ADE 2009, vrijdag: Richie Hawtin blikt vooruit

Partyscene Redactie | 27 oktober 2009
party reports

‘Ga ik te snel?’

The (dance) world according to Richie Hawtin

Tekst en foto’s: Susanne Woning

Hoewel hij pas twee jaar geleden echt overging van vinyl naar digitaal, was het ‘welles-nietes’ van de dag ervoor in het Artist Debate voor Richie Hawtin duidelijk een gepasseerd station.

‘De digitale revolutie is een feit, dus hoe kunnen we daar het best mee omgaan?’ was de vraag die centraal stond in het panel dat hij op de vrijdag van ADE hostte. Daarvoor had Hawtin vertegenwoordigers van Pioneer, Native Instruments (Traktor), de website Soundcloud en zelfs een Canadese advocaat meegesleept naar Amsterdam.

"Nu ik digitaal ben gegaan, heb ik het gevoel dat ik iets verloren heb."We waren in goed gezelschap (Joris Voorn, Michel de Hey en Lady Aïda zaten in de zaal) en werden aangenaam verrast, want Hawtin bleek niet te beroerd om zichzelf eens even goed onder de loep te nemen: “Vroeger ging ik vaak bij concerten van bandjes kijken en voelde ik me enorm verbonden met de artiesten als ik zag wat ze allemaal met hun instrumenten uithaalden. Ook toen ik zelf begon met draaien zat er, door de draaitafels, nog een element van entertainment in mijn gigs. Nu ik digitaal ben gegaan, heb ik het gevoel dat ik iets verloren heb.

Ik heb geprobeerd dat te compenseren met onder meer de live Contakt-shows en het tweeten van mijn tracklist op Twitter. Daarop kreeg ik goede respons, maar ook veel kritiek omdat ik de ‘magie’ van het dj-en zou verpesten en eventuele copycats op hun wenken bedien. Ga ik te snel met mijn digitale experimenten of is dit toch de juiste manier om publiek, beginnende dj’s en producers betrokken te houden?” Dat er geen kant en klaar antwoord op deze vraag was bleek uit het feit dat de discussie vervolgens alle kanten opging. Toch kwamen er een paar interessante punten aan bod.

Zo waren er bijvoorbeeld veel zorgen over het huidige auteursrecht dat hopeloos achterloopt bij de realiteit van de dj’s en producers. De dancescene wordt steeds meer een globaal fenomeen, maar een internationale samenwerking levert zoveel juridisch drama op dat het veel producers afschrikt en de creativiteit dus behoorlijk inperkt. Ook uitte het panel harde kritiek op een groot deel van de muziekindustrie, dat tegen het internet aanschopt en hardnekkig probeert oude auteursrechtenmodellen op de nieuwe Hawtin had vertegenwoordigers van Pioneer, Native Instruments (Traktor), Soundcloud en zelfs een advocaat meegesleept naar Amsterdam.situatie toe te passen, terwijl het omarmen van nieuwe technologie nou juist zou kunnen leiden tot een betere verdeling van royalties en een goede registratie van wat er nou werkelijk in de clubs gebeurt.

Een andere ‘pain in the ass’ is het gigantische en onoverzichtelijke aanbod van hardware, software en plug-ins. Hawtin was van mening dat de dj’s en producers meer input moeten kunnen leveren bij de ontwikkeling van deze producten: “Ik zou tijdens gigs bijvoorbeeld graag de mogelijkheid hebben om nieuwe tracks rechtstreeks van internet te streamen. Ook wil ik graag directe feedback van mijn publiek hebben op mijn digitale live-experimenten. Verder betalen de clubbers steeds hogere entreeprijzen, dus ik zou manieren willen bedenken om ze meer entertainment te bieden en ze waar voor hun geld te geven.”

Het panel was het er over eens dat fabrikanten zich bij de ontwikkeling van nieuwe technische snufjes bewust moeten zijn van de gevolgen voor de dj en zijn publiek en dat ze moeten opletten dat de ontwikkelingen niet te snel gaan. Zoals gezegd: het panel had nog geen oplossingen voor ons, maar Hawtin trok de hele ‘digitale discussie’ binnen een klein uurtje wel naar het niveau waar het anno 2009 zou moeten zijn. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Meer lezen over ADE 2009?

ADE 2009, donderdag: Artist Debate

ADE 2009, donderdag: Innervisions @ Trouw

ADE 2009, vrijdag: Laurent Garnier @ Melkweg

ADE 2009, zaterdag: Op de bank met Craig en Banks

ADE 2009, zaterdag: Report Melkweg en Trouw

ADE-interview met Henrik Schwarz

De 10 van... Nuno dos Santos en Agoria

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws