Report Lowlands 2011, zondag

Partyscene Redactie | 28 augustus 2011
party reports

Zondag: The Roots als headliner en een verrassende Loefah

Lowlands, zondag 21-08-2011

Tekst en foto's: Susanne Woning

GhostpoetDoor een flinke regenbui en de daarna fel doorbrekende zon, voelde het festivalterrein op zondagochtend aan als een klam tropisch regenwoud.

Hard dansen was dus even geen optie. Maar gelukkig was er de downtempo dubstep en dubtechno van Deadbeat, compleet met Jamaicaanse vocals. Het lome tempo nodigde uit om eens even lekker te chillen op de zitblokken buiten de X-Ray, terwijl de Canadese dj/ producer langs het randje van de diepste baslijnen en melodieën balanceerde.

De combinatie van dichtkunst, hiphop en dubstep die Ghostpoet daarna bracht, kreeg ons weer langzaam in beweging. De Brit gaf het publiek wel een klein standje, vanwege onze lauwe reactie op zijn tracks. Maar dat lag toch echt aan de drukkende warmte op deze vroege middag en zeker niet aan zijn muziek, zoals het prachtige ‘Us Against Whatever’ waar hij mee afsloot.

The RootsEven helemaal zat van de overvolle podia, sloegen we Trentemøller live over om vroeg bij The Roots te zijn voor een goede plek. Het hiphop en soul-collectief uit Philadelphia wisselde met het grootste gemak eigen hits als ‘You Got Me’, ‘The Seed’ en ‘The Next Movement’ af met covers van Guns ’n Roses (‘Sweet Child O’ Mine’), Kool & The Gang (‘Jungle Boogie’) en een ode aan Gil Scott-Heron (‘The Bottle’). Alles werd even strak en funky uitgevoerd. Met één uurtje The Roots was het gemis van die grote headliners op Lowlands 2011 eigenlijk helemaal vergeten.

Helaas weinig nieuws onder de zon bij Aphex Twin later die avond. Veel oude eigen tracks (zelfs ‘On’ werd uit de kast getrokken) en natuurlijk ook werk van zijn wapenbroeder Squarepusher.

Op de grote videoschermen achter hem werden niet alleen beelden van mensen uit zaal digitaal voorzien van het Aphex Twinangstaanjagende hoofd van Richard D. James, maar ook Geert Wilders, het Nederlands elftal, BZN en een hele reeks schaars geklede dames, wat natuurlijk flink gejuich uit het publiek opleverde. Altijd een indringende ervaring, zo’n gig van AFX, maar wanneer komt er nou weer eens nieuw materiaal uit van deze ooit zo baanbrekende producer?

We sloten af in de X-Ray, waar wat ons betreft de echte Lowlandsrave plaatsvond. Cinnaman en Jackmaster brachten iets meer diepgang dan de überplatte Turn Up The Bass-meuk die het DJ-team van ‘Kenny Harder’ de avond daarvoor over ons uitstortte.

Al barstten de sets van Cinnaman en Jackmaster trouwens ook van de classics en hitjes. ‘The Vamp’ van Outlander kwam voorbij en beide heren draaiden Julio Bashmore’s ‘Battle For Middle You’ vlak na elkaar. Het publiek vond het allemaal prima. Cinnaman durfde het zelfs aan om ‘Hardcore Vibes’ van Dune op te leggen en iedereen ging los met een hoofdletter L.

X-Ray by night

De grote verrassing van deze editie van Lowlands zat in het staartje, met een moddervette set van Britse dubstepveteraan Loefah. Ook hij is inmiddels in het post-dubstep tijdperk beland en bracht een ijzersterke fusie van 2-step, techstep en house, doorspekt met warme vocals en onverbiddelijke oldskool percussie.

Zelden klonken discoclaps en cowbells zo fris en vernieuwend. Met alle liefde gooiden we ons allerlaatste restje energie in de strijd bij zijn strakke, aanstekelijke ritmes en voorbeeldige timing van de breaks. De perfecte afsluiter van drie dagen muzikaal genieten en afzien in de polder bij Biddinghuizen.

Lees hier de verslagen van vrijdag en zaterdag.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws