Moord, pillen en doodslag: de Club Kids

Bart Remmers | 4 augustus 2018
algemeen

Cool, freaky en dodelijk: Party Monster Michael Alig

De Club Kids zijn vooral bekend - beter gezegd: berucht - vanwege het figuur en voormalig voorman Michael Alig. Clubgoeroe en moordenaar. 

Een even gestoord als boeiend verhaal, want deze Alig (bekijk onderstaande docu maar) had als bijnaam 'Party Monster'. De vaak even hysterisch als kunstzinnig uitgedoste Club Kid was de ongekroonde koning/koningin van een groep (vooral) mannen die het nachtleven van New York - de rafelige randen ervan - inkleurden met excessieve feesten afgeladen met drags, gays, kinky outfits, alle soorten drugs die je je voor kunt stellen en een soundtrack van garage house, elektroclash en DIY-punk. 

Voor een paar jaar stond de Amerikaan voor alles wat cool was in underground NYC, dat veranderde echter toen de doorgesnoven partypromoter werd veroordeeld voor de gruwelijke moord op een van zijn volgelingen, vriendje en drugsdealer Angel Melendez. Sindsdien staat de term Club Kids vooral voor dat verhaal. Jammer, want het clubje creatievelingen was ook een broeinest van dancetalent.

Larry Tee, de man achter de elektroclash-rage

Bekend gezicht was bijvoorbeeld Larry Tee (echte naam Lawrence Thom, lees een oud Partyscene-interview met de dj/producer hier), mede-verantwoordelijk voor de korte maar hevige elektroclash-rage begin deze eeuw. Ook werkte de Amerikaan in de jaren erna samen met grootheden als Sia, Lady Gaga, Steve Aoki, Major Lazer en Afrojack.  

Andere acts die direct of indirect profiteerden van de even kleurrijke als schemerige scene waren Fischerspooner, drag superstar RuPaul, Scissor Sisters en Peaches. Absoluut cultfiguur is Amanda Lepore, een transgender vrouw die er meer uitziet als een creepy Jessica  Rabbit dan een mens. Enkele jaren terug was ze nog eregast tijdens de Gay Pride in Amsterdam.

Uit het gevang

Michael Alig zelf is sinds kort weer vogelvrij na een jarenlange gevangenisstraf. Ouder en hopelijk ook wijzer is hij behoorlijk actief op Twitter en andere social media en bezig met zijn memoires. Valt vast nog wel een dollartje te halen uit zijn misdaad uit de jaren negentig. Mocht je geen geduld hebben voor dat boek, er is ook nog een verfilming van 'Party Monster' met daarin de hoofdrol voor Macaulay 'Home Alone' Culkin in de rol van Alig.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws