Shockers, Rai - Amsterdam, 5 mei

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Maandagmiddag bereikte ons het verschrikkelijke nieuws dat een 22 jarige Bosschenaar na zijn bezoek aan het Shockers evenement in de Amsterdamse Rai is overleden. Wij betreuren het ten zeerste dat een gezonde jongen in de bloei van zijn leven daar maar zo kort van kon genieten. Wij wensen alle nabestaanden enorm veel sterkte en willen van deze gelegenheid gebruik maken om iedereen er op te wijzen beter op elkaar te letten. Het leven is erg kostbaar, wees daarom zuinig op elkaar!

Uiteraard is de bovenstaande berichtgeving na afloop een grote domper op een onwijs goed feest. Organisatorisch zat alles perfect in elkaar. De garderobeprocedure verliep vrij snel en ook de hapjes en drankjes konden met snelheid en door vriendelijk personeel worden geserveerd. De hallen waren erg strak gedecoreerd en de lichten en lasers deden hun werk uitmuntend. De opstoppingen van de vorige Innercity editie waren compleet van de baan, omdat er meer ruimte was gemaakt zodat alle bezoekers gemakkelijk door konden stromen. Twee hallen waarin techno het magische woord was en een zaal waarin de liefhebbers van hardhouse hun hart konden ophalen, bleek een gouden formule. Verschillende opstellingen van de dj's en sterk gevarieerde decoraties van de drie area's werd ook een succes, alleen blijft het toch altijd moeilijk om een dj in het midden van een zaal te plaatsen. Ach, dacht de organisatie, dan draaien we het podium toch rond en zo geschiedde in de tweede technozaal. Simpel maar doeltreffend!


T Quest

Bad Boy Bill

In de grote zaal draaide Da Goose een goed opbouwende set, om het over te geven aan T-Quest die meteen snoeihard begon te draaien. Uiteraard mixte hij zijn heftige platen feilloos aan elkaar, maar het tempo dat hij aanhield lag veel te hoog voor de tijd van de avond. Nee, dat had Bad Boy Bill beter begrepen. Hij gaf meteen gas terug en begon aan technisch de beste set van de avond. Zeker op twee meter afstand was het zeer imponerend hoe deze techneut de typisch Amerikaanse tech-house platen aan elkaar mixte en scratchte! Wat bezit deze jongen een sterke mixvaardigheid! Daar kon deze avond niemand tegenop en dat zegt natuurlijk veel als je de rest van de line-up er naast neemt. Toch was het erg jammer dat het publiek de muziek van de Amerikaan niet oppikte en na anderhalf uur mocht hij het aan John Acquaviva overlaten.


Captain TinRib

De Canadees kreeg wel de hele zaal aan zijn voeten, met veel platen van Nederlandse producers als Steve Rachmad, Michel de Heij en Speedy J. Zou het dan toch de herkenning zijn? Ook heeft het ex-labelmaatje van Richie Hawtin iets nieuws op de muziekmarkt gelanceerd. Hij heeft tegenwoordig een laptop bij zich waarin 2000 mp3 file's in te vinden zijn. Hoe het werkt in het kort. Een speciale plaat wordt op een standaard speler gelegd die aangesloten is op een PC. Aan het gecodeerde geluid op het vinyl kan de software bepalen waar de naald zich bevindt. Zo kan de software een mp3 afspelen terwijl je de picth en scratch bewegingen op je platenspeler gewoon terughoort in de muziek. Je gebruikt je speler dus gewoon als 'controller' voor het afspelen van muziek. Handig toch en de ideale oplossing voor een dj die graag een uitgebreide muziekcollectie voor de hand heeft tijdens zijn set!


Ken Ishii

Ergens midden in zijn set gebeurde het, die massale waardering waar elke dj naar snakt. Na de zoveelste heftige plaat die op voortreffelijke wijze ingemixt werd, begon het publiek massaal mee te zingen op het ritme van de muziek. Erg indrukwekkend, want dit waren niet bepaald twintig verdwaalde Ajax hooligans, maar duizenden zeer enthousiaste partypeople die echt uit hun dak gingen. "Wow, what an amazing crowd", brult John van geluk en natuurlijk terecht! Als de duurste act van de avond vervolgens arriveert met zijn camera om de interactie van Acquaviva en de menigte vast te leggen, weet hij dat hij het moeilijk gaat krijgen. Cox draait vervolgens een degelijke set, maar echt niet meer dan dat. Geen zingende menigte en ook zeker geen echte pieken tot gevolg. Zonde van het geld, daar er nog zoveel andere geweldige dj's voor meer hadden kunnen zorgen.


John Acquaviva

Ken Ishii, Jeff Mills en James Rushkin in de andere technoruimte bijvoorbeeld, die zeer effectief met het publiek omgingen. In deze area werd meer aandacht besteed voor de intelligentere techno. Techno met funk en soul. Ken Ishii die niet al te vaak gebruik maakte van zijn FX & 909, maar wel de meest heftige platen aan elkaar mixte! Evenals Jeff Mills op een manier zoals alleen die good old Techno Wizzard From Detroit dat kan! Ken je dat live mixalbum op Sony? Mix-up Series presents Jeff Mills live At The Liquid Room in Tokio! Precies zo'n set draaide de Amerikaan. Beukend, subtiel en met een ziel! James Ruskin en Marco Bailey stoomden op dezelfde kwalitatieve wijze voort, waardoor iedereen uit zijn dak ging! Vanwege het feit dat het podium in het midden van de zaal was gestationeerd, stond het publiek lekker gespreid in de zaal waardoor je lekker de ruimte had om te dansen.


Carl Cox

Jeff Mills

Luke Slater

Die ruimte in de hardhouse zaal kon je wel vergeten, omdat het podium juist in een hoekje was geplaatst waar alle bezoekers naar toe trokken. Dat was waarschijnlijk de enige mindere zet van de organisatie. Ondanks dat was ook daar de sfeer geweldig. Ondergetekende had er geen benul van dat die typische melodieuze, energieke hardhouse sound zo populair is in Nederland. Zeker door toedoen van acts als Captain Tinrib, Warmduscher en John The Dentist ging ook daar het dak eraf. Wat brengen die gasten een show zeg! Ook het plafond (als we het toch over het dak hebben) zag er warm versierd uit en creeerde een intiem sfeertje tussen alle hardhousers!


Moe maar voldaan dropen we af tijdens de beukset van Saskia 'Miss Djax' Slegers, die haar schattige uitstraling weer eens tegensprak! Het was in de grote zaal al een tijdje erg licht dankzij de onbedekte ramen, waardoor de drang naar de welverdiende rust toenam. De Rai achterlatend konden we vaststellen dat deze avond zeer geslaagd was en dat ID&T steeds meer grip krijgt in het organiseren van grootschalige evenementen aldaar! Eens kijken of dat in de Amsterdam Arena op 7 juli ook het geval is...

Tekst: Marcel
Foto's: Marcel en Gerwin

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws