Awakeningsfestival @ Spaarnwoude, A'dam - 2 juli

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports


Monumental speelt op safe tijdens lustrumeditie


Tijdens de eerste editie van het Awakeningsfestival in 2001 moest de brandweer uitrukken om voor de nodige verkoeling te zorgen. Ondanks het onophoudelijke puffen en zweten is die editie voor velen legendarisch geweest. Afgelopen zaterdag was het niet zo heet als in 2001, maar alle andere ingredienten om de sfeer van vijf jaar geleden te evenaren waren wel aanwezig. Inclusief een uitgebalanceerde, maar vertrouwde line-up.

Tekst: Iddo
Foto's: Frank









Ruim zestienduizend mensen trokken afgelopen zaterdag naar Deelplan Houtrak Spaarnwoude waar op vier podia diverse varianten van techno te horen waren. Voor het eerst bestond de mainstage alleen uit populaire Nederlandse techno-artiesten. Om anno 2005 een dagje festivals aangenaam door te komen dien je alleen wel over een goed gevulde portemonnee te beschikken. Bij elkaar zorgen ticket, vervoer, lockers, drank- en eetbonnen voor een absurde aanslag op je vermogen. Waar je praktisch vijf jaar geleden een heel weekend Lowlands mee kon doorkomen, is nu net voldoende voor twaalf uur feesten.







De afgelopen jaren is gebleken dat begin juli altijd gepaard gaat met wisselvallig weer. Afgelopen zaterdag bleven de buien gelukkig beperkt tot de eerste helft van de dag waardoor het veld bij het openluchtpodium pas aan het eind van de middag vol liep. Met alleen Nederlandse dj's op het programma neem je als organisator een risico, maar uiteindelijk pakte dit zeer positief uit. Gideon, Darko Esser en Shinedoe wisten het publiek op hun gemak te stellen, waarna 2000andone & Jerome, Joris Voorn en Secret Cinema met hun live-optredens de Nederlandse technoscene een dienst bewezen. Steve Rachmad, die draaide tijdens de invallende duisternis, steeg boven zichzelf uit en draaide de beste set van de dag.








Wanneer de zon even doorbrak, verliet het publiek massaal de tenten. Met uitzondering van de TFS 1 waar de agressieve technovariant klonk. Van begin tot eind stond een enthousiaste menigte te genieten van de Sloveense techno van Umek, Valentino Kanzyani en Marco Nastic. En natuurlijk het rampetamp repertoire van Rush, Miss Djax en Marco Remus. De hele dag was juist hier de sfeer het meest euforisch. Om de sfeer te versterken, zorgt Monumental zoals gebruikelijk voor een aankleding en enige randactiviteiten. We zijn inmiddels bekend met de lilliputter als mc. Maar voor dit jaar waren er een stel kamelen ingehuurd. Of Stichting Wakker Dier hier blij mee zou zijn, valt te betwijfelen. Het was wellicht beter geweest om clown Bassie alsnog op het podium te krijgen.








Wederom maakte minimale techno deel uit van het Awakeningsfestival in de zogeheten UFO-tent. Vorig jaar was het er erg druk en hing er een opgewekte stemming. Dit jaar was het daarentegen rustig en bij vlagen zelfs mat. Aan de dj's heeft het niet gelegen, want Magda, Ricardo Villalobos, Zip & Sammy Dee en de Wighnomy Brothers draaiden heel veel mooie platen uit Berlijn. Het probleem zat hem vooral in de sfeerloze witte tent, waarin je eerder een veemarkt of braderie zou verwachten. Volgend jaar is het noodzakelijk om in dit podium te investeren en te kiezen voor een stage in de openlucht of circustent. In tent twee was het eveneens soms schrikbarend rustig, maar waren wel een aantal mooie momenten te beleven. Uitschieter was de Amerikaan Function met zijn donkere soundscapes en diepe, zware bassen. De Brit Steve Bicknell wist als dj met zijn drie draaitafels voor een angstaanjagend goede set te zorgen, waarbij hij 'op intelligente manier aan het beuken was'.






Iddo Awakenings facts:

Waarom naar Awakeningsfestival: Muziek, vriendschap en mensen kijken.
Voor de hoeveelste keer: Voor de vijfde keer.
Van - tot: Van twaalf tot twaalf met aansluitend een feestje in club NL, waar Zip, Sammy Dee en Ricardo Villalobos de Berlin Underground verzorgden.
Gezien en gehoord: Cari Lekebusch, Function, Sebastiaan Kramer en heel veel meer.
Hoogtepunt: Function.
Dieptepunt: De teleurstellende sfeer in de minimale technotent en het gemis van Amerikaanse/Franse techno-sound.
Eten: Een massaproductie en daardoor slecht van kwaliteit.
Drankprijzen: Standaard en dus eigenlijk te duur. Door de grote productie van bier, werd de drank constant zonder de essentiele schuimkraag geleverd. Daarnaast is VIER EURO voor een halve liter water absurd.
Sanitair: Gratis.
Decors/entertainment: Opvallend veel kleuren en natuurlijk de kamelen.
Geschat aantal bezoekers: 16.000
Wat mag beter: De standaard namen inruilen voor frisse gezichten. Bijvoorbeeld: dit jaar Ricardo Villalobos, volgend jaar Cabanne en Fumiya Tanaka. Dit jaar Cari Lekebusch, volgend jaar Deetron en John Thomas.
Mijn absolute Awakeningsfestival 2005 gevoel: De uitmuntende techniek van Steve Bicknell, die je doet beseffen dat techno gemixt met drie draaitafels nog heel spanndend kan zijn.
Oordeel: Gebrek aan euforie en te weinig muzikale hoogtepunten.
Volgend jaar weer? Als de programmering iets gewaagder is, dan wel.





Frank Awakenings facts:

Waarom naar Awakenings Festival: Altijd erg leuke sfeer, niet zo massaal, terrein goed te belopen, nieuwe acts/dj namen, organisatorisch altijd perfect.
Voor de hoeveelste keer: 4e keer
Van - tot: 10.45 - sluit
Gezien en gehoord: Chris Hope, Bart Skils, Michel de Hey, Umek, Wighnomy Bros., Dominik Eulberg, Adam Beyer, Shinedoe, Secret Cinema, Ricardo Villalobos, Jerome en Krause Duo no.2.
Hoogtepunt: De zon die tijdens Bart Skils' set op de main erdoor heen kwam, waardoor iedereen helemaal los ging!
Dieptepunt: De tijd die weer veel te snel ging!
Eten: Strips per 5 munten a 5,- terwijl alles 3 of 4 munten is. Das niet zo netjes! Friet was goed te eten verder.
Drankprijzen: Normaal, 2,- biertje en 4,- Bilas wijncocktailtje die goed smaakte!
Sanitair: Schoon en ruim toiletblok, plus losse verspreide pispalen voor de heren.
Decors/entertainment: Van kamelen, via balonnen beesten/mensen, wandelende standbeelden tot en met het afsluitende laser/vuurwerk geweld.
Geschat aantal bezoekers: uitverkocht: +/-15.000
Wat mag beter: Eetbonnen los verkopen a 1.- per stuk. Redbull en rose schenken aan de barren.
Mijn absolute Awakenings Festival 2005 gevoel: Vanaf de DJ booth op de main het zonnetje zien doorbreken en iedereen los zien gaan!
Oordeel: Geweldig!!
Volgend jaar weer? Uiteraard!

Awakenings

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws