Zoveel streams moet je hebben om $1 te verdienen!

Partyscene Redactie | 15 september 2018
algemeen

Dollar

Geld verdienen als artiest is niet meer zo makkelijk als jaren geleden. Door de opkomst van streamen en illegaal downloaden dalen de verkopen van albums, EP’s en singles. Aangezien er veel muziek wordt geluisterd via kanalen als Spotify, YouTube, SoundCloud en Apple Music besluiten veel artiesten toch om hun muziek beschikbaar te stellen via een van deze kanalen.

Uit de rechtszaak tussen Martin Garrix en Spinnin' Records werd eind-2016 duidelijk dat inkomsten uit alleen muziek erg laag zijn en er dus ook op een andere manier geld in het laatje moet komen. We waren benieuwd hoeveel je dan precies verdient wanneer je muziek laat streamen en na hoeveel streams je met een vliegticket op zak even een pauze kan nemen na het harde werk in de studio.

Demo Drop zet benodigde streams op een rij

Demo Drop is net zoals SoundCloud een kanaal waarop je als artiest muziek kan plaatsen en als luisteraar nieuwe tracks kunt vinden. Waarschijnlijk door deze positie is er door deze partij uitgezocht hoe groot verschil er zit tussen de inkomsten die je krijgt uit het aantal streams voordat je $1 op je bankrekening krijgt. De cijfers zijn hoog en maken duidelijk waarom veel geld verdienen uit een hitje steeds lastiger wordt...

Zoals je in de onderstaande afbeelding kunt zien is de populaire streamservice Spotify staat met 279 streams voor 1$ op de vijfde plek. Dit betekend dat bijvoorbeeld ‘Don’t Look Down’, de best gestreamde track van Martin Garrix samen met Usher met ruim 116 miljoen streams een bedrag van ongeveer $420,000 oplevert.

Dit is uiteraard heel veel geld, maar wanneer je bedenkt dat niet al het geld bij alleen Martin Garrix beland, maar ook bij Usher en andere meewerkende partijen blijft er relatief weinig over van een track die je bijna elke dag op de radio hebt gehoord. Dan hebben we in dit voorbeeld alleen nog maar naar Spotify streams gekeken. Reken maar uit wat er met YouTube of SoundCloud over blijft...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws