X-Mas in de Lichtfabriek - Haarlem, 24 & 26 dec

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Dancing in Haarlem for Christmas




Het beloofde een drukke en dansbare kerst te worden dit jaar in Haarlem. Met twee interessante feesten op een zeer spectaculaire locatie, kon het dit jaar niet mis gaan in het doorgaans suffe Haarlem.

Tekst & foto's: Frank

Eye on the Future






Kerstavond was de aftrap, met een spectaculair technofeest. Regelmatig organiseert de techno georienteerde organisatie Eye on the Future namelijk evenementen in de steeds populairder wordende Lichtfabriek. Op deze frisse avond was groots uitgepakt, met de technohelden Remy en Umek geprogrammeerd in 2 verschillende zalen. Umek, de beer uit Slovenie, zou voor het eerst in Haarlem draaien, en de verwachtingen waren hooggespannen.





Rond middernacht is het al goed druk. Een aparte tent voor de garderobe is deze week aan de Lichtfabriek gebouwd, zodat het Oliehuis en de Turbinehal beiden geheel benut kunnen worden. Benji en E-Pulse staan al lekker te draaien, waarbij Paul Jackson's The Push wordt gedraaid, een heerlijke binnenkomer. Lekkere funky techno wordt strak afgewisseld met groovy techhouse.





In de grotere Turbinehal staat op dat zelfde moment Michel Becks te draaien. Deze Eye on the Future resident bouwt met diepe en melodieuze technoklanken de sfeer goed op voor Umek, die om 01.00 uurde decks overneemt. Onder luid gejuich zet hij z'n eerste plaat op. Hij begint met wat rustigere techno, en gebruikt veelvuldig de effectenbak. Hij bouwt z'n set rustig op, waardoor het even duurt voordat iedereen daadwerkelijk los gaat. Maar na een uur is hij duidelijk opgewarmd en zit de sfeer er goed in, vooral vooraan bij de dj-booth gaan continu enthousiast de handen omhoog.



In de andere hal staat Alexander Koning ondertussen te draaien. Met een gevarieerde set van classics zoals Ultra Flava en diepe techno weet hij de mensen goed aan het dansen te krijgen. De Hagenaar Remy volgt hem op. Ondanks de forse 'concurrentie' van de Sloveen in de andere zaal weet hij genoeg te boeien om een goede sfeer en volle zaal te krijgen. Er wordt volop gedanst op zijn progressieve en vernieuwende set. Om 04.00 uur is het dan helaas toch gedaan, en na een kleine toegift van Umek verlaat iedereen zeer voldaan de Lichtfabriek. Een erg geslaagd evenement, dat navolging verdiend in 2004.

X-mas Classixs

Maar voor de jaarwisseling was er nog een interessant feest op deze locatie. Tweede kerstdag, na het uitbuiken van een heerlijk kerstdiner, wordt wederom richting de Waarderpolder gereden. Vanavond staan er heerlijke 70s, 80s en 90s tunes op het programma, gecombineerd met de vetste electro.



Whiplash Productions, bekend van de retro feestjes, werkt vanavond samen met Electronation, die dit weekend de groene schrik uit Belgie naar Nederland heeft gehaald.



Bij binnenkomst rond 00.00 staat Dr. Lektroluv al lekkere vrolijke electro te draaien in het Oliehuis. In de Turbinehal worden op het zelfde moment alle klassiekers vakkundig aan elkaar gesmeed. Van Aha, via Prince, Rick James en Sheila E, tot en met Salt'n Pepa's 'Push It' en Robin S, iedereen geniet zichtbaar, van de muziek en van elkaar. De sfeer is dan ook bijzonder goed te noemen, en heel Haarlem lijkt uitgelopen te zijn voor deze avond.





In de electrozaal is het wat minder druk, maar de sfeer is top. Vrolijke electrodeuntjes worden hier afgewisseld met smerige Duitste techno, zoals T.Raumschmiere's Monstertruckdriver. Maar de avond vliegt voorbij en voordat je het door hebt is het alweer afgelopen. Helaas geen langere sluitingstijden op deze locatie, dankzij de nog steeds starre gemeente. Maar in deze korte tijd hebben hier toch wel twee zeer geslaagde evenementen plaatsgevonden die voor een vrolijke en erg gezellige Haarlemse kerst hebben gezorgd.

Lichtfabriek
Electronation
Trancentral