Speedy J @ Rotown - R'dam, 4 sept

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

De vele kanten van Speedy J


Rotown deed afgelopen weekend mee aan de opening van het culturele seizoen in Rotterdam. Onder het motto "Het Dak Eraf!" was er op zaterdag een speciaal programma samengesteld. Overdag was er een kunstinstallatie te zien en een optreden van Miss Mary Ann & Her Ragtime Wranglers. 's Avonds stond Jochem Paap aka Speedy J op het programma.

Tekst & Foto's: Stamp

De Rotterdamse held Speedy J behoeft geen introductie. Sinds hij in 1990 Pullover uitbracht is hij een niet weg te denken kracht in de internationale technowereld. Hij maakte naam en faam met releases op labels als Plus 8, Warp en Novamute. Niet alleen knallende techno maar ook sferische ambient, industriele elektronica en ongeveer alles daar tussen behoort tot zijn repertoire. Door sommigen wordt dat juist gezien als zijn beste werk. Gelukkig beloofde de Rotown folder ons dan ook "geen beukende technoset, maar een intense en avontuurlijke liveshow".



Voordat Speedy J begint, kunnen we eerst luisteren naar DJ L-Diablo. En kijken we naar naar VJ Simon Phoelich die een beeldcollage heeft gemaakt gebaseerd op de Nieuwe Binnenweg. Echt pakkend is de muziek niet, maar geen hond die daar om geeft. Op het podium staan twee heren ondertussen een soundcheck te doen. Enige tijd later als ze plaatsnemen op het podium blijkt dat zij het voorprogramma, Montie Hairsound zijn.



Gewapend met een gitaar die aangesloten is op drie Korg-bakkies brengt de gitarist slepende, sferische melodieen voort. Ondertussen heeft de tweede muzikant een ingenieus zelf ontworpen instrument aan z'n rechterarm. Met verschillende scharen en mesjes die gebruikt worden als contactmicrofoon knipt hij het haar van de gitarist. Hierdoor ontstaat ritmisch geknisper en geruis dat gesampled en via special effects uit de speakers galmt. Op z'n arm draagt hij een camera die beeld doorstuurt naar het scherm, dat achter het duo is opgesteld. De gitarist speelt onverschrokken door terwijl er kleine plukken haar om hem heen vallen. Het geeft een surrealistisch gezicht dat iets poetisch in zich heeft. Het warme applaus is dan ook geheel verdiend.



Na het ombouwen van het podium begint Jochem dan uiteindelijk. Hij begint zijn set met ambient soundscapes zoals we die kennen van de albums 'G Spot' of 'Public Energy No. 1'. Geen beats alleen langgerekte tintelende melodieen. Met een goed gevoel voor spanningsopbouw wordt er naar een bescheiden hoogtepuntje toegewerkt. Heerlijk machinaal geschuur en gekraak zorgt even voor ontlading. Subtiel wordt het publiek vervolgens naar rustiger vaarwater gebracht. Zo wordt de spanning een paar keer op en af gebouwd, maar echt bevredigend is het niet. Opeens komen er 4x4 beats naar boven gedreven. Speedy J laat ineens aan 1 stuk door nieuw materiaal horen. Rustige minimalistische industriele techno, die op een andere drive leunt als de laatste 'Loudboxer' platen. Dit gaat enige tijd door, weer met knappe op- en afbouwen maar helaas nooit met een echte climax. Het klinkt erg lekker, maar helaas niet zo avontuurlijk als gehoopt.



Als de heer Paap dan opeens 'Actor Nine' van het album 'A Shocking Hobby' erin knalt is die climax die we zochten er wel. Wat een heerlijk energievol nummer is dit toch! Met die moddervette breakbeat ramt en beukt hij het inmiddels volgestroomde Rotown stevig door elkaar. Even is er de hoop dat de set zich in deze stijl door zal zetten. Bij het horen van de eerste klanken van 'Electric Deluxe' gaat alle hoop verloren. Het laatste kwartier wordt besteed aan werk van 'Loudboxer'. Een trucje dat we Jochem in de afgelopen jaren echt te vaak hebben zien doen. Gelukkig weet de toegift wel te overtuigen. Met het uit 1991 stammende acidklapper '303' zet hij nog eenmaal de boel op z'n kop. En zo is het optreden rond half twaalf voorbij en het culturele seizoen 04/05 begonnen.

Speedy J

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws