XP 4.0 @ Paard van Troje - Den Haag, 14 jan

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Paard loopt vol voor Canadese breakcore



Venetian Snares

Onder de (bedenkelijke) naam XP wordt in het Paard in Den Haag een serie feesten gegeven die de meer avontuurlijke kant van de electronische muziek moet belichten. Zo staan er voor volgende maand Warp act Milanese en "grime"-dj Rupture op de planning. Tijdens aflevering vier richtte de organisatie zich op de Canadese breakcore scene. Met Venetian Snares en Bogdan Raczynski had XP twee grote namen in huis gehaald. De Nederlandse dj Onanon had de taak gekregen om voor, tussen en na de twee livesets de muziek te verzorgen.

Tekst: Stamp
Foto's: L2P-archief Paard


Aaron Funk aka Venetian Snares is geen onbekende in de breakcorescene. Al sinds 1998 bestookt hij, voornamelijk via Planet Mu, de wereld met zijn oncompromisloze muziek. Waar er op zijn albums vaak ook ruimte is voor muzikale uitstapjes richting jazz of ambient, beperken zijn livesets zich meestal tot een piepende en scheurende brij van beats, breaks en noise. Zo ook deze keer. Zijn set begint rustig met, zoals vaker, wat vioolpartijen. Maar al spoedig dendert er een muur van pure energie door de kleine zaal van het Paard.


Het is erg druk in de zaal, het is uitverkocht! Venetian Snares kan in Nederland ondertussen op een flinke schare fans rekenen. Omdat er zo weinig ruimte is, wordt er door de dansende mensen veel tegen elkaar aan gebotst, maar de sfeer blijft opperbest. De 2 uur durende liveset wordt na verloop van tijd toch wel een beetje eentonig. Normaal gesproken zit er meer afwisseling in. Op enkele brute, oorverkrachtende stukken na, zit de klad er een beetje in.

Als Onanon het mag overnemen loopt de zaal zo goed als leeg. Erg jammer, want Onanon zet met een goede platenkeuze en nette mixtechniek een sterke set neer. Platen van Aphex Twin, Autechre en veel obscuurder werk passeren de revue.


Als derde mag er een bijzonder gast aantreden. De Pools/Canadese Bogdan Raczynski treedt niet vaak op in Europa. Dit kind aan huis bij AFX's Rephlex label produceert op zijn zachtst gezegd bizarre muziek. Aan het begin van zijn liveset horen we geluiden waarbij het lijkt alsof er een draaiorgelman teveel van de LSD heeft gesnoept. Na verloop van tijd knallen de ongenadig stuiterende beats erin en is het hek van de dam. Een uur? Anderhalf uur? Twee uur? Hoe lang het heeft geduurd is niet duidelijk, maar als Raczynski klaar is, zijn wij een fenomenaal live-optreden verder. En helemaal gebroken.

Excuses voor het ontbreken van fotomateriaal van deze avond. Een nogal enthousiaste bezoeker sloeg de camera van onze (foto)verslaggever uit zijn handen. Gelukkig kon het toestel nog gerepareerd worden, maar de foto's helaas niet

Paard

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws