Tips om jouw set tijdens nieuwjaar extra speciaal te maken

Ivo Mollemans | 29 december 2016
algemeen

Het draaien van platen als dj zijnde is heel wat meer dan veel mensen denken. Niet alleen technisch moet je goed zijn, maar nog belangrijker is het om de juiste nummers op de juiste momenten te draaien en al helemaal als je als beginnend dj ergens aan de slag gaat. Het scoren van een gig is vaak al lastig, maar nog lastiger is het om als dj gevraagd te worden voor een evenement tijdens oud en nieuw. Mensen gaan die avond massaal op stap en dus moet er wel een goede dj aanwezig zijn om al dat publiek te kunnen vermaken. Om ervoor te zorgen dat je die avond onvergetelijk zal maken hebben wij hier een aantal tips voor elke dj die moet draaien op 31 december.

Structuur

Het is altijd belangrijk om een goede structuur te gebruiken in je set. Je moet je avond niet meteen beginnen met de meest energieke platen die je hebt, maar zorg er ook voor dat je bijvoorbeeld geen techno draait als dit normaal gesproken niet wordt gedraaid op de desbetreffende locatie. Op 31 december ligt het hoogtepunt van de avond ongetwijfeld op 12 uur ’s nachts dus zorg dat je iets speciaals voorbereid hebt voor dat moment. Natuurlijk is geen een jaarwisseling compleet zonder dat men gezamenlijk gaat aftellen richting het moment dat de klok 12 uur slaat. Het is daarom handig om een countdown voor te bereiden en ook alvast te beslissen welk nummer je daarna als eerste wil laten horen. Het hele internet staat vol met countdowns zoals degene hieronder.

Op 31 december komen vaak nummers voorbij die je de rest van het jaar niet zou horen. Dit betreffen vooral classics en oude gouden nummers. Daarnaast gaan er vaak mensen op stap die normaal niet of weinig op stap gaan. Hierdoor is de kans groot dat je een gevarieerder publiek dan normaal voor je hebt staan. Graaf dus eens wat dieper naar nummers dan je normaal zou doen om ervoor te zorgen dat deze avond nog lang in het geheugen van de bezoekers blijft hangen.

Naast het kiezen voor oude nummers is het ook slim om niks nieuws uit te gaan proberen. Als je geboekt bent om te draaien op 31 december dan is dat voor een reden en men is er dus al zeker van dat je het kan (en hopelijk jijzelf ook). Het is niet nodig om nieuwe technieken of gear te proberen; dat kan de rest van het jaar ook nog wel.

LEES OOK: Legowelt is hét online magazine voor producers

Laat hits horen

Ook dit jaar zijn er weer een aantal nummers geweest die de hitlijsten hebben gedomineerd. Overweeg om een aantal van de grootste hits van het afgelopen jaar te laten horen zodat men, al dan niet onbewust, terugdenkt aan het afgelopen jaar.

Top Pop songs of 2016 - Billboard

Most requested songs at weddings in 2016 - Buzzfeed

2016 Wrapped - Spotify

New Year’s Eve Essentials - Beatport

Of kies ervoor om gewoon de meest gedraaide nummers door dj’s ook nog eens te laten horen:

  1. One Dance – Drake
  2. Closer – The Chainsmokers Feat Helsey
  3. Let Me Love You – DJ Snake Ft Justin Beiber
  4. Uptown Funk – Mark Ronson Featuring Bruno Mars
  5. This Girl – Kungs vs. Cookin’ On 3 Burners

En natuurlijk de meest gedraaide remixen:

  1. Superstylin’ (Riva Starr Edit) – Groove Armada
  2.  I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix) – Mike Posner
  3. Fuego (Julian Jeweil Remix) – Dubfire & Oliver Huntemann
  4. Clouds (Purple Disco Machine Remix) – Martin Waslewski
  5. Liquid Spirit (Claptone Remix)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws