Broederliefde niet meer Ambassadeur van de Vrijheid na antisemitische uitspraken

Pieter Hiemstra | 10 maart 2017
algemeen

Rapgroep Broederliefde is niet meer Ambassadeur van de Vrijdheid tijdens Bevrijdensdag. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei besloten nadat het filmpjes zag waarin rapper Emms antisemtische leuzen riep.

'Alle joden aan het gas'

Op Youtube staat al elf maanden een video online waarin Emms te zien is tijdens de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht, vorig jaar. Daarin roept hij samen met andere supporters 'Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas.' Voor het comité een goede reden om te stoppen met het ambassadeurschap. 

Bezoek aan Auschwitz

"Broederliefde sluit goed aan bij de doelgroep, vandaar dat we ze hebben gevraagd", zegt het comité tegen de NOS. "Tijdens de gesprekken is het filmpje nooit aan de orde gekomen. We hadden dit achteraf beter moeten checken, door beter door te vragen of een klein onderzoekje te doen. Dat leren we hier nu van."

Eerder bezocht Emms in zijn rol als ambassadeur concentratiekamp Auschwitz. Volgens het comité is de rapper in het licht van dat bezoek zich goed bewust van zijn kwetsende uitspraken. Hij zou de keuze dan ook respecteren en excuses hebben gemaakt.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws