#FlashbackFriday: is it you, Terence Trent D'Arby?

Bart Remmers | 5 oktober 2018
algemeen

De soulvolle houseklassieker van Hollis P. Monroe

De naam Hollis P. Monroe zal de meesten van jullie niets zeggen. Niet zo vreemd, de Amerikaan heeft niet eens zijn eigen Wiki. Toch was de houseproducer in de late jaren negentig the hottest kid on the block.

Hollis P. Monroe groeide op op een dieet van hiphop en Prince, en vooral dat laatste hoor je terug in zijn producties: funky deephouse van het Amerikaanste soort. Soulful en erg lekker. In de jaren negentig startte hij met een mattie zijn eigen label Renaissance Infinity Recordings waarop in 1997 zijn eerste single uitkwam: 'I'm Lonely', dat pas in 1999 op de dertigste plek in de Top 40 eindigde..

Acid-invloeden en soulvolle vocalen

De track klinkt 20 jaar later nog steeds erg lekker, een gestaag opbouwend garagehouse-nummer met acid-invloeden en soulvolle vocalen. Maar wacht, herkennen we die vocalen niet? Dat vroegen velen zich in 1997 af bij het zien van een videoclip met daarin in een metrostel dansende androids.

Tuurlijk. 'I'm Lonely' samplede rijkelijk uit 'And I Need to be With Someone Tonight' van Terence Trent D'Arby, een Amerikaanse zanger die eind jaren tachtig bijna net zo groot was als zijn grootste voorbeeld - daar is ie weer - Prince en met het debuutalbum 'Introducing the Hardline According to Terence Trent D'Arby' in 1987 en 1988 niet van de radio af te slaan was.

Neither Fish nor Flesh

Na nog een prima maar minder succesvolle follow-up en een handvol flops verdween Terence midden jaren negentig weer in vergetelheid, totdat zijn stem en compositie - afkomstig van het album 'Neither Fish nor Flesh' - weer opdook in de Hollis P. Monroe-track. Een stem die er een semi-houseklassieker van maakte.

Anno 2017 heet Terence Trent D'Arby 'Sananda Francesco Maitreya' en brengt hij platen uit die trouw worden gekocht door zijn moeder. Hollis P. Monroe brengt ook zo nu en dan nog een track uit, maar om nou te zeggen dat die grijsgedraaid worden in de clubs? Neuh.

Gewoon nog eens lekker luisteren naar die gouden combinatie van de twee mannen dus...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws