Neo Eclectic Order

Partyscene Redactie | 31 december 2006
party reports

Weinig muzikale hoogstandjes, maar wel topsfeer

Intro: De tweede editie van NEO beloofde een leukere avond te worden dan de eerste aflevering. Geen storende live-acts meer op het programma en een betere verdeling van dj’s in de verschillende locaties. Je werd dit keer redelijk gestimuleerd om alle locaties van NEO te bezoeken. Ook de programmering in the Catwalk was gevarieerd, met verschillende muziekstijlen: vooral electro en minimal, maar ook een dj als Mr Wix. Verder ook Kubus in de the Pozerscene Talentstage, een dj die van alles draait: van hiphop tot techno. Het leek er dus op dat de organisatie geleerd heeft van de kinderziektes tijdens de eerste editie.

Tekst: Vincent van der Gaag

Foto’s: Edwin Noorlander (Mouse Media)

NEO-kissesProgramma: Off_Corso: Flexican, Mr Speak, Jeremaine S, Hitmeister D, Jaziah, Ruby Wax en Philip Young vs. Terry Toner. Pozerscene Talenstage: Devistator, Kulinair & Desprod, Osiris & Marvelous, Civil, Kubus & Simon en Marcos Pereira. Thalia: Roog, Erick E, Leroy Styles en Melly Mel. Catwalk: Mason & The Maker, Joey Daniel, Mr Wix, Dunca de la Funk, Jeff Moore, Jamie lie a Kwie en Boriz.

 

Beschrijving: Eerst zien, dan geloven. Dus stonden we stipt 23:00 uur voor de deur van Off_Corso, om de overbodige spullen in de garderobe op te laten hangen. Vervolgens staken we, met gevaar voor eigen leven, over naar de andere kant van de Kruiskade. Bijna overreden door meerdere ongeduldige taxichauffeurs, kwamen we veilig aan, waarna deze avond in the Thalia Longe kon beginnen.

NEO-chicksHet aantal aanwezigen in de Thalia, waarvan de helft personeel, was op twee handen tellen. Toegeven: het was nog erg vroeg. Aan de muziek lag het in ieder geval niet, want Erick E draaide een aantal alleraardige clubplaten. Ondanks dat, waren er maar geen hoogtepunten in zijn set te bespeuren. Waarschijnlijk ook omdat de house-dj het bezoekersaantal geconstateerd had en het daarom wat rustiger aan deed. Echter, na bijna twee uur draaide de Amsterdammer nog steeds alleen voor het personeel, aangevuld met een aantal dames op leeftijd. Daarom besloten we terug te keren naar Off_Corso, die in het teken stond van het populaire partyconcept Girls Love DJ’s. Hier was de grote zaal, met een opzwepend optreden van Mr Speak, redelijk gevuld. Hij zette vooral tijdens het laatste kwartier van zijn set de zaak op zijn kop met oude bekende nummers van o.a. Europe en Lenny Kravitz.

NEO-graffitiHitmeister D en Jaziah namen het van hem over voor een gezamenlijke set. Hoewel het duo de zaal prima in beweging hield, werd het eind van Mr Speak’s performance niet overtroffen. De hitmeester draaide samen met zijn partner een eclectische set, waar niks op aan te merken was. Niet te moeilijk, afgewisseld met een ‘opvoedend’ plaatje. Een sound die prima werd opgepikt door de aanwezigen.

Om kwart voor twee was het tijd om weer eens te wisselen van locatie. Met slechts een T-shirt als bescherming tegen de ijzige decemberkou, verruilden we Off_Corso voor de Catwalk. Daar troffen we een lege zaal zonder muziek aan, omdat Mr Wix te laat was voor zijn optreden. Gelukkig heeft uw Love2Party-reporter engelengeduld, zodat de dreadman nog even beoordeeld kon worden. Het vervelende van de vertraging was wel dat het maar een klein kwartier werd in plaats van het geplande half uur. Daardoor hebben we niet echt een goed beeld kunnen krijgen van zijn set die in ieder geval wel aardig klonk. Na Curtis Mayfield’s ‘Move on up’, dan wel in de versie van Kanye West’s ‘Touch The Sky’, was het tijd om te gaan.

NEO-crowdKubus, die op de Pozerscene Talentstage draaide, was de volgende act die op ons vooraf gemaakte ‘verlanglijstje’ stond. Hij zou eigenlijk acte de présence geven in de vierde locatie: Violet will be Paris (waar ‘vroeger’ de BUMB zat). Omdat de verbouwing nog niet klaar was in de voormalige voetgangerstunnel, werd uitgeweken naar foyer van Off_Corso. Het zaaltje was volgepakt met mensen tijdens de set van de producer/dj uit Zwolle. Hij kwam dan ook met een originele platenkeuze voor de dag. Hoewel slecht gemixt, gingen de mensen behoorlijk los op zijn lekkere platen. Maar helaas was er voor ons vrijwel geen ruimte om te dansen, dus pakten we het optreden van een andere Nederlandse producer/dj in de hoofdzaal mee: the Flexican. Hij begon zijn set met een ode aan zijn geboorteland Mexico, gezongen door niemand minder dan de Zangeres Zonder Naam. Daarop volgde een lekkere en enthousiaste set met een behoorlijk aantal commerciële platen. Er was wel veel afwisseling te horen - van hiphopgrootmeester Jay-Z tot de Indie rock van Bloc Party. The Flexican heeft zich weten te onderscheiden van alle andere urban/eclectische dj’s, maar op NEO onderscheidde hij zich niet van de overige dj’s. De feestende massa had hier kennelijk geen last van en danste er lustig op los tot het einde van deze tweede aflevering van NEO.

NEO-jocksSfeer: Aan het begin van de avond in Thalia slecht, maar NEO kwam pas laat op gang. Later stroomde namelijk ook de Thalia Lounge vol. En vol bleef het tot in de vroege uurtjes. Op de dansvloer van Off_Corso was het heel de avond gezellig druk, omdat het bovengedeelte van de hoofdzaal dichtgelaten werd. Slimme move van de organisatie. In de Pozerscene Talentstage, gehouden in de foyer van Off_Corso, ging het dak er meermalen vanaf. Helaas was het dansvloertje de hele avond veel te klein. Van sfeer (en bezoekers) in Catwalk was de hele avond vrijwel geen sprake.

Decors/Aankleding: De aankleding in Off_Corso bestond uit wat beamer-schermen en grote letters die samen GLDJ’S vormden. Deze waren achter de dj-booth geplaatst. De foyer werd ‘opgeleukt’ door tv-schermen en wat graffiti artiesten. The Thalia Lounge en the Catwalk zagen er niet anders uit dan tijdens reguliere clubavonden.

Dieptepunt: Elk voordeel heeft zijn nadeel. Door het relatief lage bezoekersaantal waren er geen rijen voor de deuren van de locaties. Buitengewoon prettig, lettend op de weersomstandigheden.

NEO-mcHoogtepunt: Het hoogtepunt was toch wel het Girls Love DJ’s-concept in de grote zaal van Off_Corso. Dat werkte goed bij NEO, vooral tijdens het optreden van the Flexican stond de zaal op z’n kop.


Wat mag er beter: Er is veel verbeterd sinds de eerste editie. De line-up was goed gepland en spoorde redelijk aan tot verplaatsen. Wat dit tegenwerkte, was dat er betaald moest worden voor elke garderobe. Snel naar een andere club lopen zonder jas was niet bevorderlijk vanwege de kou. Op warme zomeravonden zou dit geen probleem zijn. Tijdens de wintertijd is het raadzaam om de garderobekosten in de prijs van het kaartje op te nemen. Het zou perfect werken bij het twee rijensysteem wat nu al gehanteerd werd: Eén rij met jas, de andere zonder. De keuze is dan aan de bezoeker om mét of zonder jas over te stappen.

Prijs/kwaliteit verhouding: Een combiticket voor vier clubs (in dit geval drie) kost iets meer dan normaal, maar je krijgt ook iets meer dan normaal. Meer dj’s en acts, verspreid over meer clubs.

Conclusie: Gewoon een leuke avond uit met een publiek dat er zin in had. Over het algemeen hebben we teveel commerciële platen gehoord, maar die drukten de pret niet. Voor muzikale hoogstandjes hoef je niet naar NEO, maar met de juiste instelling ervaar je een topnacht.

L2P-recensie eerste editie NEO

Hitmeister D over NEO

New Eclectic Order

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws