Solar Weekend Festival

Patrick van der Spoel | 9 augustus 2017
party reports

Party: Solar Weekend Festival
Locatie: , Maasplassen, Roermond
Line-up: Adje, Ben Sims b2b James Ruskin, Big Gigantic, Bizzy & Yung Felix, Boef, Booka Shade, Cesqeaux, Chace, Chef’s Special, Cut_, David Ghetto, Dolf, Droeloe, Dubfire, DVS1, Edson Cesar & Jerr, Ellen Allien, Erick E & Roog, Ferreck Dawn, Firebeatz, Franky Rizardo, Gallowstreet, Giel Beelen presents On Stage, Girls Love DJs, Jonna Fraser, Julian Jordan, Keljet, Kempi, Kraantje Pappie, Kris Kross Amsterdam, La Fuente, Lny Tnz, Lucas & Steve, Lvndscape, Mairo Nawaz, Mightyfools, Mike Cervello, Miss Kittin, Netsky (Dj set) & Script mc, Pablo Discobar Soundsystem, Rico & Sticks, Rave van Fortuin, ROD, SBMG, Shaded, Shifted, Steve Rachmad, Sunnery James & Ryan Marciano, The Galaxy, The Partysquad, Tommy Four Seven, Valentino Khan, Youngr, Yung Internet & vele anderen
Datum: Donderdag 3 augustus 2017

Foto's door Duncan Photography

Het is vrijdagochtend 06:30 en mijn wekker gaat af. In plaats van dat ik slaperig wakker word, besef ik meteen wat voor dag het is en waar ik driekwartier later voor in de auto stap. Solar Weekend Festival staat weer voor de deur en na de vorige editie heb ik hier het hele jaar naar uitgekeken. Ondanks af en toe een flinke bui, werd het weer een editie om niet te vergeten. Solar Weekend Festival 2018 staat daarom al groot omcirkeld in mijn agenda!

Camping life

Om 09:30 betreed ik heel gemakkelijk het festivalterrein via de pendelbus en kan je eigenlijk overal al doorlopen. Binnen een mum van tijd hebben we een mooie plek aan het water afgebakend en kan het bouwen van ons tentenkamp beginnen. Na een uurtje is onze thuisbasis opgebouwd en zakken wij lekker achterover in onze campingstoel met een koud biertje.

Het leuke van de camping is dat er ook genoeg te doen is. Naast het muzikale aanbod bij meerdere stages, worden er ook tal van activiteiten georganiseerd. Zo is er het bekende watergevecht dat al jaren populair is onder de bezoekers, ditmaal gehouden op de zondagmiddag. So-Lympics, Lingo & Disco Bingo, Giant Beerpong en Archery Attack zijn andere voorbeelden van activiteiten die te doen waren op het campingterrein en waar mensen saamhorig aan deelnamen. Dit is Solar, een soort community met een gedachtegoed van met elkaar en voor elkaar. Waar bij andere festivals de camping vaak een plek is om te chillen en te slapen, is het bij Solar echt onderdeel van het weekend en het voelt daarom zelfs als een mini-vakantie.

Muzikaal kom je op de camping zeker ook aan je trekken. Of het nou de R&B van Joshua J, de disco hitjes van Pablo Discobar Soundsystem of de house beats van Jasper Clash zijn, voor een ieder is er wat wils en overal hangt een heerlijke sfeer. Het festival begint niet op zaterdag, maar is al ruimschoots begonnen. Na wat lekkere house van Chris Rox en het feestje van The Partysquad eindigt voor mij de avond. De echte diehard kan nog tot 05:00 zijn of haar lol op bij de Silent Disco 72-uurs tent.

Waterballet op zaterdag

Of ik nou om 05:30, 07:15 of 09:30 wakker werd, de regen kletterde op mijn (gelukkig) waterafstotende tent. Toen ik één blik buiten de tent wierp, zag ik dat er al veel partytenten waren ingestort, zo ook de onze. De nachtelijke regenbuien en windhozen hadden wel wat schade aangericht, maar dit was ook snel weer verholpen. Vanaf 11 uur zou het weer opklaren en zag de wereld er weer een stuk vrolijker uit. Eerst maar eens een lekker broodje halen bij een van de shops tegenover mijn campingplek en een douche pakken. De wachtrijen bij de douche waren enorm en eenmaal vooraan in de rij zag ik dat er ook wel weinig douches stonden, terwijl er wel veel loze ruimte was.

Het is zaterdag en dat betekent dat het festivalterrein eindelijk open gaat en je kan kijken naar alle leuke activiteiten en stages die door alle creatievelingen zijn gemaakt. Deze groep kunstenaars, zoals ik hen zeker wil noemen, zijn de motor van Solar en dragen uit waar Solar voor staat. Ondanks de mening van meerdere Solar-gangers dat dit de laatste jaren flink is afgenomen en het festival steeds commerciëler wordt, is er naar mijn mening nog genoeg ruimte voor creativiteit en blijft dit zichtbaar de core van Solar. Het thema was dit jaar ‘Game On’ en dit was duidelijk zichtbaar. Zo waren er overal spellen te doen als laser gamen, springkussens, levend roulette en er was een worstelring. De stages waren erg tof aankleed en/of opgebouwd en in stijl van het thema. Er was bijvoorbeeld een Monopoly stage en het decor van de Funky Town stage bestond uit twee grote computer robots.

Het muzikale aanbod is enorm ruim bij Solar en dat maakt het moeilijk om keuzes te maken. De dag startte bij de Compound stage waar, houd je vast bij de naam, de Dutty Wine Control Galaxy Twerkforce stond te draaien. Met wat R&B hits en smerige plaatjes brachten zij er vroeg op de dag al een goede sfeer in. Daarna was Yung Internet aan de beurt, maar hier ontbrak het juist echt aan sfeer en het publiek stond vooral gezapig te luisteren naar de teksten van deze heren. Hierna volgde een flinke regenbui, waardoor de meeste mensen onderdak zochten op het terrein of in een van de tenten. Toen het eenmaal droog was, werd het een flinke opgave om de ontstane plassen te ontwijken.

Erick E & Roog stonden geprogrammeerd bij de House of house stage. Dit duo had ik echt al in geen jaren meer gehoord, dus ik was benieuwd naar hun set. Ik werd hier positief verrast door de energie van het publiek en zij swingde vrolijk mee op de (tech)house beats van dit ervaren duo. Hierna ben ik gaan kijken bij Mia More die stond te draaien bij de Driehoek. Deze artiest heb ik al vaker gezien en ik wist dus wat ik kon verwachten, namelijk hitjes, hitjes en nog eens hitjes. Het was hele andere koek bij de Fixxie’s 10 years Game Over Party waar op dat moment Movin Thoughts aan het draaien was. Deze kleine stage, die je zonder de beukende techno klanken wellicht zo voorbij zou lopen, stond voor het laatst op Solar en hier werd dan ook nog even snoeihard gefeest.

Rico & Sticks op de mainstage was voor mij een van de beste acts op het festival. Een combinatie van hits van het nieuwe album en oude vertrouwde hits van onder andere het album ‘Eigen Wereld’. Vooral de nummers ‘Verre Oosten’ en ‘Hoedenplank’ vielen erg lekker onder de grote menigte die zich had verzameld bij het grootste podium.

Zelf was ik erg benieuwd naar het optreden van Boef, dat slechts een half uurtje duurde. De stage, Compound Container, was iets te klein voor deze artiest want het stond echt bomvol. Met zijn hits als ‘Slapend rijk’, ‘Krantenwijk’ en ‘Come Again’ zorgde hij voor veel herkenning en enthousiaste mensen in het publiek. De eerste festival dag werd op het terrein afgesloten in de Techno tent, waar Dubfire vooral het laatste half uur heel lekker stond te draaien. Het was dan ook fijn om met wat flinke deunen af te sluiten. De staat van het terrein was toen behoorlijk verslechterd door de diverse forse regenbuien op de dag en het ontwijken van moederpoelen was dan ook voor de meesten niet weggelegd. Veel mensen liepen dan ook met zwarte schoenen van alle modder en spetters op hun kledij.

Terug op de camping ging het feest vrolijk verder. In de Cirque Du Rave tent nog even langs geweest bij de optredens van David Ghetto en Kris Kross Amsterdam. Deze tent was erg goed gevuld en de sfeer was ook hier weer echt top. De vreugde en blijdschap rondom het nummer ‘Feed from desire’ blijkt één jaar na de wedergeboorte nog steeds niet te zijn verminderd en iedereen sprong enthousiast mee toen Kris Kross deze ten gehore bracht.

Sunny side up op zondag

Waar de dag zaterdag regenend begon, was het weer op de zondag perfect. Volle zon met af en toe een wolkje, beter kan haast niet. Het terrein en alle activiteiten die er te doen zijn, kwamen vandaag pas volledig tot haar recht met het mooie weer. Zo begon ik deze dag op het uitkijkpunt waarna ik de glijbaan nam naar de kleine Balhalla stage toe. Daarna speelde ik een potje lasergame en vervolgens nam ik een kijkje bij de stage van Fijne Snuiters. Deze stage was te betreden was door middel van diverse springkussens en voorzag iedereen van gezellige hitjes en Hollandse meezingers. Ook de midgetgolfbaan liet ik niet onbetuigd.

Om 14:00 stond Jonna Fraser al geprogrammeerd op de mainstage. Ik ben ervan overtuigd dat het op een later tijdstip veel drukker zou zijn bij deze artiest, maar dat weerhield niemand van de aanwezigen ervan om los te gaan op onder andere zijn nieuwe hit ‘Party’. Helaas was dit optreden ook tegelijk met het waterpistoolgevecht op de camping, waardoor ik dat gemist heb. Ik ben daarna gaan struinen over het terrein en heb korte periodes gestaan bij Café Tuesday, Het Verjaardagsfeestje van Koning Louis en Fijne Snuiters. Overal hing zo’n goeie sfeer dat de muziek soms ondergeschikt werd

Tommy Four Seven stond ook aardig vroeg op het programma, dit was al lekker doorstoten om half 5 in de middag. Ook het optreden van Kraantje Pappie bracht veel energie bij de mainstage, waar hij ook zijn nieuwe hit ‘Traag’’ deed. Hierna heb ik even heerlijk van de zon genoten aan de water, want het mag ook zeker niet vergeten worden om te benoemen wat voor geweldige locatie Solar heeft uitgekozen voor haar festival zo rondom de Maasplassen.

Bij de Funky Town stage scheen het zonnetje volop op je bol en werd je voorzien van heerlijke house, deephouse en lichte techno deuntjes. De House of house stage bood om 8 uur het podium aan Franky Rizardo en ook deze artiest was voor mij al een tijdje van de radar verdwenen. Na zijn performance is hij hier weer op terug gekomen. Een lekkere (tech)house set met veel dynamiek maakte dat deze stage ook druk bezocht was.

Het einde van Solar Weekend Fesitval 2017 naderde met nog twee uur op de klok. Ik heb gependeld tussen Netsky, Ben Sims b2b James Ruskin en ons energieke house-duo Sunnery James & Ryan Marciano. Ik wilde namelijk van alles nog wat zien in plaats van op één plek te bivakkeren. Het laatste nummer eindigde en de dagjesmensen verlieten het terrein op weg naar huis. De weekend-gangers gingen terug naar de camping waar het feestje nog doorging tot 05:00. Echter kreeg ik al snel het bericht dat de tent vol was en de organisatie verzocht middels een pushbericht op de Solar app om niet meer naar de Village X Plafonddienst tent te komen. Na een lekkere warme douche en een goede nacht was het op de maandag ochtend weer tijd om de biezen te pakken en in de middag thuis nog even alles in mijn gedachten opnieuw te beleven. Solar 2017 was echt top en volgend jaar kunnen ze zeker weer op mij rekenen.

Partypics

Solar Weekender 2017 15-08-2017 Powered by
Bekijk meer party pictures
8.8

Party report

Solar Weekend Festival 3 augustus 2017 - Solar Weekend Festival - Maasplassen, Roermond Report door Patrick van der Spoel
  • Pluspunten
  • Enorm leuke, brede programmering
  • Aankleding van de stages
  • Randprogramma/activiteiten om te doen
  • Super mooie locatie
  • Minpunten
  • Te weinig douches op de camping

Party Rapport

Sfeer
10
Muziek
9
Bar/horeca
8
Publiek
9
Aankleding
9
Bereikbaarheid
8

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws