Bazar Curieux @ Nighttown - Rdam, 18 sept

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Jonge broer Motel Mozaique verkoopt uit!


Bazar Curieux beleefde dit weekend zijn vijfde editie. Het jonge broertje van Motel Mozaique had bezit genomen van Nighttown en bracht op volle sterkte in drie zalen leuke en curieuze acts. Vorig jaar stonden Peaches, The Fat Truckers en 2 Many DJ's in de spotlights. Dit jaar prijkten onder andere Danic Siciliano, The Libertines en Home Video op het affiche. Daarnaast kon je in Het Magistrale Museum der Vaginale Verbeelding de resultaten zien van het Kom Kutje Kleien project dat vorig jaar werd gehouden.

Tekst: Stamp
Foto's: 3Voor12


Het is druk in Nighttown als we binnen komen. Het blijkt dan ook uitverkocht te zijn. Al schuifelend door de krappe gangen, gaan we van zaal naar zaal. Gelukkig is er in de zalen zelf genoeg ruimte, zodat je niet de hele avond het gevoel hebt als mak vee van optreden naar optreden gevoerd te worden. Marla Carlyle bijt het spits af in de theaterzaal. Deze zangeres uit Matthew Herberts Accidental-stal bewees met haar onlangs uitgebrachte debuutalbum The Lovely een bijzondere zangers te zijn. Dat ze in werkelijkheid ook 'so lovely' is mochten we al eens zien op Sonar. Ook hier weet ze weer te betoveren met haar zachte lieve liedjes. Helaas is de begeleidende band ditmaal niet zo goed. Dit zorgt er voor dat niet alles goed uit de verf komt. Ze heeft zichzelf tot doel gesteld dat ze in elk land waar ze speelt een liedje in die taal moet zingen. Voor ons zingt ze een traditioneel Hollands lied Zeven Dagen Lang (Wat zullen we drinken?) en krijgt spontane bijval van het publiek.


De volgende diva treedt aan in de grote zaal. Het ombouwen van het podium duurt lang en zorgt voor een flinke uitloop in het programma. Maar daar is ze dan, Dani Siciliano onder andere bekend als zangeres van (alweer) Matthew Herbert. Bij de productie van haar soloalbum Likes dat begin dit jaar uitkwam, werd ze onder andere bijgestaan door Max de Wardener. Hij deelt vandaag het podium met haar als bassist. Verder staan een drummer, een gitarist en een laptoptovenaar Siciliano bij. Met haar zwoele stem en innemende persoonlijkheid weten de sterke nummers te overtuigen. Toch lijkt het publiek voor het grootste gedeelte onaangedaan. Een paar stappen achter de zaal in leert ons waarom. Het geluid is daar bar slecht. Zo blijft er niks over van de mooie muziek. Jammer, want Dani zet met goede uitvoeringen van haar eigen werk en haar Nirvana cover van 'Come As You Are' een mooi en subtiel optreden neer.


In de basement begint vervolgens Home Video. Deze formatie is een nieuwe toevoeging aan de Warp stal. Op de flyer worden ze vergeleken met Radiohead. In het echt kunnen ze die vergelijken zeker aan. Drie jonge jongens van begin 20 spelen of hun leven er vanaf hangt. Een jongen zorgt met synthesizer en sampler voor hypnotiserende basismelodieen. De drummer duwt de muziek met stuwende ritmes vol variatie. En de zanger/gitarist sleept met zijn stem over de tintelende melodietjes heen. Langzaam bouwen ze op naar een muur van geluid vol structuren en ritmes. Betoverd laat het publiek zich meevoeren. Bij wat technische problemen, zie je hoe professioneel deze jongens al zijn. Stug blijven ze doorspelen tot alles opgelost is. Zodra ze weer verder kunnen, beloont het publiek ze met een aanmoedigend applaus. Een wonderlijk optreden dat nog wel even blijft naspoken in ons hoofd.


Terwijl in de grote zaal het publiek zich verdringt om een glimp van The Libertines op te vangen, begint in de theater zaal de Belgische band DAAU. Die Anarchistische Abendunterhaltung is een viermansformatie die aan de slag gaat met viool, cello, accordeon en klarinet. Verwacht echter geen klassieke muziek of standaard volksmuziek. De heren brengen een bijzondere mix die van klezmer tot hiphop en van dub tot klassiek gaat. Stuk voor stuk uitstekende muzikanten. Ze hebben ongeveer drie uur gekregen en een groot gedeelte van die tijd wordt afgegeven aan de meereizende band Ez3kiel. Dit Franse trio brengt de mooiste performance van de avond. Avontuurlijke duistere elektronica wordt live begeleid door drums en basgitaar en bovenal prachtig aangevuld met de meest dromerige visuals. Een stuk van de begeleidingsmuziek komt rechtstreeks van de DVD en daar omheen spelen de muzikanten mee. Dit heeft tot gevolg dat de beelden perfect op de muziek meelopen. Eens in de zoveel nummers speelt een muzikant van DAAU mee. Dit geeft het optreden net iets extra's. Als ze dan allemaal tegelijk spelen, geeft dit een geweldig totaalplaatje en totaalgeluid. Als toegift spelen ze de main theme uit de film Requiem for a Dream. Heftig! Mooi! Spannend!


Aansluitend kan er in de verschillende zalen gedanst worden op DJ Sandeman, de acht dj's, vj's en vormgevers van Rundfunk en de klanken van Josz Lebon en Monica Electronica. Helaas is veel van het publiek op dit moment al weg zodat de zalen een beetje leeg aandoen.

Terugkijkend kan Bazar Curieux als zeer geslaagd worden beschouwd. Uitverkocht, goede optredens en een leuk publiek. Punt van verbetering zou het geluid kunnen zijn, want dat liet soms nog te wensen over. Ook mag het programma wat strakker gevolgd worden, wat irritant lang wachten voorkomt. In elk geval is het goed dat dit soort acts samen op een avond voor weinig geld te zien zijn. Dat viel ook af te lezen op de vele vrolijke gezichten die Nighttown na afloop verlieten.

Nighttown

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws