Synthetische alcohol verhelpt al je problemen

Ivo Mollemans | 26 september 2016
algemeen

We drinken allemaal wel eens een drankje als we op stap gaan; een drankje (of twee) teveel zelfs! Hoe gezellig de avond, nacht, of het festival waar dit gebeurt ook is, de dag erna voelt iedereen zich verre van fris door de effecten van 'dat ene drankje teveel'. Maar er valt goed nieuws te melden omtrent dit meest verschrikkelijke bijverschijnsel van een nachtje flink doorhalen.

Dé oplossing voor al je problemen

Vooral het probleem dat je een gigantische kater kan hebben ’s ochtends zorgt ervoor dat mensen gematigd drinken. Speciaal om dit probleem tegen te gaan heeft professor David Nutt van het Imperial College in London zich bezig gehouden met het goedje. Hij is tijdens zijn onderzoek zelfs zover gekomen dat hij synthetische alcohol heeft ontwikkeld en juist dat zou het probleem van een kater verhelpen.

LEES OOK: Onderzoek: 'Met muziek smaakt bier lekkerder'

De werkingen van synthetishe alcohol

De werking van synthetische alcohol is relatief simpel. Bij normale alcohol word er een chemische stof nagebootst genaamd GABA. GABA zorgt ervoor dat neurochemicaliën zoals dopamine worden aangemaakt. Alcohol werkt in op verschillende receptoren in de hersenen die worden aangedreven door GABA om zo tot aangename effecten te komen. Het probleem zit hem echter in het feit dat alcohol niet alle receptoren activeert wat dus resulteert in een droge mond, hoofdpijn en je motorische capaciteiten nemen af. Wat synthetische alcohol, ook wel ‘alcosynth’ genoemd, hieraan doet is dat het selectief de GABA receptoren kiest waarop de alcohol zal werken. Hierdoor zal je alleen de plezierige effecten van alcohol meemaken.

Alcosynth als commercieel product

Momenteel zijn er 2 soorten alcosynth ingestuurd om getest te worden voor commercieel gebruik. Professor Nutt heeft tijdens zijn onderzoek meer dan 90 soorten synthetische alcoholen ontwikkeld. Nutt zelf is erg enthousiast over het project en weet zelfs al waarmee de synthetische alcohol goed te mengen is.

‘They go very nicely into mojitos. They even go into something as clear as a Tom Collins. One is pretty tasteless, the other has a bitter taste.’

Momenteel zijn er zelfs al mensen bezig met een middel dat de effecten van synthetische alcohol tegen moet gaan. Hierdoor moet je sneller nuchter worden na het gebruik van alcohol. Volgens Nutt zal synthetische alcohol rond het jaar 2050 normale alcohol van de markt hebben verdreven en als standaard alcohol worden verkocht.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws