Dance wordt benoemd tot kunst in Chicago en zorgt voor ophef

Rick Francissen | 17 oktober 2016
algemeen

Chicago

Chicago House

Chicago is ongetwijfeld een van de eerste steden waar house veelvoudig ten gehore werd gebracht. De zogenaamde 'Chicago House' is dan ook een term die de muziek uit de jaren 80 omschrijft, ondanks dat het niet een bepaald genre omschrijft. De naam is eerder ontstaan omdat het de bakermat typeert van de house, zoals we deze vandaag de dag kennen. Niet heel gek dus dat de dance muziek bernoemd is tot kunst in de Amerikaanse stad. Het zorgt echter wel voor wat ophef...

Chicago House is dus geen term die de muziek direct omschrijft. Er zijn echter wel een aantal bekende dj’s die deel uitmaakten van de stroming, zoals bijvoorbeeld Lil' Louis, Felix da Housecat en Frankie Knukles. Onderaan dit artikel vind je een paar tracks van hen, die het tijdsbeeld schetsen van het begin van de Chicago House periode.

Dance als kunstvorm leidt tot ophef

Net zoals in Berlijn is er in Chicago deze zomer voor gekozen om de dance te verheffen tot een kunstvorm. Dit zorgt ervoor dat er belastingvoordelen ontstaan voor ondernemers met een nachtclub. Dit schoot bij muziekliefhebbers die de voorkeur geven aan andere genres als hip-hop, rock of jazz in het verkeerde keelgat.

De clubs die geen dance verzorgen, en dus geen belastingvoordeel hebben, worden nu gedwongen om een flink geldbedrag neer te tellen, tot soms wel $200,000. Uiteraard gaan de eigenaren hier niet mee akkoord en vechten verder in het gerechtshof op 24 oktober. Bruce Finkelman is een van de gedupeerden en zegt het volgende over de situatie:

"The County is trying to claim some sort of victory here, but we all know you can't be half an asshole. So, until they come all the way around and dismiss our case, we will continue to fight."

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws