5 Days Off @ Melkweg, dag 1

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Ja, we hadden het zelf ook iets drukker verwacht


Goed, de woensdagavond is nou eenmaal niet de meest gangbare avond om eens flinkte gaan stappen. Maar met 5 Days Off zou er toch wel een uitzondering moeten worden gemaakt? Vooral met publiekstrekker Tiga op het programma verwachtten we wel een grote rij voor de deur. Maar die bleef uit, zelfs het personeel was het er mee eens dat het bezoekersaantal op de eerste festivaldag van 5 Days Off een beetje tegenviel. Maar was het daarom minder leuk?

Tekst: Chris Dekker
Foto's: Tim ten Velden, met dank aan: DJ Broadcast




Wie wat waar en wanneer?

Feest: 5 Days Off, dag 1
Locatie: Melkweg
Line-up: o.a., Mu, Tiga, Stijn, Dani Siciliano, Mouse on Mars, Jamie Lidell
Licht/decor: De Max was niet echt speciaal ingericht. De Melkweg had voor de grote zaal niet extreem uitgepakt qua visuals. De Oude Zaal (tijdelijk omgedoopt tot de 'Noise Cabin') was daarentegen onherkenbaar: Televisieschermen als decoorstukken, een groter podium dan normaal, bakken apparatuur en enorme krantenknipsels aan de muur.
Geluid: Zuiver genoeg om Stijn en Lidell goed te verstaan en hard genoeg om je kleren te laten wapperen tijdens het optreden van Mu.
Volle bak, lekker druk of matig gevuld? Matig gevuld. Tegen de verwachting in.
Bar: Bijna geen wachttijden, vriendelijk personeel en twee euro voor een biertje.
Toiletten: Geen Gestapobeleid: als je wat wilt betalen, mag dat. Een gezellig praatje met de vriendelijke toiletdames is ook voldoende
Gemiddelde leeftijd bezoekers: 25
Verhouding man/vrouw: 50/50. In balans dus.



Gezien en gehoord:

Wie? Stijn
DJ-set of live-optreden? Live-optreden
Muziekgenre: Electro-disco met een dikke knipoog
Even voorstellen: Deze artiest is afkomstig uit Belgie en aldaar behoorlijk populair, maar Stijn is zeker geen vreemde binnen Nederland. Vorig jaar stond hij geprogrammeerd op 5 Days Off en brak toen de Melkweg af met zijn speelse electro-act. Het nieuwe is er inmiddels vanaf, maar Stijn is toch nog steeds een frisse wind binnen de electroscene van de Benelux.
Was het goed? Hij bespeelt in zijn eentje vijf keyboards, een sampler, zingt, danst, heeft interactie met het publiek en het klinkt nog strak ook. Hoe kan dat in hemelsnaam ooit slecht zijn? Was het ook niet, Stijn zette een overtuigend optreden neer. Vorig jaar kwam hij beter tot zijn recht in de Oude Zaal, omdat die ruimte kleiner is - waardoor er meer interactie is tussen het publiek en de performer. Maar er werd alsnog gedanst in de Max. Opvallend dat zijn sound een stuk voller is geworden, vooral door diepere baslijnen.
Beoordeling: 7+




Wie? Jamie Lidell
DJ-set of live-optreden? Live-optreden
Muziekgenre: Ehm... electronische freakshow
Even voorstellen: Op het eerste gezicht is Jamie Lidell een doodnormale 'English bloke', maar eenmaal on stage verandert hij in een muzikaal wonder. Funk, soul, techno, rock, al deze invloeden komen terug in de energieke live-optredens van Lidell. Niet zo vreemd dat hij bij het gefreakte WARP-label is ondergebracht.
Was het goed? Geweldig! Geen enkel optreden van Lidell is hetzelfde, omdat hij improviseert op het podium. Daarom weet je nooit van tevoren of het dansen of luisteren wordt. Dit keer werd het een combinatie: een zogenaamde 'bewegend luisteren'-set. Lidell en zijn sidekick Pablo Fiasco lieten het publiek zestig minuten lang een audiovisueel schouwspel ondergaan, wat niet voor iedereen bleek weg gelegd. Daarom besloot een klein deel van het publiek zijn heil ergens anders te zoeken. Het was dan ook niet een al te toegankelijk optreden, maar des te indrukwekkend.
Beoordeling: Cijfer 8.5




Wie? Mu
DJ-set of live-optreden? Live-optreden
Muziekgenre: Japanse disco-punk
Even voorstellen: Het is vreemd, het komt uit Japan en het klinkt catchy. Nee, het is niet Karaoke Revolution, het is Mu. Samen met haar man maakt deze Japanse psychedelische electrodisco, of wat voor label je er ook aan kan plakken. Mu is bizar, maar zeker catchy. Met het nummer 'Paris Hilton' hebben ze een internationale doorbraak geforceerd. Packaw!
Was het goed? Zeker een leuk optreden. Mu gaf het meest energieke optreden weg van de drie. Een klein Japans vrouwtje met een lading energie. Dansend en springend stuiterde ze over het podium, en zweepte daarmee de zaal op. Opvallend zuivere stem voor iemand die zo wild rondspringt. Zo zuiver dat we ons afvroegen of het niet toch een playback sessie was?
Beoordeling: 7




Wie? Mocky, door Menno
DJ-set of live-optreden? Live-optreden
Muziekgenre: mengelmoesje van pop en funk
Even voorstellen: Mocky is de naam en hij is een artiest die zichzelf niet al te serieus neemt in zijn teksten. De muziek valt te benoemen als catchy pop met een behoorlijke dosis funk. Vandaag trad hij op met Taylor Savvy, Hans en Micky Sticky Fingers. Een curieuze mix van kostuums en riedeltjes die niet uit je hoofd te krijgen zijn.
Was het goed? Absoluut, van begin tot eind wist Mocky het publiek te vermaken met nummers als 'Micky Mouse Motherfuckers', 'Sweet Music' en de halve hit 'Catch A Moment In Time'. Mocky had er duidelijk veel lol in en vroeg het publiek 'to give it their Michael Bolton best'. En het is altijd leuk om te zien dat sommige artiesten gewoon met versleten pantoffeltjes het podium opkomen.
Beoordeling: 8,5




Wie? Mouse On Mars, door Menno
DJ-set of live-optreden? Live-optreden
Muziekgenre: elektronische muziek, wars van herhaling, van drum 'n bass naar house en door naar pop.
Even voorstellen: Oudgedienden in het elektronische wereldje. Al dik tien jaar bezig en al een album of acht uitgebracht. Mouse On Mars is een fenomeen en past niet een hokje. Behalve dan het Mouse on Mars-hokje.
Was het goed? Jazeker, het geluid was hard en redelijk zuiver en het publiek genoot van de dansbare elektronische geluidscocktails die het duo voorschotelde. De dichtgeplamuurde beats zijn wellicht niet zo catchy als andere acts, maar minstens net zo dansbaar.
Beoordeling: 8



Conclusie:

De eerste avond in de Melkweg was een goede kickoff van 5 Days Off. Maar helaas ook niet meer dan dat. Aan de DJ's en performers heeft het niet gelegen, die waren goed op dreef. Het ontbreken van een grote opkomst, dat was een smet op de eerste avond. De thuisblijvers hebben misschien wel een paar van de leukste acts van het festival gemist. Jammer voor hen, maar een meevaller voor de bezoekers die wel waren gekomen. Want ruimte om te dansen was er genoeg. Op naar dag 2!

5 Days Off

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws