Dance Valley 2002 @ Spaarwoude, 3 aug

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Dancevalley 2002

Na de taferelen van geen bussen, stortbuien en lange wandeltochten van vorig jaar hadden veel vaste bezoekers van Dance Valley het volledig gehad met UDC. Toch was er ergens vroeg dit voorjaar al een zware run op de kaarten, terwijl er nog niet eens een line-up bekend was. Dance Valley is en blijft een feest waar iedereen naar toe wilt, ondanks dat er ook nog bijna een verdubbeling van de toegangsprijs heeft plaatsgevonden. Veel tenten waren dit jaar kleiner van formaat en het aantal bezoekers is gehalveerd. Maar meer dan 100 dj's van over heel de wereld kwamen naar Spaarnwoude om dit jaar de 40.000 bezoekers te vermaken met bijna alle soorten housestromingen die er zijn.

Tekst: Remko en RJ
Foto's: Nash






Zoals Dance Valley vorig jaar is geeindigd, zo begon de editie van 2002: regen dat met bakken uit de lucht komt vallen en een festivalterrein wat in een mum van tijd in een grote modderpoel verandert. Veel mensen vertrekken i.v.m. de regen later wat gigantische files heeft veroorzaakt op de enige toegangsweg naar dit terrein. Gelukkig wisten wij zelf de file grotendeels te ontwijken en waren we nog redelijk vroeg aanwezig. Aangezien er veel te veel dj's zijn die je op zo'n dag kunt zien en dit echt onmogelijk is door de afstanden en de drukte volgt hieronder een zeer kleine greep uit het totale aanbod.

RJ: Net als voorgaande jaren toch maar besloten gebruik te maken van de pendelbussen. Na een korte wandeling naar de bussen, vertrok de bus direct na het instappen. Dat verliep in ieder geval soepel. Aangekomen te Spaarnwoude bleek dat de ingang net als vorig jaar weer helemaal aan de andere kant van het terrein lag. Tijd voor een wandeling dus. Bij de imposante entree werden we reeds welkom geheten door een DJ welke kunstzinnig tussen de steigers was geplaatst. Het was nog redelijk rustig, dus na enkele minuten kon de vallei der valleien wederom betreden. Na het bekijken van het schema direct besloten om naar het harddance podium te gaan.




Vroeg in de middag, terwijl de regen nog met bakken uit de hemel valt en het festivalterrein zeer langzaam vol druipt is het aan Perplex om in de Tech-housetent op te treden. Dit eerste grote optreden van Perplex (Pavel J. Ziolkiewicz) is voor veel mensen ook niet onopgemerkt voorbij gegaan. Dit omdat het in de Techhouse tent steeds drukker werd naarmate zijn set vorderde. Zijn set bestond uit allemaal nieuw materiaal waar hij sinds het winnen van de Grote Prijs van Nederland aan gewerkt heeft. Tijdens de breaks werd er door het publiek vrolijk op de maat meegeklapt en gefloten waardoor de ontlading nog groter was als de bas weer van zich liet horen. Binnen enkele dagen zal er op de site van Pavelmusic een video te zien zijn van zijn optreden op Dance Valley.




Dj Sneak en Sasha hebben het weer ook niet mee. Deze grootheden moeten het buiten op het Mainstage met een handjevol fans doen die zich voor het hek hebben verzameld. Met enthousiast dansen en klappen proberen ze de stemming er nog bij de dj in te houden. Een triest gezicht, maar dit zijn omstandigheden die je niet in de hand kunt hebben.

RJ: Op het mainstage was inmiddels DJ Sneak aan het draaien. Zoals gewoonlijke met pet achterstevoren en een stevige snaak tussen de lippen bracht bracht deze man heerlijke klanken ten gehore. Dit is house zoals house bedoeld is. Na Sneak was het de beurt aan Sasha. Deze man kreeg met zijn heerlijke klanken van progressive en een vleugje ambient de weergoden weer op de goede hand. Langzaam aan stopte het met regenen en brak het zonnetje door. Hoogtepunt in zijn set was de remix van Xpander vs Cowgirl. Naar verluidt een verjaardscadeau wat Junkie XL ooit voor Sasha gemaakt heeft. Na Sasha werd het roer door Sander Kleinenberg overgenomen welke prima voortborduurde op de door Sasha neergelegde basis.

Tegelijkertijd staat Sterling Moss buiten bij de Hardhouse te draaien. Andere jaren ging het vaak (ook bij zeer mooi weer) het eerst volledig los bij de Hardhouse. Situatie dat andere tenten nog vol moeten lopen en dat bij de Hardhouse al het condens van het dak drupt van de drukte. Vandaag drupt het alleen uit de hemel, maar bij dit tweede Mainstage staat het zelfs al redelijk vol en wordt er al flink gesprongen op o.a. The Bells (Jeff Mills) die een kwartier lang door allerlei verkrachtte bekende platen met hardhousebass heen wordt gemixt.

RJ:Na nog enig rondkijken en wandelen toch maar weer richting harddance. Hier werden de decks inmiddels door Fausto bemand, en hij had er zeer duidelijk zin in. Op sommige momenten leek het wel of hij nog meer uit zijn dak ging dan het publiek. Na Fausto was het de beurt aan JP. Hij opende zijn set met een heerlijke hardhouse remix van Felix' 'Don't you want'. Absolute top. Toen even later ook nog VoltsWagon's 'Everything starts with an E' voorbij kwam was het feest compleet.




Iemand die in de middag een waanzinnige set neerzette in de Techno was Marco Corola. Het geluid in deze tent was eerder in de middag verschrikkelijk slecht. Bij deze kleine Italiaan was het geluid gelukkig al een beetje aangepast, hoewel de hoge tonen zwaar overheersend waren. Een strakke set, goeie opbouw en een flink enthousiast publiek kregen veel mensen vanuit het inmiddels mooie weer de tent in. Alleen bij te hard springen sprong de modder tussen de planken door je ogen in, maar dat maakte het feest er niet minder op.




Op het moment dat Michel de Heij op het Mainstage komt, is de vallei inmiddels flink volgestroomd en is de meeste modder wel al een beetje opgedroogd. Bij een neerzakkende zon, een vallei vol met dansende mensen en de lichtshow die opgestart wordt besef je weer waarom Dance Valley zo speciaal is. Dit schouwspel is zo indrukwekkend dat je zelfs nog bij de zoveelste keer dat je bij dit festival bent, nog steeds het kippenvel op de armen staat. Michel de Heij gaat met deze situatie niet bepaald rustig om, hij gooit volledig de beuk er in en het publiek vindt het geweldig! Het geluid is hier zelfs op grote afstand nog zeer goed en bekende De Heij plaatjes volgen de revue en natuurlijk mist de door De Heij geproduceerde Dance Valley 2002 tune niet.

RJ: Bij de hardhouse was het na JP de beurt aan Tom Harding die beduidend beter draaide dan op Impulz Outdoor. Afsluiter op het harddance podium was de japanner Yoji Biomehanika die er weer een ware show van maakte. Het spreekwoordelijke dak ging er dan ook helemaal af. Om 23.00 ur was het dan zo ver, na een laatste toegift zat Dance Valley 2002 er dan weer op.





Dave Clarke mag het op het hoofdpodium afmaken. Een gewaagde keuze aangezien Dance Valley een sociale en gezellige dag is en de draaistyle van Clarke nou bepaald niet echt vriendelijk is. Medogenloos staat hij weer als een bezetene te scratchen, snel te mixen en breaks er in te gooien zoals alleen hij dit kan. Zelf vind ik dit niet bepaald de muziek om als afsluiting op Dance Valley te zien op Mainstage. Waarschijnlijk komt zijn muziek toch beter tot zijn recht in een grote tent en zal "muzikalere" house voor meer blije gezichten zorgen in de openlucht. Dave Clarke blijft er wel met een grote lach bij staan en bewaard zelfs nog het hardste werk voor het laatste.




De energie die je bij Dave Clarke kreeg hebben veel mensen nog nodig gehad om weg te komen. Hoewel de mensen die met het openbaar vervoer waren gekomen dit jaar geen problemen hadden waren het nu de mensen met de auto die moeilijk weg konden komen. Vele honderden auto's per weiland konden alleen via een smal omhooglopend paadje hiervan afkomen. Na de gigantische regen in de morgen veranderde dit dus in een modderplas van zo'n 30 cm diep. Auto's die er stuk voor stuk door behulpzame mensen uitgeduwd of er door een tractor uitgetrokken moesten worden. Voor sommigen was het weer vele uren wachten voordat eindelijk na een lange dag het festivalterrein verlaten konden worden. Jammer dat de organisatie niet de middag even wat strooisel of iets anders heeft neergegooid om deze taferelen te voorkomen.

RJ: Na een lange wandeling over en om het terrein heen waarbij bleek dat de mensen die met de auto waren er nog wel even over zouden doen voor ze thuis waren. Velen zaten met auto's vast in de modder of konden niet weg door de grote stroom voetgangers op weg naar de bussen. De bussen waren dit jaar goed geregeld, direct na instappen vertrok de bus, en een half uur later kwamen we aan te Sloterdijk Tot slot nog en laatste tip voor UDC. Misschien is het handig om volgend jaar twee ingangen te hanteren. De huidige ingang voor de bezoekers met auto, en een ingang dicht bij het busstation voor de bezoekers die vanaf Sloterdijk met de pendelbussen komen. Dit scheelt een flinke wandeling, en dan kunnen de autobezitters ook wat sneller vertrekken. Ondanks de regen was het toch weer een zeer geslaagde versie van DV. Tot volgend jaar.


Het echte speciale is er bij Dance Valley anno 2002 wel een beetje vanaf t.o.v. voorgaande jaren. Zoals overal in de dancescene slaat de vercommercialisering ook hier flink toe en moet er zeer diep in de buidel getast worden om een leuke dag tegemoet te gaan. Het muzikale aanbod blijft gelukkig wel zeer breed en hoog.
En wellicht doet een volgende editie met een hele dag en nacht mooie weer wel alle minpuntjes van deze laatste twee edities vergeten. Dat we weer lekker heel de dag op de heuvel in het gras kunnen liggen, luisterend naar mooie muziek en kijkend naar mooie mensen om je heen, en achteraf snel naar huis of een ander feest kunnen gaan. We wachten het wel weer af tot volgend jaar...


Ben jij misschien 's ochtends vroeg al bij dj Jurgen in de Eurogroove zwaar uit je dak gegaan of vond je de set van Billy Nasty in de Electrotent helemaal niets? Deel je belevenissen van deze dag Dance Valley met de rest van de bezoekers in het forum!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws