Lowlands Festival 2003, eerste indruk

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Wachten alleen bij de ingang


Ondanks alle onheilspellende weersvooruitzichten namen donderdagavond duizenden Lowlowers het urenlange wachten voor lief om een plekje op de favoriete camping te bemachtigen. De vele enthousiastelingen die de magie die Lowlands heet vanaf de eerste minuut wilden ondergaan. Om klokslag 18.00 uur werden de poorten geopend, al moest je wel een gemiddelde wachttijd van vijf uur ondergaan, alvorens de haringen de grond in konden. Deze vroege vogels kregen donderdagnacht en vrijdagochtend heel wat regen te verduren. Maar met de officiele opening van het festival, vrijdag 15.00 uur, stopte het met regenen en liet het zonnetje zich al heel voorzichtig zien. In afwachting van de verslagen van verschillende Love2Partymedewerkers, een eerste impressie.....

Tekst: Nico
Foto's: VPRO/3 voor 12. Onze foto's volgen zsm!


Begin augustus kwam het hoge woord eruit; Lowlands 2003 zou voor het eerst sinds jaren niet uitverkocht raken. Dansliefhebbers zochten tevergeefs naar publiekstrekkers, rockers vonden de programmering te voorspelbaar, de verplaatsing naar het laatste weekend van augustus (voorheen altijd het derde weekend van augustus) was ongunstig, de blubberzooi van vorig jaar eiste zijn tol; er werd heel wat gespeculeerd de afgelopen weken.

Nergens rijen, nergens wachten
Alle speculaties ten spijt; geld was voor velen de grote hindernis die niet genomen kon worden. Lowlands mag relatief het goedkoopste festival van Nederland zijn, zelfs in Europees verband slaat het geen slecht figuur, de centen zijn een keer op. Want de hete zomer van 2003 heeft een behoorlijk gat geslagen in de portemonnee. En dat was op het festival erg goed te merken. Hoofdsponsor Interbrew zal na afloop minder hard lachen dan voorgaande jaren, want het was het hele festival opmerkelijk stil bij de vele barretjes. Nergens rijen, nergens hoeven wachten op een drankje. Zaterdagmiddag lag het grasveld bij de Higher Ground helemaal vol met zonbadende mensen, en zelfs bij de enige bar op dat terrein was je iedere keer weer als eerste aan de beurt.



Lamb maakt veel indruk

Hetzelfde geldt voor de eettenten waar we de afgelopen jaren hele andere taferelen hebben waargenomen. Het aantal mensen dat met de eigen besmeerde en belegde broodjes het festival opging was echt opmerkelijk groot. Met meer dan 10.000 onverkochte kaarten en dan ook nog eens krap 50.000 zorgvuldig calculerende bezoekers waren de faciliteiten voor iedereen direct onder handbereik. Tel daarbij op dat de organisatie na de modderbende van vorig jaar een aantal maatregelen had genomen die het verblijf op Lowlands nog een heel stuk prettiger maakte, en er rest maar een conclusie; Lowlands 2003 was een topeditie.

Verbrande gezichten
Even rondwandelen op het terrein was dit jaar een verademing. Na de modderbende van vorig jaar waren alle looppaden verbreed en grote stukken voor alle zekerheid geasfalteerd. Maar met de officiele opening op vrijdagmiddag, verdween de regen en die kwam op zondagochtend om 09.00 uur voor het eerst weer terug. Werkelijk tegen alle verwachtingen en voorspellingen in, liepen we zaterdag zelfs een pijnlijk rood verbrand hoofd op en we waren echt niet de enigen. Zonnebrandolie was nou net iets wat niemand had meegenomen. En de schade bleek zondagochtend toen vele verbrande gezichten, met al even rode ogen, voorzichtig vanuit de tenten staken.

Oh ja, en er was natuurlijk muziek. Op de programmering was vooraf nogal wat kritiek. Vooral de danslustigen zochten dit jaar tevergeefs naar acts van het kaliber Underworld en consorten. Voor echte grote namen uit de danswereld moest je dit jaar blijkbaar niet op Lowlands zijn. Maar als je even iets verder keek, bleek dat de programmering juist op voorhand al tot de spannendste van de afgelopen jaren behoorde. Zelfs zonder een Underworld, Faithless of Orbital. Wilde je jezelf muzikaal verwennen, verantwoord cultureel bijspijkeren of gewoon aangenaam laten verrassen, dan was Lowlands 2003 drie dagen lang toch echt de place to be!



Ook Goldfrapp maakt veel indruk

Zelf wist ik vrijdagavond om 20.00 uur al dat Lowlands 2003 niet meer stuk kon. Opener Mint Royale, een Brits duo dat zich voor deze gelegenheid presenteerde met complete band, opende het programma van de Bravo tent en overtuigde met zwoele dansbeats, breakbeats en downtempo. Kort daarna gaven we ons volledig over aan de knetterende electronica van het Duitse trio Schneider TM, om een uur later helemaal los te gaan op de erg aanstekelijke hiphop en funky grooves van DJ Tommy Experience uit Utrecht. Beiden op de Higher Ground, het spirituele centrum van het Lowlandsterrein, waar we niet weg te slaan waren, we dronken onze rondjes draaiden in het "mini-reuzenrad", de stijve spieren vakkundig lieten masseren en vieze vegetarische kroketten snel weer uitspuugden. En toen was het festival pas enkele uren aan de gang!

In de loop van deze week volgen de belevenissen van meer Love2Party medewerkers en de foto's die zij daarbij hebben gemaakt. Voor de ultieme verslaggeving van Lowlands 2003 kun je terecht op VPRO 3 Voor 12, waar wij bovenstaande foto's vandaan hebben, totdat wij onze eigen foto's publiceren. Met dank aan 3 voor 12!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws