Laat techno het trance genre herleven?!

Thomas Keulemans | 7 september 2016
algemeen

Trance wordt door sommigen haast als een verloren genre beschouwd. Nu zelfs trance-grootheid van het eerste uur Armin van Buuren met zijn nieuwe albums richting de edm/pop/deep-house kant gaat, dreigt er opnieuw een trance-een icoon verloren te gaan. De herleving van het genre is volgens critici echter niet te zoeken in de oude trance artiesten, maar in de populairder wordende techno scene. En dat is opmerkelijk te noemen, als het waar is. Tijd voor een stukje verdieping.

LEES OOK: Deep-house mix album Club Embrace doet Armin van Buuren classics herleven

Wat is trance eigenlijk?

Als je aan trance denkt, waar denk je dan eigenlijk aan? Vandaag de dag zijn er veel verschillende stromingen ontstaan, maar de oorsprong ongeveer 20 jaar geleden maakt duidelijk wat trance precies inhoud. Toen grote namen als Tiësto, Ferry Corsten en Paul Oakenfold in grote stadions optraden, maakten zij muziek die veel melodie bevatte in mooie rustige momenten tussen de zware drops met acid basslines. Het ging hand-in-hand met het gebruik van drugs, vooral xtc. De muziek leek daar bijna voor gemaakt te zijn, want menig trance-fan zweefde met de oogjes dicht mee op de dromerige, maar tevens heerlijk dansbare muziek.

Een blik in de geschiedenis van trance

Wonderbaarlijk genoeg lijkt techno en house vandaag de dag in dit plaatje te passen. Hoe kan het dan dat deze genres de plek van trance hebben overgenomen of dat trance niet is meegegroeid met de tijd? Armin van Buuren presenteerde wel het 'Who's Afraid of 138?!'-concept, maar verder klinkt veel trance nog zoals het destijds ook klonk. De vraag rijst dus of trance zich als genre wel genoeg is blijven vernieuwen. Het antwoord daarop is niet eenduidig.

LEES OOK: Keert Tiësto terug naar zijn trance roots?

Een kleine blik in de geschiedenis helpt je dit beter te begrijpen. Bij veel genres zorgt de grote populariteit voor een verslechtering van de kwaliteit van de muziek. Dit gebeurde ook bij trance nadat Sven Väth met zijn muziek een brug legde naar de grote massa op de Berlin’s Love Parade. Hier viel de trance in goede smaak en werd door andere dj’s met eigen interpretatie verder ontwikkeld tot een slap aftreksel van hoe trance bedoeld was.

Trance is lang geleden dus door veel producers, maar ook luisteraars de rug toe gekeerd. House en techno groeiden uit tot de genres die de boventoon voerden en het meest consistent aanwezig zijn geweest door de afgelopen jaren. In de EDM (bigroom/electro) mag dan wel het meeste geld omgaan, vier jaar na het hoogtepunt is er al een afname aan populariteit en inspiratie binnen het genre. Ook hier wordt binnen de genres flink geëxperimenteerd om de muziek vernieuwend te houden. En dit is het punt waar trance weer om de hoek komt kijken.

De herleving van trance

Om een exacte periode vast te plakken aan de herleving van trance is nog steeds erg lastig in een periode waarin de opleving gaande is. Daarbij is muziek met een genre bestempelen vaak erg lastig. Denk bijvoorbeeld aan muziek van Tale Of Us. Dit Italiaanse duo staat bekend om de duistere, maar ook melodische muziek. Zou hun inspiratie van trance afkomstig zijn?

Dit is niet de enige artiest die trance zou gebruiken in hun eigen muziek of in de dj-sets. Nina Kraviz is een bijvoorbeeld een grote naam in de techno scene die niet zuinig omgaat met acid basslines in haar dj sets. Dat zij daarbij ook nog eens trance-classics als ‘1998’ van Binary Finary en 'Age of Love' van Age Of Love verwerkt tussen de meer hedendaagse techno tracks, geeft ook aan dat er weer hoop ontstaat voor trance.

Wanneer ook een van de meest bekende dj’s in het techno genre Adam Beyer ook op trance gebaseerde tracks in zijn set gaat verwerken is het helemaal duidelijk dat trance niets minder dan aan het uitsterven is. Zet zijn Drumcode radio aan en luister naar direct naar ‘Love Stimulation’ van Humate in de Radio Slave Remix. De energieke track is uiteraard geen kopie van het trance genre, maar laat zien dat aspecten langzaam weer terugkomen in de hedendaagse muziek en dj sets.

Kortom, het genre wat jarenlang de rug is toegekeerd door velen uit de dance scene zou in de komende periode wel weer eens in een nieuwe vorm terug kunnen keren. Zeker met de stijgende populariteit van het techno en house genre zijn wij erg benieuwd hoe deze ontwikkeling eruit gaat zien!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws