
Line up: O.a. Your Old Droog (US), Claude Zdanow (Stadiumred, US), Joe Strinati (Cornerstone, UK), Nikhil Shah (Mixcloud, UK), Dan Hassler-Forest (Universiteit van Amsterdam, NL), Typhoon (NL), Kendrick Lamar (US)
Reporter: Lobke Ruijs

Rotterdam Beats, een evenement dat bestaat uit internationaal business en netwerk conferentie, een talentenprogramma voor jonge artiesten en opkomende muziek professionals en een speciaal voor kinderen ingericht programma: Beats for Kids. Na vier succesvolle jaren, is afgelopen weekend wederom een mooie editie neergezet.

De creatief directeur van Rotterdam Beats, Saul van Stapele, streeft ernaar om deze urban scene waar te maken naar haar publiek. Opvallend was dat de zalen tijdens de Q&A’s en het congres niet overvol zaten, maar het publiek dat in de zaal aanwezig was, werd duidelijk geïnspireerd binnen deze scene. Om deze inspiratie van jongs af aan al te laten groeien, werd in de ochtend een speciaal Beats for Kids programma gemaakt.

Kids

Kinderen kregen een kleine spoedcursus in het interviewen van artiesten. Alles wat ze wilden weten, mochten ze vragen. Zo lagen Typhoon, zijn twee broers O-Dog en Blaxtar en zijn zus Dinopha drie kwartier onder vragenvuur. Dappere kids stonden op en stelden zonder pardon hun vragen. Zo kwamen we er achter wat het lievelingseten, de lievelingskleur, maar ook het allereerste liedje was van deze vier muzikale talenten.
Vervolgens waren Gers Pardoel en Ronnie Flex aan de beurt om zich staande te houden tegenover deze kritische en gedreven kinderen. Het spektakel eindigde in een grootse handtekening sessie en uiteraard het liedje ‘Spring Maar Achterop’ van Gers, welke luidkeels werd meegezongen door iedereen.

Serieus

Na de kinderochtend was het tijd voor wat serieuzere onderwerpen. Het Hiphophuis bood Dan Hassler-Forrest, professor aan de Universiteit van Amsterdam, de gelegenheid de overeenkomsten bloot te leggen tussen hiphop, de cultuur van toen en nu, met Kendrick Lamar als leidende draad. Bij Bar werd er een discussie gehouden met Mixcloud & Cornerstone. Beide bedrijven praatten over het belang van business, branding & beats. De grootste les die we hier uit hebben kunnen trekken, is dat het ontzettend belangrijk is dicht bij jezelf te blijven. Jezelf linken met merken die bij je passen, is de enige manier om iets succesvol te maken. Mooie voorbeelden werden genoemd van artiesten die zich (noodgedwongen?) gelinkt hebben aan merken, waar ze zelf niet in geloofden of zelfs niet uit zichzelf zouden dragen of gebruiken. Dit kwam deels terug in de lezing van Claude Zdanow. Ook hij had als belangrijkste boodschap dat het erg belangrijk is je eigen identiteit hoog te houden.

Dat deze dagen een hoop te bieden hadden aan urban fans, was duidelijk zichtbaar. Er werd veel contact gelegd, ideeën uitgewisseld en de sfeer was toegankelijk voor iedereen. Wederom een geslaagde editie van Rotterdam Beats!

 

Plus

  •  goede sfeer
  •  interessante onderwerpen
  •  divers programma

 

Min

  •  Beats by Kids was wat chaotisch

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws