8 Years Planet Rose @ Doornroosje - Nijmegen, 18 jan

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Afgelopen zaterdag vond het derde deel in de 8 Years On! verjaardagsmaand van Planet Rose plaats. Deze keer waren er twee zalen geopend. In de grote zaal natuurlijk techno, hiervoor was niemand minder dan de Britse technospecialist Surgeon uitgenodigd. In de kleine zaal was zoals wel vaker ruimte voor het experiment met Murder Capital en Bunker DJ's Overdose, Technician & Flex.

Tekst en foto's:Stamp



Om de het publiek in de stemming te brengen was resident DJ B-Tek opgetrommeld. Zijn set was een warming-up die niet echt een sterke opbouw vertoonde. Rustige plaatjes met hier en daar een uitschieter. Hij deed dit het eerste anderhalf uur ook maar voor een gering publiek. Zijn laatste half uur gooide hij het over een andere boeg door wat electro te draaien. Niet de hype gevoelige electroclash platen maar wat meer Detroit style. Dit viel in goede aarde, toch was duidelijk merkbaar dat men aan het wachten was op Surgeon.




In de kleine zaal waren ondertussen drie heren in wisselende volgorde begonnen aan een stevige electroset. Aan het begin passeerden vooral veel oudere platen de revue (classics van Bambaataa en Man Parish) gecombineerd met wat nieuwer werk uit de Haagse stal en een vleugje hiphop. Na een tijdje gooide DJ Overdose het tempo omhoog en kwamen de booty lyrics tevoorschijn. De VJ's speelden hier goed op in door wat onzedelijke maar humoristische beelden te projecteren. Het publiek kwam in beweging door de opzwepende muziek die de DJ draaide. Miami Basssss!! De kleine zaal werd gevuld met pompende bassen en hoekige beats. De seksistische teksten vlogen je om de oren! DJ Flex nam het roer over en trok het tempo een heel eind naar beneden. Ook hij ging in hetzelfde stijltje door, aangevuld met wat cut en scratch technieken. Het is fijn om weer eens heel wat anders te horen dan de standaard electro, de hiphop lyrics vullen de muziek goed aan. De drie B-Boy DJ's brachten het ook leuk, en dat maakte dat het de hele avond goed feesten was in deze zaal!



Surgeon had inmiddels zijn opwachting gemaakt in de technozaal. De laptop (voorzien van doodshoofd sticker) die hij had aangesloten kon maar een ding betekenen. Ook Tony Child heeft de stap genomen om over te gaan op Final Scratch. Dit is iets wat goed of fout kan uitpakken. Maar laat het maar aan de chirurg over, het kwam helemaal goed! Surgeon is een graag geziene gast in Nederland. Dat was ook goed te zien aan de volgepakte zaal die hem na drie platen en een hele mooie mix al een oorverdovend gejuich ten deel liet vallen. Zijn set bestond uit meerdere delen. Wat ouder werk, wat rustige moody platen die dan weer opgevolgd werden opgevolgd typisch Engelse gestoorde techno. Zo zwalkte het een tijdje heen en weer. Toch wist hij met precisie alles tot een pakkend geheel te maken. Als je er eenmaal in zat, kwam je er niet meer uit.




Er heerste een groot gevoel van euforie in de zaal. Al schreeuwend en fluitend, maar voornamelijk dansend liet het publiek weten dat het goed was. Surgeon leek van dit alles niks door te hebben. Hij vertrok geen spier. Puur concentratie op de platen. Ergens moet er toen bij hem iets zijn gaan broeien. Waar het demonische plan vandaan kwam om ineens snoeiharde tekno te gaan draaien, geen idee. Maar het gebeurde! Het BPM steeg tot 190 en de muziek werd heel industrieel. Pneumatische drilboren, pompende machines schurend ijzer en stuiterende basdrums. Sommige mensen konden dit helemaal niet waarderen, maar het grootste gedeelte van het Roosje-publiek wel. De zaal ontplofte! Toen de storm over was en mensen smeekten om een laatste plaat kwam de DJ met een wel heel gewaagde keuze. Aphex Twin's Come to Daddy was het bewijs dat de ogenschijnlijk zo rustige Surgeon eigenlijk bezeten was van duivelse geesten. Niet dat het iemand wat uitmaakte. Men danste er lustig op los tot het einde van de plaat, dat tevens het einde was van een zeer geslaagde avond.

Doornroosje

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws